NSU narzędziówki

Rama, oblachowanie, widelec
dkwmati

NSU narzędziówki

Post autor: dkwmati »

Witam. Czy ma ktoś moze rozrysowane na płasko narzędziówki NSU (te typowe skrzynki jak w OSL , ZDB ) lub program na laser żeby je wypalić ? Dałem jedną na laser ale facet kręcił nosem i nie za bardzo umie to rozrysować ale powiedział że gdybym mial program lub rozrysowane na płasko to zrobi. Jak ktos chce kase mogę zapłacic ;) mati.dkw@wp.pl 508 985 704
Awatar użytkownika
Spiker

Re: NSU narzędziówki

Post autor: Spiker »

Mati, czy dobrze zrozumiałem, że chcesz robić od podstaw typowe narzędziówki które są dostępne na rynku w formie kopii? Rozumiałbym dla innych części, ale tu wymagane przynajmniej kopyto do wyklepania obłości kształtu po złożeniu wykroju. Dorabiacze robią z dwóch zgrzanych wytłoczek jak w oryginale, ale widziałem też składane z kawałków i łączone spawaniem.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
dkwmati

Tak, chciałem sobie dorobić bo potrzebuje sporo ich do naszych róznych nsu, trochę mamy oryginalnych, ale jeden komplet replik od Lukesa i widzę że one sa wypalone z lasera każda połówka jest składana, spawanana, i po oszlifowaniu połówki są składane w całość
Awatar użytkownika
Spiker

dkwmati pisze: śr 25 lut, 2026 8:35 pm komplet replik od Lukesa i widzę że one są wypalone z lasera każda połówka jest składana, spawana, i po oszlifowaniu połówki są składane w całość
Tez zauważyłem ten szczegół na zdjęciach na stronie Milana.
http://www.nsu.cz/eshop/?314,kastliky-os-osl-1932-1937
http://www.nsu.cz/eshop/?315,kastliky-osl-1937-1939

Ja kupiłem dawno temu kopie od Borzęckiego - składające się z dwóch jednolitych zgrzanych wytłoczek (jak wcześniej pisałem) - mam nadzieję, że jeszcze je robi, bo kupił bym jeszcze jeden komplet. Ma ktoś aktualny kontakt? Może wspólny zakup i negocjacja ceny? Może na PW pogadamy jakbyś był zainteresowany.

Takie puszki ma też Łyżwiński: https://oldtimergarage.eu/pl/motorbike/ ... u-osl.html - wyglądają na wspomnianą powyżej polską produkcję, ale nie ma pewności (nawet na tych trzech dostępnych zdjęciach widać dwa wykonania). Już te z klapka wyglądają lepiej: https://oldtimergarage.eu/pl/motorbike/ ... u-osl.html. Będzie się wystawiał już 8-go marca na niemieckim przygranicznym bazarze w Ottendorf-Okrilla - więc masz Enesiak (jako stały bywalec) misję "pomacania" tego wyrobu i zdanie foto-relacji tutaj ;).

Ale jakbyś rzeczywiście robił te puszki Mati to myślę, że dla rozłożenia kosztów programu, oprzyrządowania znalazło by się kilku chętnych tutaj ... tylko rzuć hasło.
dkwmati

Tak, niby te narzędziówki są dostępne u róznych sprzedawców, akurat te u Łyżwińskiego widzę ze są bez otworów więc i tak coś przy nich trzeba robić. Te od Lukesa w przeliczeniu na PLN kosztuja chyba 800 zł za dwie szt, oczywiście jak ktoś potrzebuje dwa komplety, czy trzy to mozńa to kupić, ale co w sytuacji jeśli potrzeba np 8 kompletów? :D to wychodzi 6.400 PLN za narzędziówki, do tego jeszcze potrzeba skóry które w zależności od sprzedawcy kosztują od 200 do 300 zł za komplet. Oczywiscie w temacie zabytków często nie ma co liczyć kosztów i "dziadowić" ale ...w przypadku dużej ilości motocykli, kupowania części, placenia tokarzowi, programiście z lasera itp. jeśli gdzieś mozna zniwelować te koszty to można spróbować. Ja mam różne oryginalne narzędziówki chyba z 4 komplety, ale wiadomo ze obecnie zdobycie kolejnych oryginalnych jest trudne. Rozbierzemy dzisiaj narzędziówkę od Lukesa na pół i coś wymyślimy.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

