Ciekawy egzemplarz motocykla NSU 601 TS - na ile się nie znam -
oczywiście deklaracja WH może być na wyrost, żeby podnieść cenę. Ale może coś w tym jest.
Jeśli tak jest, to na pewno warto zarchiwizować zdjęcia, gdyż jest ich sporo i są dosyć szczegółowe.
ogłoszenie: https://www.dutch-lion-motorbikes.com/e ... ht-machine
skrzydlaty pisze: czw 19 paź, 2023 10:21 am
Na uwagę zwracają podłogi z blachy ryflowanej i ciekawie wykorzystany standardowy podnóżek z OSL - czy to patent, czy fabryka?
Jest to oryginalne rozwiązanie stosowane w wersjach militarnych oraz wszelakich innych służbach mundurowych(policja itp) dołożony jest tylko płaskownik po zewnątrz podestów.
Bardzo ciekawy egzemplarz ale bardziej mi pasuje na armię turecką dla której szły motocykle z hamulcem na piętę, pewności nie mam czy poza nią na inne rynki były z tym rozwiązaniem...
Nie z tej parafii lampa przód i brak napędu prędkościomierza
klakson tez nie jest oryginalny. Pod narzedziowkami nie ma chyba nawet dziur na blachy pod sakwy które powininna mieć wersja wojskowa .
W katalogu części na koniec roku 1935 sa te blaszane podesty pokazane i są w dziale "wehrmacht und ausland" mimo tego że jest to ksero niby widać ten brzeg blach tak jak na tym zdjeciu ale już w lepszym ksero "wydanie na rok 1930" te blachy sa lepiej widoczne i nie mają ani tego brzegu ani gumy na srodku i nie są opisane jako "wehrmacht i zagranica " tylko po prostu sa wymienione . Spotkałem się z tym ze oryginalne nie remontowane NSU TS miały te blachy i były to cywilne modele . Chociaż wydaje mi się że kiedyś widziałem jakis z tymi gumami (wersja policyjna)
PS. hamulec na pięte i rama z mocowaniem hamulca na pięte też jest pokazana w tym dziale "wehrmacht und ausland" więc wydaje mi się ze po 1935 kazdy oryginalnie WH model TS-a miał hamulec na piętę , albo i zwykłe i na piętę.
Co do podniesienia ceny za wersję wojskową to wlaściwie...każdy z motocykli jakie wszyscy mamy raczej miał przygodę wojskową. Po klęsce pod Stalingradem rekwirowano motocykle i auta już nawet cywilom w niemczech. Fakt ze nie wszystkie motocykle trafiały na pierwszą linię frontu ale gdzies tam słuzyly na pewno. Np. polakom w czasie okupacji nie wolno było mieć motocykli i aut (wyjątek firmy itp. ) a rekwirowanie tego czego nie wzięło Polskie Wojsko zaczęło się od razu w 1939 .
Ten z ogloszenia nie wiem czy byl wojskowy , na wielu elementach widać resztki chromu,niby resztki farby wojskowej pod spodem mają kolor czarny . Przy silniku jest zaślepiona dziura którą ktoś zrobil na wyjście z wału. Mam kilka takich silników które miały tam zrobione wyjscie na jakiś pas i służyły w gospodarstwie. Wątpliwości by mogło rozwiać przesłanie numerów do Audi Tradition . Osobiście mam jednego TS który był wojskowym motocyklem od nowości ale prócz ramy i różnych części jest on składakiem różnych śmieci i replik więc nie jest on wiarygodny. Podesty mam metalowe bez tych rantów i gum. Może powinienem je zmienić ? jak myslicie? Produkcja 21.01.1937