Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Post autor: Spiker »

pawelcen pisze: śr 07 paź, 2020 12:29 pm Powiedz, gdzie kupiłeś ten przyrząd?
Ja kupiłem w Gmoto, a ze stacjonarnego punktu odbioru odbierał bezkosztowo kolega z pracy: https://gmoto.pl/narzedzie-do-odczytu-r ... 10549.html
Ale w sieci są dziesiątki innych sklepów czy aukcji z tym samym zestawem. Cena oscyluje kilka zł powyżej i poniżej 50-ciu.

Są też dostępne inne zakresy, odpowiednie do dysz iglicowych. Niby "Vogel Germany", ale kto ich tam wie gdzie tak naprawdę robione. Z ciekawości sprawdzę mikrometrem, czy rzeczywiście precyzyjnie zrobione.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Bing poleca tego producenta jako dostawcę części do ich starych gaźników:
http://www.greiner-oldtimerteile.de/bro ... 1602088338

Pisałem, że w Anglii drogo, ale Greiner to ma ceny z ... kosmosu; nie jeszcze wyższe. Pływak za 48 EUR, dysza wolnych obrotów za 16!!!!!!
Chyba nie ma co go polecać.
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

pawelcen pisze: śr 07 paź, 2020 6:43 pm Bing poleca tego producenta jako dostawcę części do ich starych gaźników:
http://www.greiner-oldtimerteile.de/bro ... 1602088338
Rzeczywiście drogo i części są bez pokryć i napisów, przez co nie wyglądają tak ładnie jak od wcześniej przytaczanego innego niemieckiego producenta.

Ale ja jestem wdzięczny za ten link, bo opisy niektórych części wiele mi wyjaśniły. Na przykład okazało się, że oni wykonują wszystkie dysze iglicowe o 3 mm dluższe od oryginałów, bo przystosowane do dysz Binga! Czyżby przy maksymalnie obniżonej iglicy była możliwa kolizja? Dysza Bing ma długość gwintu zbliżoną do dyszy Amal, jednak fragment sześciokątny jest znacząco krótszy i kalibrowany kanał dyszy jest nieco wyżej niż w oryginale. Do teraz myślałem, że to nie ma znaczenia, skoro poziom paliwa jest o wiele wyżej... a teraz sam nie wiem.
pawelcen

Przymiar do pomiarów dysz zamówiłem. Dzięki za namiar.
Te parametry, o których piszesz mają ze sobą związek. Tak jak zauważyłeś, długość iglicy oraz jej średnica i stożek mają znaczenie dla charakterystyki danego gaźnika. Tak samo emulgator będzie miał różne średnice dopasowane do iglicy. Natomiast, czy dysza będzie kilka milimetrów niżej lub wyżej zanurzona w paliwie to nie ma znaczenia. Ważne, żeby dysza ilglicowa (die Nadelduesse) była odpowiedniej średnicy i długości i nie było kolizji mechanicznej dyszy głównej z iglicą. W niektórych nowszych konstrukcjach dyszę umieszczano z boku gaźnika, dostępną z zewnątrz, tak żeby można było ją wymienić bez jego rozkręcania. Ważna jest wielkość przepływu paliwa do rozpylacza.
Myślę, że te dysze będą pasować i nie zmienią charakterystyki gaźnika.
Zdjęcie angielskiej "drogiej" dyszy; za dwie wyszło z wysyłką niecałe 10 Ł.
Pozdr.
B120 .jpg
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

pawelcen pisze: czw 08 paź, 2020 10:43 am Ważne, żeby [..] nie było kolizji mechanicznej dyszy głównej z iglicą.
Jasne. Widocznie "Niemiec" uznał, że jest zagrożenie kolizją i dlatego produkuje dłuższe (od gwintu w dół) rozpylacza. Tylko, czy rzeczywiście w gaźniku 6/76/276/M76 jest takie ryzyko?
pawelcen pisze: czw 08 paź, 2020 10:43 am Zdjęcie angielskiej "drogiej" dyszy;
Wytłumaczenie na literę "B" przy oznaczeniu przepływu jest zawarte w opisie "szybkiej" metody kalibracyjnej Amala - patrz dokument, który niedawno zdobyłem i przytaczałem. Ze względu wykorzystywanie tej szybkiej, uproszczonej metody kalibracja i ponowna weryfikacja musi być wykonana na tym samym typie przyrządu i odpowiedniej rurce pomiarowej - w tym przypadku typu "B". Inaczej wyniki nie będą się zgadzały.
Dysza wygląda na nową, ale jej gwint jest jakiś dziwny (walcowany?)
Awatar użytkownika
Spiker

Według jednej ze stron handlujących częściami (https://www.bmwclassicmotorcycles.com/p ... bing-jets/):

BING jets are stamped with numbers, such as 35, 40 (idle jets) and 110, 115, 120 etc (main jets).
One would expect that these numbers refer to the diameter of the jet bore, however this is not the case.
This is confimed by the company BING in Germany.

