Zawory od Paradowskich
Zawory od Paradowskich
Czesc, zawory 251 OSL znanego u nas producenta : https://allegro.pl/oferta/zawory-silnik ... 0759645636 ..!?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Zawory od Paradowskich
Nie wiem tylko - co sadzic o 'dwukolorowych trzonkach' tych zaworow..?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Zawory od Paradowskich
Sprawdziłem posiadane zawory od Paradowskich. Starsza seria sprzed kilku lat jest jednorodna i w całości niemagnetyczna. Nowsza seria (sprzed 1-2 lat) jest już "dwukolorowa" a podział wypada mniej więcej w połowie (w każdym egzemplarzu nieco w innym miejscu). Kielich wraz z przyległym fragmentem trzonka nie jest przyciągany przez magnes, natomiast część trzonka z zamkiem już tak.enesiak pisze: pn 31 maja, 2021 1:47 pm Nie wiem tylko - co sadzic o 'dwukolorowych trzonkach' tych zaworow..?
Zastanawiam się czy ta zmiana technologii wytwarzania zaworów to efekt poszukiwań oszczędności, cy może takie rozwiązanie ma jakieś zalety techniczne.
Nawiasem mówiąc - starsza seria zaworów ma trzonek dycha na minusie od nominału, a nowsza seria jest z wymiarem trzonka na zero. Ciekawe dlaczego - czyżby za każdym razem dostali inny wzór? Ale powinni chyba zawsze dążyć do typowego nominału.
Generalnie wszyscy sobie chwalą, a dla mnie też te wyroby są bez zastrzeżeń. Tych "dwukolorowych" te bym się nie bał, bo firma z pewnością wie co robi. No bo chyba nie ma ryzyka rozwarstwienia się i urwania na tym łączeniu?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...