Re: Wojenne malowanie motocykli angielskich

Motocykle innych marek niż NSU
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Co do angielskich wojennych barw nie ma RAL. Sprawdziłem. Jedynie kolor BLUE - GREY RAF C633 przedwojenny jest zbliżony do numeru RAL 5008 półmatowego i to też nie idealnie, ale ten kolor dopuszczają Anglicy.
Inne jak wspomniany khaki green są zupełnie nie pasujące. Dodatkowo jest to mat, który Anglicy traktują po pomalowaniu WD40, żeby spatynować lub bardziej wyświechtać surowy mat. Ten kolor ponoć najbardziej oddaje jakiś japoński wyrób do malowania modeli, ale cena takich buteleczek wyjdzie kosmiczna.
Pozd.
Paweł
Ostatnio zmieniony pn 08 lut, 2021 5:34 pm przez pawelcen, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Post autor: szmaja »

Szukam i znajduję a propos angielskich motocykli RAF to stary mój wywód : RAF używał właściwie jednego rodzaju malowania dla pojazdów naziemnych czyli był to RAF BLUE GRAY RAL 5008, wiadomo że odcienie mogły się różnić w zależności od dostawy farby. W przypadku samochodów, ciągników i sprzętu pomocniczego dodawano czarne nierówne pasy, podobne do "uszu Mickey-Maus". Spotkałem się z malowaniem motocykli w "uszy Mickey" ale bardzo rzadko. I kolor ten obowiązywał wszystkie jednostki należące do RAF, bez względu na przynależność narodową. Co do pojazdów lądowych to były malowane według rozporządzeń wydawanych przez Army Council Instructions and Military Training Pamphlets. Na początku wojny stosowano mieszankę dwóch odcieni zieleni -khaki green zwane jako "Service Colour" czyli podstawowy i dark green jako kamuflaż a potem wprowadzono malowanie w kolorach dwóch brązów Khaki Brown - "Service Drab" jako podstawowy kolor i Dark Brown do malowania kamuflażu, (uszy Mickey Maus)ponieważ brakło składników do zrobienia zieleni, to było do 1943. Od października 1943 wprowadzono dodatkowy czarno-granatowy kolor Night Black do malowania plam na podstawowym khaki Od kwietnia 1944 wprowadzono OliveDrab jako podstawowy kolor kamuflażu pojazdów bojowych do końca wojny. A co do odcieni to już jest masakra...I były to kolory w wersji mat. Jeszcze o RALu, kurcze, jak robię farby w/g rala to wychodzi badziew jakieś zupełnie od czapy, i okazuje się że zestaw kolorów RAL tez ulegał zmianom, uzupełnieniom i trzeba kombinować.
pawelcen

Re: Wojene malowanie motocykli angielskich

I think that 17954 'could' have fallen within C5108 or been an associated spare frame. Orchard & Madden though state that the following contract C6128 ran from 17300 to 18299 but I haven't been able to trace their sources for this.
There is no doubt in my mind that all the motorcycles produced for the War Office during 1939 / 1940 were Khaki Green No.3
There is no paint code for KG3 (I mix my own but have no formula) But I sent an Exide battery to a guy which was painted by Arnaud the maker in his very good version of KG3. The recipient of the battery says he found a very good match for his Velocette. It's called Turtle. I haven't seen it in the flesh but it could be a good starting point.
https://www.e-paint.co.uk/Colour_altern ... ?cRange=BS 4800/5252&cRef=10 B 25&metallic2=False
There is a Czech company making KG No. 3 now, but have not seen it for real yet, he's on Facebook only. (it's a difficult colour!)
To są wypowiedzi ludzi z angielskiego forum z mojego wątku o moim Triumphie. Pisałem też z autorem książek o pojazdach wojennych Orchardem, że po wybuchu wojny, czyli po 3 września 1939 roku wyszedł rozkaz, że wszystkie pojazdy produkowano już w KK3, a istniejące należało przemalować na ten KG3 bez rozróżniania rodzajów wojsk. Mój został zamówiony 3 września 1939 i wyprodukowany na początku 1940 więc musiał powstać w kolrze KG3.
Jak masz numer RAL tego koloru to proszę podaj, bo wszystkie które przymierzaliśmy (z Pantone też) niestety nie pasują do wzorców, które mam. Ten kolor w zależności od oświetlenia wydaje się raz zielony, a raz brązowawy. Gdyby był RAL to ułatwiłoby mi pracę, bo na razie szukam dorabiacza, któremu by się chciało.
Zauważ, że to malowanie w myszkę Miki dotyczyło dużych pojazdów jak np. cysterny i nie znano go na początku wojny.
Pozdr.
Załączniki
KG3
KG3
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Joł, teoretycznie tak:) Prawda jest taka że nie zawsze rozkaz wprowadzano w życie, a już w 1940 to był taki chaos że malowano czym popadło, jak to na wojnie a te "uszy" to 43, i będzie problem z ustaleniem RALu, Angole mieli trudności w zaopatrzeniu i robili ta farbę bardziej z brązu niż zieleni, stąd takie ni w oko ni w d...łoń, poza tym tak jak pisałem RAL tez się zmieniał, trzeba by szukać najpierw po normach z danego roku, ale to też nic nie da bo każda dostawa była inna. Np. w przypadku niemieckich motocykli każda część była malowana osobno potem składana i widziałem takie DKW że niby z jednego kawałka, bo śruby nie ruszone od wojny a na motorze wszystkie odcienie tęczy:) Jak porównałem zrobiony specjalnie na zamówienie RAL tej WH żółtej (tak dla uproszczenia) to przykładałem do kilku puszek po amo, kanistrów i oryg. części i kolor był kompletnie od czapy, dopiero jak poexperymentowałem z mieszaniem wyszedł taki jak trzeba chyba 5-1 żółty i szaroniebieski. Jak masz gdzieś na motorze oryginalny kolor spróbuj pokombinować zamów po 100ml kilku odcieni pomaluj w kwadratach np. 10cmx10 1-2-3 warstwy i potem jak przeschnie porównaj czy to w ogóle stało koło twojego koloru, a potem mieszaj tą ,"service" z zamówionym brązem i patrzec co sie będzie działo. A jak nie ma to masz zadanie znacznie uproszczone:) Poszukaj Angielskich kanistrów z czasów wojny, tego jeszcze jest duzo, przepolerować i może odcień będzie pasował. Jeszcze poszukam za tym RALem może sie coś znajdzie, modelarze sa debest! Oni wiedza wszystko, zapytamy:)
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