hej! Swego czasu bawiłem się programem SolidEdge i coś niecoś mam zrobione w tym programie.
Jeśli da się to jakoś wykorzystać, to mogę udostępnić niektóre pliki - oczywiście jestem zainteresowany na przykład puszkami w dobrej cenie
Załączniki
Bagażnik 251 OSL z puszkami w SolidEdge
Bagażnik 251 OSL z puszkami w SolidEdge
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
dkwmati

Ok, dzięki za propozycję i możliwość pomocy w tym temacie, jeśli obecna próba sie nie uda to się na pewno odezwę :) . W sobotę pospawalismy formy do zaginania . Formy powstawały na podstawie rozebranej na pół narzędziówki od Lukesa . W poniedziałek pojechałem na laser, powiedziałem co i jak zrobić, twierdzą ze dadzą radę to wykonać. Zamówiłem próbną partię 14 szt
Awatar użytkownika
Spiker

dkwmati pisze: wt 03 mar, 2026 8:27 pm na podstawie rozebranej na pół narzędziówki od Lukesa
Szkoda, ze nie masz rozebranej w ten sposób oryginalnej narzędziówki, bo kopie części są nieraz upraszczane konstrukcyjnie pod dostępną technologię albo po prostu wychodzą ich twórcom nieco inaczej niż oryginały. Pamiętam moje zdziwienie, gdy nasz kolega wykazał niedawno inny niż w oryginale kształt dorabianego tłumika. W zakresie puszek swego czasu mówiło się sporo na naszym forum i niedopasowaniu niektórych kopii do trójkąta bagażnika (bodajże 251 OSL). Ale pewnie będziesz porównywał także z posiadanymi oryginalnymi puszkami o których wspomniałeś.
dkwmati

tak, też zauważyłem że te narzędziówki czasami nie pasuja do bagażników, no cóż... pewnie na laserze jeszcze programu na to nie zrobili bo dałem im inne elementy do zrobienia, jutro porównamy oryginały do innej od Lukesa jeśli będą różnice to poprawimy formy i rozbierzemy oryginalną jako wzór
Awatar użytkownika
Spiker

Nadal jestem zainteresowany wszelkimi inicjatywami w zakresie pozyskania kopii puszek narzędziowych. W tym opisywanymi w tym wątku.

Ale pod presją czasu, aby w końcu posunąć do przodu bieżący projekt zakupiłem komplet puszek z tego źródła: https://www.olx.pl/d/oferta/nsu-puszki- ... a7Fx7.html

Wczoraj przyszły. Same puszki bez obejm i skórek. Zrobię zdjęcia jak ktoś jest zainteresowany.
- Wstępnie mogę powiedzieć, że wyglądają nieźle. Połówki robione z jednego kawałka, jako jednolite wytłoczki - jak w fabryce. Ładne tłoczenia, minimalne ślady (rysy) po tym procesie, równo rozłożone estetyczne zgrzewy. Puszki na oko proste, bez falowań blachy.
- Ktoś jednak niepotrzebnie wykonuje otwory we wszystkich trzech miejscach mocowania obejmami (w tym na górze), co jak wiemy ma zastosowanie tylko do małych OSL i ZDB, więc dla innych modeli trzeba niektóre z nich zaspawać. Za to brakuje dwóch otworów odwadniających od spodu (mały problem). Nieco więcej powiem po montażu.
- Porównam z oryginalnymi puszkami, które posiadam w wersji z klapką na zawiasie. Zwłaszcza wymiary, kąty, grubość blachy, itp. Jak wiadomo dopiero takie porównanie pokazuje pełną prawdę o oferowanej kopii.
ODPOWIEDZ