Nsu 250 osl

Próby usystematyzowania modeli, roczników i wersji motocykli NSU
adewzu

Nsu 250 osl

Post autor: adewzu »

Prosze o dokladne zidentyfikowanie motocykla.Podobno rocznik 1943 wersja WH. Podaje jeszcze numer ramy 1163213
Załączniki
Screenshot_20180701-121710.jpg
Screenshot_20180701-121652.jpg
Screenshot_20180701-121643.jpg
Screenshot_20180701-121635.jpg
Screenshot_20180701-121618.jpg
Screenshot_20180701-121608.jpg
Screenshot_20180701-121557.jpg
grzybunsu251osl

Re: Nsu 250 osl

Post autor: grzybunsu251osl »

Witam,napisz do audi-tam Ci zidentyfikują..a to jest motocykl kolegi Piotrka od którego i ja kupiłem 3 lata temu 251 osl,i już go dosiadam..w sumie jest kompletny i warty odbudowy..powodzenia
adewzu

A Piotrek jest z forum?W tym roczniku wychodziły takie klamki?
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

adewzu pisze: wt 03 lip, 2018 11:04 pm W tym roczniku wychodziły takie klamki?
Chyba nie myślisz, że wszystko w tym motocyklu jest takie jak wyszło z fabryki? To są sprzęty, które wiele przeszły do dzisiejszych czasów i trzeba się cieszyć jeśli zespół napędowy jest zgodny z ramą i tabliczką znamionową. Osprzęt kierownicy czy inne drobiazgi to rzeczy do uzupełnienia. Trafiają się oczywiście okazy zachowane w idealnej kompletacji,, ale to już inna kategoria cenowa. To co jest na zdjęciach to jest tzw. "projekt", mniej więcej zgodny z deklarowanym rocznikiem. W tych latach nie było niczego innego poza "wersją WH", z wyłączeniem wojennego eksportu nielicznych cywilnych egzemplarzy do krajów neutralnych (Szwecji).
Podejrzewam o którego Piotrka chodzi, ale niech sam się odezwie jak ma ochotę. W sumie to myślałem, że to są twoje fotki, ... a tutaj okazuje się, że nie za bardzo.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
adewzu

Dzieki za odpowiedz.Tak to nie jest mój motocykl zastanawiam się nad kupnem i pytam bardziej doświadczonych formuowiczów.Dlatego chcę sie dowiedzieć o moto jak najwięcej przed podjęciem decyzji?
grzybunsu251osl

Post autor: grzybunsu251osl »

klamki,gaznik nie orginalne-to jest baza którą trzeba pouzupełniać,ale spoko jest b.dużo replik do tego modelu..
Steve

Post autor: Steve »

Jeszcze lampa przednia jest niewłaściwa.
szmaja

Post autor: szmaja »

I tak oto w/w pojazd właśnie trafił do mnie:)i tu kolejna prośba do udziałowców dyskusji, o garść danych co mnie tu czeka, już wiem że lampa jest z Kaśki,a puszki kopie,gaźnik lipa itd zresztą w przypadku wh sa zbędne. Zamierzam go zrobić w/g oryginału, już pisałem do Audi-tradition czekam co odpiszą.Też jeśli się uda chciałbym porozmawiać z po-poprzednim właścicielem, spokojnie nie będę bił, chyba że zamienimy "b" na "p" to spoko. Pytania
1)jak rozpoznać oryg. kierę
2)jakie wymiary ma Bosch EAS 150? Średnica się domyślam
3)czy to prawda że kiepsko chodzi na starych gaźnikach? Jakiś Niemiec pisał coś w ten deseń stąd pytanie
4)widziałem wojenne zdjęcia z odwrotnymi klamkami, ale i z normalnymi, i już nie wiem kto tu jest normalny...
5)osprzęt kiery, też raz widziałem standard NSU a innym razem coś innego,typu sygnał osobno i zmiana świateł osobno-czyżby uproszczenia wojenne?
6)licznik-mam tam wciśnięty jakiś ruski czyli kopia oryginału w oryginale ZSRR, jak to ustrojstwo wyregulować porządnie na veigla?W sensie żeby nie oszukiwał...(chwilowo muszę przyoszczędzić lampki kosztują tyle co motur a to początek wydawania kaski )Ktoś to robił na forum ale mi uciekło....
7)kwestia stacyjki...jak to w ogóle wygląda???
8) dolna osłona łańcucha, da się to kupić czy lepiej całość?
9)o przewodach w oplocie i przewodzie wyrównawczym paliwa już wiem
I to na razie będzie tyle.Bardzo proszę o odzew
Awatar użytkownika
klemensu22

