NSU 201 OSL

Aukcje godne uwagi lub wręcz przeciwnie
Situn

NSU 201 OSL

Post autor: Situn »

Witam.
Co sądzicie o tym egzemplarzu?Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
https://sprzedajemy.pl/nsu-201-osl-luba ... nr66165857
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Re: NSU 201 OSL

Post autor: skrzydlaty »

Drobne braki, niezgodności i nieścisłości, po za tym wygląda bardzo fajnie.
A cena?
No cóż, jeśli jest potrzeba? Choć to tylko 201-ka.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Situn

Post autor: Situn »

skrzydlaty napisał:
Drobne braki, niezgodności i nieścisłości, po za tym wygląda bardzo fajnie.
A cena?
No cóż, jeśli jest potrzeba? Choć to tylko 201-ka.
Dziękuję za odpowiedz, mógłbyś mi trochę naświetlić braki i niezgodności?
Zawsze podobały mi się NSU z otwartą klawiaturą i celowałem w 351,ale ciężko cokolwiek sensownego i kompletnego znależć.
Dlatego myślę już nawet o takim maluchu, bo to raczej już ostatni dzwonek żeby kupić enesiaka.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Ja odbieram to tak, że kluczowym słowem w opinii Skrzydlatego jest "drobne". Między wierszami odczytałem "fajny egzemplarz, ale przez to że fajny cena też konkretna, ale jak cię stać to bierz" ;). Proszę o ewentualną korektę jak nie wyczułem intencji.

Ja powiem, że w dzisiejszych czasach ciężko o coś interesującego, w jednym kawałku, zachowanego w oryginalnym stanie. Są oczywiście wypicowane sztuki złożone z odpadów bazarowych i replik części, pozornie super, ale jak zdrapać szpachlę i przyjrzeć się dokładnie częściom to człowiek rozumie dlaczego są tańsze niż te "prawdziwki". Ta omawiana sztuka może być prawdziwkiem, albo starą restauracją (pełną lub częściową) w epoce, gdy jeszcze nie było replik a braki uzupełniało się oryginalnymi wyselekcjonowanymi częściami. Minusem jest to, że tylko 200 ccm, więc osiągi najgorsze w "rodzinie OSL" (ale na trasę zlotową spokojnie wystarczające). Ale za to plusem jest najmniejsze zużycie paliwa oscylujące w przedziale 2-3 litrów tylko. No i dla niektórych ta odkryta klawiatura jest sporą zaletą (w eksploatacji bywa problematyczna, ale rzeczywiście widok tych zaworów jest hipnotyzujący, sam w młodych czasach nie mogłem napatrzeć jej pracy na wolnych obrotach więc rozumiem słabość do tego rozwiązania, ale z drugiej strony z ostatniego zlotu pamiętam ochlapane głowice i wszystko z tyłu motocykla jak dozowanie oleju nie całkiem dobrze działało).
No i jeszcze na plusem tej sztuki (który docenią tylko znawcy tematu) jest wczesna rzadka wersja z dodatkowym wyciskiem sprzęgła piętą, itp.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, no tak - motorek bardzo zabytkowy, skrzynka jeszcze 3-biegowa, to trochę może i 'mulowaty', ale i tak wg instrukcji - jeździł 90 km/h ( z obciążeniem 2 osób - ówczesnych / 45-55 kg i mały bagaż ) i przy tym spalał zaledwie 2,3-2,4L benzyny 72/74 Oktan....
Jak 44/43 lata temu jeździłem 201- OS/1936, to już miałem 4-bieg.skrzynke i nożny automat - jeździł na 78 Okt. nawet 112-115 km/h maksymalnie, z licznikiem VDO i napędem od WSK przy kole, więc nie był az takim 'powolnym mulem'. Tłok w silniku był jakiś 'dorabiany', ale z nacięciem płaszcza i otworkiem - to nie puchł/ nie zacierał się i silnik bardzo ładnie się 'wkrecal' - podejrzewam 5500/5600 obr/ min. - dlatego uważałem wtedy, że to 'normalne osiągi 201-nki OS' ( przynajmniej te 110 km/h )...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Spiker pisze: pn 20 cze, 2022 8:05 am "fajny egzemplarz, ale przez to że fajny cena też konkretna, ale jak cię stać to bierz" ;).
Za jakiś czas będziesz mógł ocenić, czy zakup był celowy, czy nie.
Jeśli okoliczności sprzyjają, to kiedy realizować marzenia, jak nie teraz? :mrgreen:
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Czy udało się upolować wymarzone NSU?
ODPOWIEDZ