Części z Nortona do dużych OSL?

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
Spiker

Części z Nortona do dużych OSL?

Post autor: Spiker »

Jak wiadomo projektant modeli OSL był wcześniej konstruktorem w Nortonie i przenosił angielskie rozwiązania do niemieckich konstrukcji. Chciałem porozmawiać o podobieństwach i możliwości zastosowania nortownowskich części do naszych NSU.

1) Wiem o możliwości dopasowania ciernych tarcz sprzęgłowych. Aktualnie Bogdan zaczął na takich jeździć ...

2) A teraz w oko wpadła mi tzw. "zębatka zdawcza" skrzyni biegów. Nie ulega wątpliwości, że jest na taki sam łańcuch w obydwu rozważanych motocyklach, gra też ilość zębów (19, 20 lub 21). Ale czy wielowypust też da się dopasować do wałka NSU? (nie przypuszczam, żeby obyło się bez przynajmniej lekkiego piłowania, bo trzeba przejść z wymiarów calowych na metryczne)
http://www.ebay.co.uk/itm/New-NORTON-CO ... 35e4439ac2
Być może dało by się też zastosować zabezpieczenie nakrętki:
http://www.ebay.co.uk/itm/NORTON-SINGLE ... 4ad5b146fe

Może coś z napędu pierwotnego podejdzie?
http://gmcmc.co.uk/triumph-nos-pre-unit ... -347-p.asp

Może laski popychaczy?
http://gmcmc.co.uk/triumph-rigid-3hw-en ... -390-p.asp

Co jeszcze?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Części z Nortona do dużych OSL?

Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, też myślałem już dawno - jak mi się sypały zębatki skrzyni NSU, nad zastosowaniem jakiejś całej innej skrzyni. Najlepiej od czegoś mocniejszego i cięższego niż 501-601 OSL i przychodziły mi do głowy właśnie skrzynie od Nortonów - takich z lat 40-50tych i nawet znalazłem kilka zębatek i wałków 'luzem' - ale są mniejszej średnicy niż w NSU, za to są szersze o kilka mm i mają większe zęby - jak znajdę, to zrobię zdjęcia porównawcze. Tylko raczej trzeba by było zastosować kompletną skrzynię ze sprzęgłem i automatem - to do ramy NSU powinna pasować lub tylko nieznacznie może trzeba będzie dopasować - powinna być tej samej wysokości. Kombinowanie natomiast z wymianą niektórych zębatek lub wałków, itp. - może być raczej kłopotliwe.
Lepiej byłoby znaleźć dobry warsztat - wytwórnię kół zębatych z wieloletnimi tradycjami i zamówić nowe koła zębate, może ewentualnie coś lekko zmodyfikować - unowocześnić ...? Myślałem nawet nad zastosowaniem skośnych zębów na ostatniej parze kół zębatych w skrzyni - ale na myśleniu się skończyło.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze:Cześć, też myślałem już dawno - jak mi się sypały zębatki skrzyni NSU, nad zastosowaniem jakiejś całej innej skrzyni.
Na razie myślę o częściach, które da się zastosować po niewielkim dopasowaniu. Mam zębatkę zdawczą Z=19 (katalogowo taka powinna być do 350-tki solo), podobno od Nortona, która po niewielkich zabiegach siadła na wałek zdawczy NSU. Ale czy to na pewno była cześć z Nortona? To m.in. chcę sprawdzić.
Awatar użytkownika
enesiak

No cześć, znalazłem krótki wałek skrzyni z zębatkami od Nortona, nie wiem jakiego - ale wszystko jest prawie identyczne jak w NSU 351-501. Zębatki od Nortona mają trochę wyższe zęby i różnią się szerokością, a ta ostania - najmniejsza na wałku, odpowiadająca za przeniesienie napędu na koło zdawcze na 1-2-3 biegu - jest zdecydowanie masywniejsza, szersza niż w NSU i nie ma podtoczenia-wgłębienia na środku. Tutaj przykładowo zdjęcia porównawcze - wałek od Nortona jest u góry zdjęć. Jeszcze koło pierwszego biegu-rozruchowe jest inne, bo ma 4 występy-bolce zazębiające je z kołem włączającym napęd wałka. Sam wałek jest nieznacznie masywniejszy-grubszy niż w NSU, ale nie mierzyłem ile - jakieś dziesiąte mm, bo zakładając zębatkę sprzęgającą od Nortona - na wałek NSU dał się wyczuć luz ok. 0,2mm 'na oko'. Mała - ostatnia zębatka jest szersza niż w NSU ok. 1,5-2mm, też 'na oko', no i bez tego podtoczenia-wgłębienia na środku.
Załączniki
DSC02600.JPG
DSC02599.JPG
DSC02598.JPG
Awatar użytkownika
Spiker