Post autor: klemensu22 »

Niemcy mówią różne dziwne rzeczy, np. że Hitler był Austriakiem. Wszystkie gaźniki do NSU są stare i poprawnie zregenerowane będą pracować kolejne dziesięciolecia. W zastępstwie Veigla najlepiej zdobyć licznik od Awo, ale to również trudne. Widziałem zamontowane ruskie liczniki z veiglowską tarczą, dostępne na alledrogo, podobno dobrze pracują. Na forum jest człowiek, który dobrze kalibruje, oczywiście kiedy jest co skalibrować. Co masz na myśli mówiąc, że w przypadku WH jest zbędne, puszki narzędziowe? Jeśli tak to się mylisz, puszki występują. Przy odbudowie proponuję korzystać z katalogu WH bo to jest biblia. Wszystkie brakujące części na teraz dostaniesz u Lukesza jako repliki. Zanim coś kupisz u naszych producentów dobrze zasięgnij języka bo często jest to zwyczajny szajs i jeszcze łaska. Powodzenia.
NSU 201 OS/251 WH/501 TS/501 OSL
Awatar użytkownika
klemensu22

Odnośnie stacyjki: w WH są dwie, jedna w lampie tylko do przełączania świateł i druga na zbiorniku. Na Twoich zdjęciach nie widzę, czy po prawej stronie zbiornika jest miejsce do jej mocowania. Zdjęcia tej stacyjki są gdzieś w galerii, jeżeli jakimś cudem ją zdobędziesz to będę do Ciebie mówił Panie Szmajo.
Awatar użytkownika
Spiker

klemensu22 pisze: czw 28 mar, 2019 10:25 am Odnośnie stacyjki: w WH są dwie, jedna w lampie tylko do przełączania świateł i druga na zbiorniku. Na Twoich zdjęciach nie widzę, czy po prawej stronie zbiornika jest miejsce do jej mocowania.
Są "wczesne WH" ze zwykłą stacyjką w lampie i "późne WH" - ze stacyjką (zapłon) tak jak piszesz na zbiorniku - tylko wtedy zbiornik jest z tłoczonymi napisami "NSU" wewnątrz tarczy logo.
Racja co do puszek narzędziowych - zawsze były (wczesne ze skórzanymi klapkami, bardzo późne wersje z metalowymi klapkami na zawiasach i na zamek kluczykowy).
szmaja

Hello, u mnie bak bez tłoczeń to wcześniejszy przełącznik, więc zostanie "szmajo"co do puszek, to wszędzie widzę wersję ze szkolnymi tornistrami na szybkozłączkę zamiast puszek, to miałem na myśli, temat lamp już ogarnąłem jako tako, dzięki wiedzy zgromadzonej na forum. Na pewno będę potrzebował coś "dorobionego"puki nie złapie oryginału, ale nie wiem co bo nie mam motura na macanta:( I wielkie podziękowania podpowiadającym:)
Awatar użytkownika
Spiker

szmaja pisze: czw 28 mar, 2019 9:23 pm co do puszek, to wszędzie widzę wersję ze szkolnymi tornistrami na szybkozłączkę zamiast puszek, to miałem na myśli,
Puszki mieszczą się pod "tornistrami', których uchwyty są odpowiednio oddalone od bagażnika i puszek.
szmaja pisze: czw 28 mar, 2019 9:23 pm nie mam motura na macanta:(
A może masz :) ... na tym forum jest wielu posiadaczy 251 OSL z różnych części Polski - i nie tylko. Wystarczy zapytać ...
szmaja

A to nowość z tymi puszkami, czyli jak, puszki sa i tornistry sa...jak się dostać do puszek gdy wiszą torby?Musze to obczaić.Ma ktoś foto jak to siedzi? Jak wyglądał uchwyt na tornistry?I którędy szła instalacja do tylnej lampki?po błotniku czy pod błotnikiem? Pozostaje kwestia kiery, widziałem foty z odwrotnymi i zwykłymi klamkami...
szmaja