A few examples of main jets measured with a wire / jet gauge:
BING 44-051
main jet 130 = gauge 120 (= 1.2 mm)
main jet 125 = gauge 110 (= 1.1 mm)
main jet 120 = gauge 105 (= 1.05 mm)
main jet 110 = gauge 95 (=0.95 mm)

To ciekawe bo moja dysza Bing 105 ma otwór z pewnością równy lub większy od 0,95 mm.
pawelcen

Tego jeszcze nie czytałem, ale faktem jest, że stare mają tylko cyfry bez litery B.
Co do iglic to chodzi mi o stosowanie nieoryginalnych części i przy za długiej iglicy może dojść do opierania się o dyszę, ale myślę, że jest tam sporo luzu. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, chociaż iglice stosowałem różne, jakie popadły.
Dzisiaj się bawimy szczegółami, a kiedyś naprawiało się tak, żeby było na czym jeździć.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Cześć.
Dzięki Spiker za dokumentację Amala.
Ta strona o BMW jest holenderska (?) i używają tak jak Anglicy pojęcia "gauge" na podanie jakiejś wartości. Tyle, że gauge mają w milimetrach, a Anglicy w calach (w wątku o szprychach podawałem przykład). Czyli coś zostało przeniesione do Europy z "angielskiej szkoły wymiarowania". :lol:
Ale fajna ciekawostka i znowu coś czego człowiek się nauczył.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Jedziemy dalej z dyszami Bing - skoro są powszechnie oferowane jako jedyny godny zaufania zamiennik metrycznych dysz Amala.

Jednak ktoś juz kiedyś borykał się z tematem, o czym wspomina ta strona: http://myronsmopeds.com/2011/10/bing-jets/
(co prawda tekst dotyczy mniejszych dysz motorowerowych, ale odkrywa ogólne zjawisko dotyczące dysz Bing, oryginalnych i podróbek):

Original Bing jets are numbered wrong, in a sense. The jet number is not the millimeter size. An original Bing 54 is actually 0.51 mm, not 0.54. This was discovered this in the early 2000’s when aftermarket Bing jets came out. 200 jets were carefully measured with precise wire guages, and then plotted on the graph at right. The original jets (and the first A&R generics) form one line. All other generic jets form a different line.

Generic Bing jets are numbered correctly. The size they say is the millimeters they are. So a generic Bing 54 is actually 0.54 mm.

Skrótowo: od kiedy na rynku we wczesnych latach 2000 pojawiły się oryginalne, sygnowane dysze Binga jako części zamienne odkryto, że oznaczenia nie odzwierciedlają średnic otworów, ... podczas gdy nie sygnowane "podróbki" już tak. Ktoś precyzyjnie zmierzył 200 dysz i wykonał odpowiedni wykres. Ciekawa sprawa. Ten tekst sporo wyjaśnia. Patrząc na ten zrobiony ręcznie wykres widzę, że nasze dywagacje to nic w porównaniu z zacięciem tamtego autora ;).

Te dysze, które ja kupowałem mają wybite logo Binga i rzeczywiście mają mniejsze średnice niż wynikało by z oznaczeń. Tak więc mogę potwierdzić ww. wnioski. Dla nas jednak interesujące będzie przełożenie rozmiaru dyszy Bing na standard Amala - i jeśli nie znajdziemy tego w internecie to trzeba będzie po prostu zmierzyć. Aktualnie wygląda na to, że poszukiwany przeze mnie zmiennik dyszy Amal 140 to Bing 120, który ma otwór 1,05.
pawelcen