W związku z pojawieniem się na forum osób mogących u siebie lub u swoich znajomych pomierzyć części Nortona chciałbym powrócić do niniejszego wątku.

Na początek proponuję temat sprzęgła. Jak wiadomo tarcze cierne do sprzęgieł dużych OSL to pewien problem - a to ze względu na "lite" okładziny. Tak samo jak kosz sprzęgłowy z takimi okładzinami i dodatkowo połączony z wieńcem łańcuchowym. Z braku laku można też rozważyć założenie całego sprzęgła "angielskiego". Dla chętnego do zajęcia się tematem mogę dostarczyć niezbędnych informacji i wymiarów dotyczących części NSU.
Temat zamienników tarcz ciernych był już poruszany w tym wątku: viewtopic.php?f=13&t=548
Oryginalne tarcze cierne NSU wyglądają tak: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... arcze-NOS/
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Jak chcecie mieszać cale z milimetrami, to raczej nie wróżę sukcesu.
Najważniejszy jest moduł zęba, współpracujące ze sobą koła muszą mieć taki sam.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_z%C4%99bate

Co do skośnych zębów, to pojawia się dodatkowa siła wzdłużna, którą coś musi przenieść. A fabryczna konstrukcja skrzyni tego nie zapewnia.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Paweł, na szczęście łańcuchy są wciąż calowe, więc na przykład taki kosz sprzęgłowy jest jakąś opcją. W NSU 351/501 jest łańcuch jednorzędowy 1/2". Pytanie jaki jest w Nortonie?

Pomysł z ciernymi tarczami sprzęgłowymi podpowiedział mi kolega, który miał takie tarcze na zapasie i słyszał, ze podobno ktoś próbował stosować w NSU. Chciałbym to na 100% potwierdzić.

Co do kół zębatych to nie wiążę nadziei z podebraniem kół z Nortona, to był pomysł Enesiaka zdaje się. Jeśli już to pary współpracujących kół. Akurat możliwości zakupu skrzyń biegów NSU są niezłe i tutaj nie przepłacałbym za inne wynalazki.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Ja miałem na myśli koła zębate. Pary współpracujące też muszą mieć odpowiedni rozstaw osi. Trafienie jak w totolotka.
Łańcuchy na szczęście są calowe, ale według różnych norm. Nasza PN, DIN, GOST i czechosłowacka były tożsame z BS.
Ale zapomnijcie o łańcuchach DID. Produkuje chyba 3 wersje 5/8", a każdy inny niż potrzebujemy. Trzeba wymienić koła łańcuchowe na te od DID-a i jeszcze od danego typu łańcucha.
Ja się naciąłem i kupiłem zapinki 5/8", ale sworzeń jest spęczany w środku i tulejka ma inną średnicę, niż w normie. Nie pasuje do oryginalnego łańcucha NSU.
W Triumphach były jedno-, dwu- i trzyrzędowe łańcuchy sprzęgłowe. Popularną przeróbką w Triumphach była zamiana łańcucha sprzęgłowego dwurzędowego na trójrzędowy. Widziałem też oferty kompletu zamiany łańcucha na pasek zębaty.
https://www.ebay.co.uk/itm/TRIUMPH-CLUT ... SwVZxfw-4P
https://www.ebay.co.uk/itm/Bob-Newby-Ra ... SwIkBetH~E