Znalazłem wzór blachy pod silnik, co prawda koleś szuka ale jest na wzór, pewnie nie błysnąłem, bo to już dawno gdzieś tu jest ale nie znalazłem, ktoś to robi?
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 5-306-8241
Awatar użytkownika
mieteknsu1

Post autor: mieteknsu1 »

Znalazłem wzór blachy pod silnik
To nie jest osłona silnika do 251 OSL
A to nowość z tymi puszkami, czyli jak, puszki sa i tornistry sa...jak się dostać do puszek gdy wiszą torby?
Tornistry i torby >>> my raczej nazywamy sakwami kurierskim. Wystarczy je odpiąć, i masz dostęp do skrzynek narzędziowych. Mam jeszcze jeden taki stelaż na zbyciu ( jak by cię interesował)
którędy szła instalacja do tylnej lampki?po błotniku czy pod błotnikiem? Pozostaje kwestia kiery, widziałem foty z odwrotnymi i zwykłymi klamkami...
Instalacja w wersji "otodoksyjnej" biegła po rurze ramy z prawej strony do dolnego mocowania (śruby) bagażnika, dalej po rurze bagażnika na dwóch uchwytach kablowych do wysokości błotnika i dalej do tylnej lampki. W wersji do jazdy po naszych drogach ( ze stopem ), po lewej rurze do włącznika stopu i dalej tak samo jak po prawej stronie.
Jeśli chodzi o klamki powinny być odwrotne
mieteknsu1
szmaja

Super, dzięki za podpowiedz ;)
szmaja

Jeszcze takie pytanka, jakie niespodzianki mogą mnie spotkać przy reanimacji sprzęta? Jakieś nietypowe łożyska? Uszczelnienia? Problemy ze szprychami? Zdarzały się pęknięcia od korozji wewnętrznej ram mimo że wyglądała ładnie? Macie namiary na ludzi dobrze regenerujących prądnice? Gdzie można kupić dobre kopie części, typu lampa,stacyjka, przełączniki? Jest problem ze śrubami? Jeśli ktoś miał jakąś zagwozdkę z tym i owym w tej maszynie bardzo proszę o info. Mam bardzo mało czasu na remont tego motocykla więc chciałbym się dobrze przygotować i w max. miesiąc to ogarnąć.
Awatar użytkownika
klemensu22

Napisałem Ci wyżej, że repliki części kupisz u Lukesa. Prawie wszystko do 251 ma Motzke, ale dużo drożej. Czas oczekiwania od zamówienia do doręczenia około 2-3 tygodnie. Daj znać kto robi wał, szlif i odlew tłoka w miesiąc czasu, chętnie zapłacę extra😁 Powodzenia w reanimacji sprzętu.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, lozyska typowe, metryczne, oprocz lozyska skrzyni na zdawczej tulei, na ktorej osadzona jest zebatka lancuchowa - tam rolki 'lataja' po zdawczej tulei bez biezni, musisz zapytac kogos kto takie wymienial - sa gdzies opisy takich czynnosci. Ja ich nie wymienialem, bo jezdzilem 40-30 lat temu takimi sprzetami i wszystko wtedy bylo jeszcze oryginalne, fabryczne i dobrej kondycji - nie bylo potrzeby wymiany, bez luzow. Ramy w 251 pekaja na ogol od zbyt ciezkiego silnika zeliwnego lub jazdy z wozkiem bocznym - pekaja obie rurki na granicy odkuwki glowki ramy, idace w dol do silnika. Polowa zachowanych ram ma tam naspawane 'wzmocnienia' - na ogol 'grube plaskowniki-brechy' 0,5 - 1cm, szer. 4-5cm i dlugie na 10-12cm. Przyspawane jest 'to' na ogol do odkuwki i zachodzi polowa dlugosci na rurki idace w dol do bloku silnika. Jeszcze 2 lub 3 razy pekala mi rama pod skrzynia biegow - w miejscu laczenia tylnych-dolnych rurek z blachami pod skrzynia - pekaly na pol te 'oczka', przez ktore przechodzila sruba laczaca. Prawdopodobnie dzialo sie tak od intensywnej jazdy po brukowanych ulicach i podskakiwania motocykla na kostce - jezdzilem codziennie prawie 10 lat, to po 2 peknieciach 'oczka' i spawaniu, jak peklo 3 raz - to slusarz odcial 5-6cm ramy i dorobil nowa koncowke i to juz nie peklo.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