Tzw.'Stary Tokarz' sam mi powiedzial ze 30 lat temu : 'najlepiej lekko podtoczyc tlok ponizej pierscieni, zmniejszyc srednice - bo juz niektore przedwojenne firmy tak robily, wlasnie zeby tloki nie chwytaly' plaszczem / sciankami tuz ponizej pierscieni' - dzisiaj ma to potwierdzenie, niestety...
Zrobilem zdjecia kilku tlokow fabrycznych z takim podtoczeniem, w tym jeden prawdopodobnie nawet od 'D - Rad 500 OHV' z 1930/31r., w ktorym to tloku juz byly spore 'podebrania plaszcza' przy piastach sworznia i na przedniej / tylnej sciance, tylko moj 'komp.' - juz nie 'przyjmuje' telefonu ze zdjeciami 'do wiadomosci', calkiem sie zestarzal...
W tlokach NSU OS/OSL - sa tylko niewielkie podebrania plaszcza w poblizu sworznia i nie ma 'prowadnic' na przedniej i tylnej sciance, tloki sa bardzo 'sztancowo - seryjnie' wykonane, raczej wlasnie do 'powolnego telepania turystycznego' / lub duzych luzow montazowych, nawet 10-12 'setek', jesli do 'sportu'.
Niestety, dzisiejsze paliwa nawet temu 'nie sprzyjaja' i podnosza temperature silnika/glowicy /cylindra o 'dziesiatki / 100 - 120 stopni', dlatego pisalem o tym 'zaworze - spalonym na wior', bo chodzilo o jego 'graniczne przegrzanie'...
Sprawdz, po oczyszczeniu - przez lupe obsade gniazda wydechowego w odlewie glowicy, czy spaliny nie 'spenetrowaly' - bo cos mi sie nie podoba ta 'czarna kreska', obym sie mylil...
Tu widac, o 'so chosi' - po lewej tlok NSU, bez tego podtoczenia / podebrania plaszcza pod pierscieniami,
a po prawej - tloki 'Triumph' lub podobne - wlasnie z tymi podtoczeniami, w celu utrzymania 'filmu olejowego' pod pierscieniami dostatecznej 'grubosci', zeby plaszcz tloka mial stale smarowanie i nie 'chwytal'..:
download/file.php?id=4452&mode=view
to samo tutaj : po lewej - tlok 501 OSL bez podtoczenia pod 'olejakiem', a po prawej - tlok od Velocette wlasnie z tym podtoczeniem plaszcza :
download/file.php?id=4453&mode=view ...
No i okazalo sie - ze to bylo juz '40 lat temu', a nie 30, jak wydawalo mi sie.. - tak wlasnie Tokarz z doswiadczeniem 'zmodernizowal' dorabiany tlok do 251 OSL..:
download/file.php?id=5179&mode=view, tez zrobil to podtoczenie pod 'olejakiem'.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...