estensu pisze: czw 22 maja, 2025 10:08 pm
I need help with measurements for following parts:
Potrzebuję pomocy w pomiarach następujących części:
1. 59027 - Oelfangscheibe
2. 98 868 - Oelfangscheibe
Ponieważ wszystkie moje silniki były wyposażone w mocno zmodyfikowane łożyska albo stanowiły po prostu kosz luźnych części, potrzebuję Twojej pomocy, aby prawidłowo ustalić kolejność różnych podkładek dystansowych, podkładek zbierających olej oraz łożysk. Przydałyby się zdjęcia, wyjaśnienia i schematy. Oto jedyne informacje, jakie mam w tej chwili z katalogu części z 1938 roku.
Mając te informacje, przeszukałem stertę swoich części w poszukiwaniu tych podkładek dystansowych i podkładek, po czym nałożyłem je na wał korbowy. Oto pytania, które się pojawiły:
1. Położenie elementu 98 868 (Oelfangscheibe). Dla mnie logiczne wydaje się umieszczenie go w lewej połówce karteru, za łożyskiem, aby zapobiec wydostawaniu się oleju na zewnątrz. Jednak podkładka, którą mam obecnie, nie pasuje do lewej połówki karteru. Na poniższym zdjęciu umieściłem ją po prostu tak, jak pokazano w katalogu części, ale w takiej konfiguracji do łożyska może dostać się tylko bardzo niewielka ilość oleju. Ale czy to nie 98 869 (Abdeckscheibe zur linken Achse, 53×25×0,5) powinna znajdować się w karterze, za łożyskiem? Zwróć uwagę, że jej średnica wewnętrzna wynosi 25 mm.
2.I jest jeszcze prawa strona. Wszystko jest jasne w przypadku Ausgleichscheibe (40×25×0,8–0,9) — znajduje się ona za bieżnią wewnętrzną łożyska. Ale jest też podkładka Ausgleichscheibe (39,7×26,5×0,5 und1), której średnica wewnętrzna wynosi 26,5 mm. Gdzie powinna się ona znaleźć?
Jak w przypadku większości rzeczy, wszystko staje się bardzo logiczne, jeśli ktoś mi wyjaśni, jak to powinno wyglądać w całości. Mam tylko nadzieję, że będę w stanie gdzieś kupić brakujące podkładki dystansowe i podkładki, które wymagają dokładnych średnic wewnętrznych i zewnętrznych. Grubości, dla których istnieją odpowiedniki z blachy, są łatwe do wykonania — można je wyciąć laserem…