Wał korbowy 351 OSL
Re: Wał korbowy 351 OSL
Nie. Dwa rzędy wałeczków bez żadnej przekładki. Wtedy taki układ miał największą obciążalność.
Pozdr.
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
W moim 'najsamp.251 WH' - tez tak bylo : roleczki w dwoch rzedach 'luzem - ale ciasno' i przekladki stalowe pomiedzy nimi i po bokach, byly dwie wiekszej srednicy - 'zamykajace' lozysko po bokach i jedna pomiedzy rzedami roleczek / waleczkow albo nawet dwie cienkie przekladki stalowe pomiedzy rolkami..? Jakos tak, w drugim z kolei wale 251 - byl aluminiowy koszyk i 'igielki', chyba ze 2,5 - 3mm najwyzej...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Znalazłem w książce Trzebiatowskiego tabelę z doborem średnicy i ilości wałeczków oraz średnicy otworu w stopie korbowodu i średnicy czopa korbowego.
Łatwa w użyciu. Według tej tabeli przerobiłem wspomniany silnik do Triumpha. Wtedy nie było internetu, ebaja i innych możliwości kupna części zamiennych. Rolki o określonej średnicy wyjąłem z jakiegoś łożyska radzieckiego, a ich długość skróciłem do odpowiedniej. Znalazłem też te stare obliczenia i wałeczki 6,35 mm zastąpiłem najbliżej pasującym o średnicy 7,5mm! Ale szlifując i dogładzając czop i otwór stopy korbowodu udało się dojść do idealnych wymiarów. Przy okazji zastąpiłem dwa rzędy wałeczków jednym o dwa razy większej długości.
Kiedyś stosowano układy wielorzędowe ze względu na problemy technologiczne w wykonaniu długich wałeczków lub igiełek o bardzo wąskich odchyłkach wymiarowych.
Dzisiaj można kupić zestawy naprawcze do starych anglików właśnie z pojedynczym rzędem wałeczków.
Pozdrawiam i miłej zabawy w tworzeniu nowego wału.
Paweł
Łatwa w użyciu. Według tej tabeli przerobiłem wspomniany silnik do Triumpha. Wtedy nie było internetu, ebaja i innych możliwości kupna części zamiennych. Rolki o określonej średnicy wyjąłem z jakiegoś łożyska radzieckiego, a ich długość skróciłem do odpowiedniej. Znalazłem też te stare obliczenia i wałeczki 6,35 mm zastąpiłem najbliżej pasującym o średnicy 7,5mm! Ale szlifując i dogładzając czop i otwór stopy korbowodu udało się dojść do idealnych wymiarów. Przy okazji zastąpiłem dwa rzędy wałeczków jednym o dwa razy większej długości.
Kiedyś stosowano układy wielorzędowe ze względu na problemy technologiczne w wykonaniu długich wałeczków lub igiełek o bardzo wąskich odchyłkach wymiarowych.
Dzisiaj można kupić zestawy naprawcze do starych anglików właśnie z pojedynczym rzędem wałeczków.
Pozdrawiam i miłej zabawy w tworzeniu nowego wału.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Wrzucam zdjęcia korbowodu 351 OSLi dla porównania także korbowód większego 501/601 OSL. Poniżej dodaję też kluczowe wymiary.
351 OSL:
- górny otwór (główka) fi 25 bez tulejki, fi 20 z tulejką, szerokość główki ok. 20,5 a tulejki 21,6
- dolny otwór (stopa) fi 50 bez bieżni, fi 43 z bieżnią, szerokość stopy 16,1 a bieżni 18,4
- rozstaw osi (długość robocza) 174,5, długość całkowita ok. 220
501/601 OSL:
- górny otwór (główka) fi 27 bez tulejki, fi 22 z tulejką, szerokość główki ok. 26,5 a tulejki ok. 28
- dolny otwór (stopa) fi 50 bez bieżni, fi 43 z bieżnią, szerokość stopy ok. 20 a bieżni ok. 24,4
- rozstaw osi (długość robocza) 183,5, długość całkowita ok. 230
Tak więc potwierdza się, że korbowód Ariel jest o 3,5 mm dłuższy niż w NSU 351 OSL, co mogło by umożliwić stosowanie do NSU bardziej współczesnych i łatwiej dostępnych tłoków, np. Junaka, który jest właśnie o 3,5 mm niższy niż ten w NSU. Ale mała średnica stopy w korbowodzie Ariel wydaje się być pewną przeszkodą (konieczne wałeczki znacząco o mniejszej średnicy niż te w NSU).