Paweł
Załączniki
Katalog DID
Katalog DID
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, no ale gdzies od 2-3 lat widuje na 'Motobazarze' w Lodzi goscia, chyba z Torunia - ktory oferuje dorabiane kosze sprzeglowe 'WH' na podwojny lancuch 3/8 - wprawdzie to do 601, ale mozna tez zastosowac do 351/501, jak sie ma skrzynie z walkiem sprzeglowym 'ze stozkiem'...
Fakt, ze byly dosc drogie te kosze, cos kolo 'tysiaka', ale 'gosc-wytworca' zapewnial, ze sa z bardzo dobrego materialu i jezdzi na takich sam takze ? Mial tez chyba przednie i tylne bebny hamulcowe 601 i chyba wystawial je swego czasu na 'alledrogo', gdzies ze 2 lata temu i tez z wygladu - material 'twardy-solidny'...
A lancuchy do koszy sprzeglowych 'WH', to chyba nie ma lepszych - niz stosowane w 'Mercedesach' lub w BMW do napedu rozrzadu ? Juz kiedys o nich pisalem - na lancuchu wyciagnietym na zlomie z rozwalonego silnika 'BMW lub Mercedes', lancuch 3/8' 'Iwis' bodajze - przezjezdzilem z wozkami bocznymi i manelarnia w nich z 6-7 lat codziennie, 30 - 60km po miescie i do Lodzi z 5/6 razy i po pierwszych 4 latach takiej jazdy, cofnalem skrzynie biegow o 3/4mm w ramie zaledwie, bo lancuch 'letko sie poluzowal - zwisl 'kilka mm', ale luzow nie wykazywal - sie po prostu 'dopasowal do zebow kosza sprzegla', a raczej - 'dopasowal zeby kosza do rolek', bo wczesniej jezdzilem na 'junakowskich lancuchach' sprzeglowych i byly za slabe - rozciagaly sie, niestety...
'Iwis - y' nie wykazuja zuzycia nawet po wielu latach codziennej jazdy ciezkim 'zestawem' - przewaga technologiczno/materialowa...
Awatar użytkownika
Adam M.

Post autor: Adam M. »

To prawda, lancuch rozrzadu starych Mercow pasuje do Junaka, NSU i wiekszosci starych anglikow i pod wzgledem wytrzymalosci jest lepszy niz 3 rzedowy Renolds uzywany oryginalnie w BSA i poznych Triumph twins. Co do mozliwosci podmiany czesci miedzy roznymi modelami MSU a Nortona to uwazam ze to mission impossible, tym bardziej ze te czesci, ktore by ew mogly pasowac pochodza z modeli przedwojennych i jako takie cenowo nie odbiegaja od cen czesci NSU w Europie Zachodniej. Mozliwe ze taki element jak tarcze sprzeglowe robione sa jako zamiennik i mozna je kupic w miare rozsadnych cenach, ale tez trzeba znalezc model Nortona od ktorego pasuja.
Ceny zamiennikow zaleza glownie od wielkosci rynku, a rynek starych motocykli Norton jest niewielki wiec ceny czesci dosc astronomiczne, np zlozenie korbowe z lozyskiem i sworzniem jednocylindrowki ponad 1.5 tys E.
Awatar użytkownika
Spiker

Adam M. pisze: śr 23 gru, 2020 5:13 pm Mozliwe ze taki element jak tarcze sprzeglowe robione sa jako zamiennik i mozna je kupic w miare rozsadnych cenach, ale tez trzeba znalezc model Nortona od ktorego pasuja.
Nareszcie doszliśmy do sedna sprawy. Rzucam hasło "tarcze ciernie Norton" i czekam na odzew zorientowanych. Jedno do zbadania to zgodność wymiarowa, a drugie to poziom cen.
Awatar użytkownika
enesiak

