kilka pytan

Silnik i skrzynia biegów
lis12

Re: kilka pytan

Post autor: lis12 »

witam.Zacznę od głowicy-prowadnice zostały rozwiercone. zawory dorobione, gniazda zostały te same lekko delikatnie liźnięte. efekt taki jak widać. wszystko pracuje jak trzeba. wszelkie uszczelniacze gumowe korkowe wymienione na nowe. i tutaj z głowicą mam nadzieję zakończę.
IMG_20180124_171302 (Kopiowanie).jpg
IMG_20180124_171218 (Kopiowanie).jpg
ale jak już przy tych motorkach bywa zawsze jest jakaś zagwozdka.
Po wymianie pierścieni na tłoku na nowe i zmontowaniu silnika pojawił się problem z olejem na tłoku -pierścienie przepuszczają olej i to dość sporo na tyle że jak zgasiłem motor i wykręciłem świece to denko tłoka lśniło od oleju, świeca zalana olejem. a o zadymie to już nie wspomnę.
zakładając tłok skierowałem go strzałką do wydechu czyli odwrotnie niż był wcześniej zamontowany. a to że był odwrotnie zamontowany wcale nie oznacza że źle - o tym to się dopiero dzisiaj dowiedziałem.
Widząc że po kilku próbach i porządnym rozgrzaniu silnika nie wiele się zmienia i wciąż mocno dymi, rozebrałem znowu silnik nie wiem może gdyby się dotarły dłużej pierścienie to problem by zniknął. zawiozłem cylinder do pomiarów i okazało się że jest jajeczko nie duże ale jest. więc co trzeba szlif zrobić, znalazłem tłok w nadmiarze nowy kompletny nural. podobno jeden z trzech dostawców tłoków do nsu. tłok jest zgodny z wymiarami katalogowymi wysokość , wysokość od sworznia do denka,szerokości pierścieni itp. wszystko się zgadza. ale jest ale bo mój tłok z tą strzałką jest o 4,5 mm dłuższy i też orginalny tyle że KS. pierścienie są szersze a odległość od sworznia do denka to 4 mm więcej niż ten nural ma.i teraz pytanie\
Tłok KS który był zamontowany u mnie w GMP dochodzi równo do krawędzi cylindra a nowy nural około 4 mm brakuje do krawędzi. Która wersja jest dobra jak macie w swoich ćwiartkach ?
do porównania tłoki. lewa KS prawa NURAL
IMG_20180220_161627 (Kopiowanie).jpg
ODPOWIEDZ