- górny otwór (główka) fi 25 bez tulejki, fi 20 z tulejką, szerokość główki ok. 20,5 a tulejki 21,6
- dolny otwór (stopa) fi 50 bez bieżni, fi 43 z bieżnią, szerokość stopy 16,1 a bieżni 18,4
- rozstaw osi (długość robocza) 174,5, długość całkowita ok. 220
501/601 OSL:
- górny otwór (główka) fi 27 bez tulejki, fi 22 z tulejką, szerokość główki ok. 26,5 a tulejki ok. 28
- dolny otwór (stopa) fi 50 bez bieżni, fi 43 z bieżnią, szerokość stopy ok. 20 a bieżni ok. 24,4
- rozstaw osi (długość robocza) 183,5, długość całkowita ok. 230
Tak więc potwierdza się, że korbowód Ariel jest o 3,5 mm dłuższy niż w NSU 351 OSL, co mogło by umożliwić stosowanie do NSU bardziej współczesnych i łatwiej dostępnych tłoków, np. Junaka, który jest właśnie o 3,5 mm niższy niż ten w NSU. Ale mała średnica stopy w korbowodzie Ariel wydaje się być pewną przeszkodą (konieczne wałeczki znacząco o mniejszej średnicy niż te w NSU).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Czesc, jak wycisne bieznie z niego, to dokladnie zmierze - ale na pomiar 'zgrubny' - ma scianke stopy korbowodu grubsza o 2,7-2,8mm - to mozna bez problemu ja 'powiekszyc' do srednicy biezni NSU - bo w NSU grubosc scianki 'stopy' ma tylko 5mm i 'daje rade'...
Musze jeszcze odnalezc korbowod 'zuzlowy', gdzies mi sie zapodzial - tam scianka stopy miala ok. 10/12mm, do biezni chyba nawet wiekszej srednicy, niz w 601 OSL - ale caly korbowod 'alu' byl krotszy od 501/601, byc moze taki - jak w 351 lub troche dluzszy ?
Musze jeszcze odnalezc korbowod 'zuzlowy', gdzies mi sie zapodzial - tam scianka stopy miala ok. 10/12mm, do biezni chyba nawet wiekszej srednicy, niz w 601 OSL - ale caly korbowod 'alu' byl krotszy od 501/601, byc moze taki - jak w 351 lub troche dluzszy ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Korbowody ruralowe to zupelnie inna para kaloszy niz stalowe i nie radzilbym zakladac uzywanych w sporcie duralowych do zadnego sprzetu uzytkowego.
Po co chcesz wyciskać bieżnię zewnętrzną łożyska stopy korbowodu. Lepiej dać na szlifierkę i zrobić właściwy rozmiar jakiego potrzebujesz.
Drugi raz jak wciśniesz, to już nie będzie to. Chyba, że chcesz założyć nową tulejkę.
Paweł
Drugi raz jak wciśniesz, to już nie będzie to. Chyba, że chcesz założyć nową tulejkę.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Prrr wstrzymac konie, korbowód kol.Enesiaka jest od Ariela 350 tak? To skąd wam sie wział AJS? To dwie odrębne firmy i odrębne konstrukcje, koleżka ma Ariela W/NG 350 a ja AJS właściwie Matchlesa G3L to patrzyłem. Może bebechy podobne, tego nie wiem a korbowód mogę zaprezentować za niedługo bo chwilowo nie mogę.
Jeden trzeźwyszmaja pisze: pn 01 lut, 2021 7:25 pm Prrr wstrzymac konie, korbowód kol.Enesiaka jest od Ariela 350 tak? To skąd wam sie wział AJS?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...