A co 'dolega' tarczom zuzlowym, z tworzywa w calosci ? Juz kilka razy pisalem takze o nich, ze przeciez przejezdzilem z wozkami bocznymi i ogromnymi ciezarami [ czasem nawet w 4 osoby i jeszcze z 'klamotami' ] - wlasnie na tarczach zuzlowych, cale lata 90-te, praktycznie 'za grosze' - bo 'letko uzywane', po kilku 'biegach', dostalem za 2-3 piwa - bo i tak szly 'do kubla'...Kilka tez bylo w czesciach 'zapasowych' do NSU 351/501 i widac, ze juz 'dawno temu' ludzie stosowali je zamiennie, prawdopodobnie byly jeszcze od Jawy - ESO 500. Ich dzialanie bylo bezproblemowe w normalnej jezdzie, jedynie chyba 2-3 musialem 'letko szlifnac' na papierze wodnym 320, ale pozniej, jak znalazlem nowsze i 'nowki sztuki', z wiekszym otworem wewnetrznym, pasujace idealnie 'na strzal' do sprzegla od 601 - to okazalo sie, ze sa fabrycznie jakby 'szczotkowane - porysowane'. Najprawdopodb.bylo to specjalne 'zmatowienie' fabryczne - w celu ich 'dotarcia na treningu'. Gdzies na 1,5 kompletu tarcz zuzlowych - przejezdzilem co najmniej ze 6-7 lat z wozkami [ wojskowym, a pozniej - 2-osobowym turystycznym ] i jezdzac codziennie 30 - 60km, moze 'raz / na rok' regulowalem sprzeglo ? No w sumie to czesciej - ale kazdorazowo po urwaniu linki sprzegla raz /miesiac, tylko 'dostrajalem' dlugosc linki, a do sprzegla nie zagladalem i dzialalo 'jak od tego motocykla - fabryczne'...
Nie slizgalo sie nawet przy najwiekszych obciazeniach i predkosciach - bo dodalem 1 tarcze, zeby z wozkiem dobrze trzymalo. Jak sie jednak zamontuje do 'solowki' - to trzeba dobrze dotrzec i bedzie 'wieczne', bo tarcze sa przewidziane na kilka biegow 'zuzlowych', ale do silnikow 60-70 konnych i 'na maxa' eksploatowane. Najlepiej wlasnie dzialaly te tarcze w sprzegle 601 - pasowaly jak 'fabryczne' wymiarem zewnetrznym i wewnetrznym i co ciekawe, to przy tak ogromnych obciazeniach - nie wybijaly sie w nich w ogole 'kly' zewnetrzne ?
Awatar użytkownika
Spiker

Nie chcę powtarzać tego co już pisałem w wątku o tarczach zastępczych, więc tylko ogólnie. Żużlowe lite tarcze są grube i mieści się ich mniej niż oryginalnych. Z kolei żużlowe tarcze z aluminium mają prawidłowe cienkie okładziny, ale mogą się szybko wybijać na "wąsach". Tarcze starego Nortona wydają się być zrobione tak jak tarcze Jurid stosowane w NSU stalowe z twardymi okładzinami). Dlatego też warto sprawdzić ten trop po prostu, aby był większy wybór opcji w razie czego. Jak będzie wniosek "nie warto z Nortona" to też będzie to jakaś wartość dodana. Chodzi nawet o zbadanie tylko jak konstrukcja niemiecka jest blisko angielskiego protoplasty.

Na marginesie. Problemy, które mają użytkownicy sprzęgieł z centralną sprężyną dociskową mogą być mniej dokuczliwe dla sprzęgieł z wieloma sprężynami na obwodzie (jak 601 OSL). Ale o tym może we właściwym wątku pogadajmy.
Awatar użytkownika
enesiak

A moze dzisiaj, przy 'kosmicznych' technologiach - daloby sie skombinowac jakas cienka okladzine / dysk 'weglowy' czy mate, tkanine, itp. i nakleic nowoczesnymi klejami na stara, zuzyta tarcze NSU ? I w ten sposob zregenerowac tarcze sprzeglowe - metalowe ? Mialem tez wsrod gratow stare, zuzyte tarcze - na ktore ktos naklejal w latach 70-tych okladziny od tarcz samochodowych malej srednicy i to przy pomocy 'slynnego Epidianu' i widac, ze pozniej chodzily w koszu - tylko byly za grube wlasnie...
Dzisiaj sa duzo lepsze kleje - zywice i do tego nowsze, 'weglowe' materialy czy z wloknami szklanymi, itp. Na pewno mozna dobrac cos na grubosc lub nawet stoczyc z grubszej i nakleic na tarcze, moze ta droga by byla prostsza/tansza - regeneracja oryginalnych ?
Awatar użytkownika
Spiker

