Przedni trapez zdb 201 37r
Przedni trapez zdb 201 37r
Witzm widziałem gdzies na forum schemat przedniego trapezu, i nie mogę go teraz znaleśc podeslijcie jak mozecie
Re: Przedni trapez zdb 201 37r
Nie za bardzo rozumiem. Czy chodzi o rysunki z katalogu części pokazujące poszczególne elementy przedniego zawieszenia? Lekki czy ciężki?
Przy okazji informacja: Przednie zawieszenie modelu ZDB jest identyczne jak w OSL 201/251 i 351 OT. Możesz więc szukać odpowiednich informacji w literaturze do tych modeli.
(Polecam uwadze dział "Download" na głównej stronie, który jest widoczny po zalogowaniu (lewe pomocnicze menu) - tam znajdziesz m.in. wszystko co miałem do modeli Z/ZD/ZDB)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- skrzydlaty
Na naszej stronie, jest naprawdę dużo informacji, trzeba tylko sporo cierpliwości i dociekliwości - bez tego szansa powodzenia restauracji jest marna.
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... /album256/
U ciebie prawdopodobnie będzie przodek wersji I, ale to można wyczytać z katalogu i odnosząc do numeru ramy.
Większe zmiany są podawane w katalogu części i oznaczane od jakiego nr ramy zostały wprowadzone.
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... /album256/
U ciebie prawdopodobnie będzie przodek wersji I, ale to można wyczytać z katalogu i odnosząc do numeru ramy.
Większe zmiany są podawane w katalogu części i oznaczane od jakiego nr ramy zostały wprowadzone.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Czesc, wyglada - ze tzw. 'ciezki/gruby trapez', stosowany fabrycznie przy 2-suwach - ma jednak delikatniejsza / lzejsza srodkowa odkuwke 'spinajaca' kontrukcje trapezu na poziomie wahaczy dolnych, przez co jest troche lzejszy od 'identycznie' z profilu wygladajacego trapezu od 251 OSL, bo maja takie same tylko boczne wytloczki...
Ale to taka 'dygresja na marginesie' - w zwiazku z zakupionym przeze mnie trapezem kilka lat temu w 'Ottendorf', nie majaca wplywu na stosowanie tych widelcow u nas, mozna zamontowac od 4-suwow bezproblemowo...
Ale to taka 'dygresja na marginesie' - w zwiazku z zakupionym przeze mnie trapezem kilka lat temu w 'Ottendorf', nie majaca wplywu na stosowanie tych widelcow u nas, mozna zamontowac od 4-suwow bezproblemowo...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Pisałem, że trapezy małych OSL i ZDB są identyczne, ale przypomniałem sobie, że może być jakaś różnica w długości "lizaków" - czyli dźwigni łączących półki z widelcem. Na pewno dla ciężkiego przodu. Może koledzy będący bardziej w temacie przypomną sobie o jakie dokładnie różnice wymiarowe chodziło.
Czesc, na pewno wahaczyki dolne sa krotsze w '2 - suwach' i w starszych trapezach 'lekkich', czyli moga miec 90 - 95mm rozstawu 'oczek', glownie dlatego - ze osiagaja mniejsze predkosci maksymalne i przez zmniejszenie rozstawu kol - konstrukcja miala byc bardziej zwrotna i 'lepiej' sie prowadzic z mniejsza predkoscia...Przy niektorych mozna jednak dostrzec 'wahaczyki WH' i wtedy widac - ze motorek jest 'dlugi / jamnikowaty', bo trapez jest mocno 'polozony'...
Sprawdzilem i zgadza sie, bo 'chudo / gruby' trapez mial dolne wahacze, jak go zakupilem - maja rozstaw 'oczek' 90mm i sruby/sworznie juz M 12, czyli 'grubosc / masywnosc' trapezu polega glownie na : sworzniach M 12 i 'ciezkich' bocznych wytloczkach [ wspolnych dla 201/251 OSL i 'WH' ]...
Czyli przy 'malych NSU' z lat 30-stych - mozna zaobserwowac 3 rodzaje trapezow :
- 'lekki' od poczatku produkcji 1933,
- nastepnie 'ciezki' od 1937/38 i w jego 'obrebie' : model z 'cienka szpulka' i krotkimi wahaczykami 90mm do 2-suwow'
- i model z 'gruba szpulka' - do 4-suwow i dluzszymi wahaczykami dolnymi 100mm [ rozstaw 'oczek' ].
Ta 'chuda szpulka' laczaca 'ciezkie /grube' wytloczki trapezu - nawet dla mnie byla sporym zaskoczeniem kilka lat temu, jak go zakupilem w 'Ottendorf', bo wczesniej nie przygladalem sie az tak 'bacznie' malym trapezom, a wyglada wlasnie na to - ze byl fabrycznie przy 2-suwie, ze wzgledu na te 'krotkie wahaczyki 90 mm'.
Sprawdzilem i zgadza sie, bo 'chudo / gruby' trapez mial dolne wahacze, jak go zakupilem - maja rozstaw 'oczek' 90mm i sruby/sworznie juz M 12, czyli 'grubosc / masywnosc' trapezu polega glownie na : sworzniach M 12 i 'ciezkich' bocznych wytloczkach [ wspolnych dla 201/251 OSL i 'WH' ]...
Czyli przy 'malych NSU' z lat 30-stych - mozna zaobserwowac 3 rodzaje trapezow :
- 'lekki' od poczatku produkcji 1933,
- nastepnie 'ciezki' od 1937/38 i w jego 'obrebie' : model z 'cienka szpulka' i krotkimi wahaczykami 90mm do 2-suwow'
- i model z 'gruba szpulka' - do 4-suwow i dluzszymi wahaczykami dolnymi 100mm [ rozstaw 'oczek' ].
Ta 'chuda szpulka' laczaca 'ciezkie /grube' wytloczki trapezu - nawet dla mnie byla sporym zaskoczeniem kilka lat temu, jak go zakupilem w 'Ottendorf', bo wczesniej nie przygladalem sie az tak 'bacznie' malym trapezom, a wyglada wlasnie na to - ze byl fabrycznie przy 2-suwie, ze wzgledu na te 'krotkie wahaczyki 90 mm'.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
- skrzydlaty
Wg. mojej wiedzy długie wahaczyki (tzw. Lizaki) 100 mm rozstaw otworów, pojawiły się wraz z wersją WH przodu II wersji 'grubego'enesiak pisze: pt 14 maja, 2021 10:20 am Czesc, na pewno wahaczyki dolne sa krotsze w '2 - suwach' i w starszych trapezach 'lekkich', czyli moga miec 90 - 95mm rozstawu 'oczek',
i długą sprężyną 220-230 mm, głównie dedykowane wersjom z żeliwnym napędem.
W zwykłym standardzie były wahaczyki 90 mm, zarówno w przodzie wersji I i II.
Ale jedyną pewną weryfikacją, jest porównanie numerów katalogowych części w ZDB i OSL - i będzie wszystko jasne.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Czyli można podsumować, że wahaczyki od szczególnej wojennej wersji 251 OS WH mogą nie pasować do ZDB. A poza tym to te same przody.