Cześć.
Właśnie dostałem sprawdzian do dysz, chyba taki jak Twój Spikerze. Mój ma oznaczenie M+B Messzeuge.
https://www.mib-messzeuge.de/
Pierwszy pomiar wykonany firmowym mikrometrem nie przyniósł chwały producentowi. W domu mam jeszcze inne mierniki to zweryfikuję.
Czy mógłbyś pomierzyć swój egzemplarz?
Niby "Vogel Germany", ale kto ich tam wie gdzie tak naprawdę robione. Z ciekawości sprawdzę mikrometrem, czy rzeczywiście precyzyjnie zrobione.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Pomierzyłem przymiar M+B dwoma mikrometrami. Jeden to nasz krajowy, a drugi trochę mniejszy niemiecki Condor. Dla obu podziałka to 0,01 mm.
Okazało się, że wszystkie praktycznie wymiary wybite na przyrządzie są zawyżone w stosunku do pomierzonych od 0,005 do 0,015 mm.
Powtórzyłem pomiar dwoma suwmiarkami jedną elektroniczną (chińska !) i ze wskaźnikiem zegarowym firmy Pierre Roch Swiss (podziałka 0,02 mm). Tu odchyłki były w drugą stronę. Według nich wszystkie sztyfty są grubsze niż powinny być, przy czym szwajcarska pokazywała prawie nominalne wartości.
Zacząłem doszukiwać się skąd te rozbieżności no i okazało się, że sztyfty nie są idealnie walcowe i pomiar ich może się różnić w zależności od ich ustawienia w szczękach mikrometru czy suwmiarki.
Niestety nie jest to laboratorium, tylko warsztat i trzeba przyjąć to co jest.

Przy okazji pomierzyłem dwie ostatnio kupione dysze Amala.
B120 ma więcej niż 0,9 mm, ale nie 0,95 mm.
"Większa" B130 ma taki sam wymiar ze wskazaniem, że jest mniejsza od tej 120.!!!!! :o
Inna stara 120 jest podobna do nowej B120.
Po tych pomiarach stałem się tylko głupszy niż przed. :(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

pawelcen pisze: pn 12 paź, 2020 6:07 pm Po tych pomiarach stałem się tylko głupszy niż przed. :(
Witaj w klubie :D.

Mój przyrząd sprawdziłem mikrometrem. Trzyma wymiar do pół albo max. do setki. Owalu nie stwierdziłem. Dokładność wystarczająca jak dla mnie.
pawelcen

Zmierzyłem swoją dyszę 115 od gaźnika BING. Ma więcej niż 1 mm, ale nie 1,05 mm.
Wygląda jak Twoja, Spiker ze zdjęcia- oryginał z lat 80.
A few examples of main jets measured with a wire / jet gauge:
BING 44-051
main jet 130 = gauge 120 (= 1.2 mm)
main jet 125 = gauge 110 (= 1.1 mm)
main jet 120 = gauge 105 (= 1.05 mm)
main jet 110 = gauge 95 (=0.95 mm)]

Czyli się zgadza. Chociaż jedno. :lol:
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Oznaczenia Bing są mniej więcej spójne z tymi stosowanymi przez Amala TYLKO w przedziale ok. 100. Dla większych wartości parametry dysz się juz niestety znacznie rozbiegają. Dla mniejszych wartości prawdopodobnie też. Tutaj mój wykres odnoszący się do korelacji oznaczeń i średnic, zrobiony na podstawie danych z poradników i internetu cytowanych już w tym wątku.
Zależność oznaczeń Amal i Bing do średnicy otworu dyszy. Moje własne opracowanie.
Zależność oznaczeń Amal i Bing do średnicy otworu dyszy. Moje własne opracowanie.
Amal vs Bing.jpg (23.76 KiB) Przejrzano 206 razy
Tak sobie myślę, że powodem różnicy może być nie tylko inna metoda pomiarowa, ale także inna budowa dysz - krótszy kanał i znacząco większy stożek w Bingach.
Awatar użytkownika
Spiker

Pytanie kontrolne. Jest możliwość zamówienia dysz (dorobienia) w interesującym nas amalowskim metrycznym rozmiarze gwintu M6x1, ale u jednego z wytwórców jest wymagana minimalna seria 50 sztuk. Ile sztuk i jakich rozmiarów potrzebowalibyście?

Jak się nie uzbiera odpowiednia ilość chętnych to mam jeszcze inną opcję, tym razem jednostkową, bez limitu, może droższą, ale godną zaufania.

(Ja skupiam się na rozmiarze "140" do 351 OSL i "150" do 501/601 OSL. Potrzebowałbym kilka sztuk jedynie.)
ODPOWIEDZ