Przecież polska firma Makland potwierdzała możliwość wykonania kopii takich tarcz. W tym wątku interesuje nas czy tarcze (i inne części) z Nortona podejdą do NSU. Do dyskusji ogólnej o tarczach zastępczych zapraszam do odpowiedniego wątku.
Awatar użytkownika
enesiak

No tak - to by wygladalo, ze moga pasowac te tarcze 'cierne' od Nortonow 16, 18, ES 2, itp., z lat 1932 - 56, jak podaja sprzedawcy tych tarcz na 'ebay-u', bo roznia sie jedynie 'dychami' na srednicy zewnetrznej.
Zmierzylem uzywane tarcze NSU i maja 'po zewnetrznej' 149,5 - 8mm, a te tarcze 'Norton' - podaja na aukcjach srednice 149,25 lub 149,5mm ?
Tylko troche mi 'nie pasuja' z wygladu - bo przypominaja 'prasowany / mielony korek', jakby do sprzegiel 'mokrych' ? Maja takie 'brazowo - zolte' grudki w strukturze, wlasnie jakby 'korkowe' ? To niech ktos biegly w angielskim doczyta lub zapyta sprzedajacych tarcze - czy to 'korki prasowane', czy twarde tworzywo ?
Te oryginalne, uzywane tarcze NSU 149,8 - wchodza do kosza z luzem, przesuwaja sie nawet ok. 0,7mm wewnatrz kosza - to te z aukcji, nortonowskie - beda mialy troche wiekszy o 0,3/0,5mm luz, no to moga troche mocniej 'dzwonic w koszu' przy wysprzeglaniu...
Srednica wewnetrzna jest malo istotna - tarcze 'Norton' maja wieksza srednice wewnetrzna, niz od NSU 351/501.
Załączniki
tarcze cierne Norton oferowane na 'ebay-u', podaja srednice zewnetrzna od 149,25 - do 149,5 na innych aukcjach, tylko ten kolor/faktura budzi moje watpliwosci - jakby to byl 'mielony/prasowany korek' do sprzegla 'mokrego' ?
tarcze cierne Norton oferowane na 'ebay-u', podaja srednice zewnetrzna od 149,25 - do 149,5 na innych aukcjach, tylko ten kolor/faktura budzi moje watpliwosci - jakby to byl 'mielony/prasowany korek' do sprzegla 'mokrego' ?
Awatar użytkownika
Adam M.

Post autor: Adam M. »

Tak dostalem potwierdzenie wymiarow tarcz ciernych - 150 mm srednica zewnetrzna, 97 mm srednica wewnetrzna, i tarcz stalowych 148 mm srednica zewnetrzna i 90 mm wewnetrzna zmierzona miedzy przeciwstawnymi wypustami.
Materialem bym sie nie przejmowal, bo w zalozeniu tez mialy to byc sprzegla suche, a troche oleju zawartego w przedziale napedu pierwotnego mialo glownie smarowac lancuch sprzeglowy.
Awatar użytkownika
enesiak

'Problemem' moze byc jednak to, ze sa to wyroby z 'Dalekiego Wschodu' - wiec, jak to mowia : 'wszystko sie moze zdarzyc' - z wygladu przypomina to 'mielony-prasowany korek', ktory powinien byc smarowany intensywnie z odmy skrzyni i obym sie mylil...
Awatar użytkownika
Spiker

Z tego co ja widzę w internecie to kopie tarcz Norton występują przynajmniej w 3-4 wykonaniach, różniących się wyglądem użytego materiału ciernego. I co najważniejsze różniące się od oryginału. Przy zamówieniu doróbki tarcz NSU też by tak było. Nikt już chyba nie robi okładzin przechodzących przez otwory wycięte w blasze i utwardzanych już na tarczy.

Ciekawostka: Tarcze tego typu jak te kopie Nortona produkuje się nawet obecnie do Junaka czy Iza. Tak więc chodzi po prostu o obecnie dostępną technologię.

Zastanawiam się czy są na rynku części NOS do wspomnianych modeli Nortona.

Adam, tarcze stalowe nie podejdą. Trzeba by użyć też wewnętrznego zabieraka z Nortona.
ODPOWIEDZ