A kanister 'BP 10.39.' sie 'liczy', bo fakt - byl 'zielono-szaro-rudy' od rdzy, no ale tego 'zielonego' bylo na nim troche w paru miejscach, tylko go dawno w piwnicy juz nie widzialem ? Mam nadzieje, ze jeszcze na niego 'trafie' - to dam 'swiadectwo zielonosci z pazdziernika 1939r.'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
szmaja

Własnie, ja tez mam taki kanister, sprawdzę ale popytałem ziomali i wysłali mnie do strony która od dawna znam hihihi nie ładnie http://www.wdbsa.nl/index.htm po primo jest tu wszystko na temat Angielskich WD motocykli po drugie primo jak nie ma to trzeba trochę poszukać, polecam, będę miał chwile to tez połażę i tez poszukam. Co do uszu Mikey to widziałem kiedyś w org. malowaniu chyba BSA lub Nortona właśnie z uszami...ciekawe, bo angole raczej kamuflażu na moturach nie robili.
Cyknałem oto foto kilku części do dykty niestety nie znam lat produkcji ale podejrzewam że 42-43 bo z Ukrainy przyjechały a fragment ramy z Belgii i co widać rama jest ewidentnie bez podkładu (ale w kilku warstwach cywilnej farby) natomiast reszta części ma widoczny czerwony miniowy, a i wraca temat wojskowego malowania niemieckich motocykli, miejsca smarowania zaznaczano na czerwono tak jak i numery ramy w czerwonej obwódce(ta obwódkę znajdę potem), dodatkowo widać jak ściemniała nitro :
nsuf.JPG
Ostatnio zmieniony wt 09 lut, 2021 7:34 pm przez szmaja, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelcen

Załączam zdjęcia oryginalnego pojemnika na narzędzia i dokumenty Triumpha ale z okresu Normandii. Paski wzorcowe dostałem z Anglii jako wczesny KG3. Tu chyba podkładu też nie widać.
To zdjęcie z kapą sprzęgłową i podstawą akumulatora Exide jest załącznikiem do drugiej wypowiedzi z poprzedniego tekstu:
But I sent an Exide battery to a guy which was painted by Arnaud the maker in his very good version of KG3
. Załączony przepis na kolor ściągnięty od modelarzy:12 części x Revell 361 Ciemnozielony 5 części x Revell 360 Green 7 części x Revell 84 Skóra Brązowa.
Czy chcesz mieć więcej zdjęć tego Quicka, czy ogólnie więcej?
Paweł
Załączniki
Wzornik KG3 i późny KG.
Wzornik KG3 i późny KG.
Wzornik  KG3 i późny KG
Wzornik KG3 i późny KG
KG3
KG3
Ostatnio zmieniony wt 09 lut, 2021 7:45 pm przez pawelcen, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

A, robi się konkretnie:) Tylko jak chcesz sprawdzać oryginalną farbę to dobrze jest ją kilka razy przepolerować grubą pastą polerską najlepiej Tempo, zedrzesz starą zmatowiałą i wyjdzie taka jak trzeba bo inaczej wyjdą Ci ułamki. Tak, proszę o więcej wszystkiego co ma oryginalną farbę, możliwie po lekkiej polerce,jesli mogę powybrzydzać:)
Co do tej farby na foto jedli się nie mylę (bo to syntetyk) u nas wojsko maluje tym pojazdy i ci co nie lubią nitro, poliwinyl khaki mat, takie se to jest, wygląda niby jak nitro ale nie do końca, chłopaki marudzą że się szybko ściera, muszę dopytać bo może coś pomyliłem.
Ostatnio zmieniony wt 09 lut, 2021 7:53 pm przez szmaja, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelcen

Triumph też w malowaniu Khaki Green, ale chyba późniejsza wersja, no i malowany.
To zbliżenie zdjęcia BSA WM20 zrobione przy wyzwalaniu Bredy. Tu jakby był jakiś podkład.
Załączniki
BSA WM20 '43 Breda
BSA WM20 '43 Breda
Triumph 3SW
Triumph 3SW
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Breda to 44 i to pażdziernik, wtedy wszystko już malowali w Olivedrab bo dostali z USA. A masz w Triumphie podkład? Powinien być a czy jest?:)
pawelcen

Już były przemalowane na czarno i fioletowo. :lol:
W późniejszym okresie malowali też w Brown No.51; silnik w takim malowaniu. Przebija jakaś żółć spod wierzchniej warstwy. Cylinder po umyciu był brązowy jak pokrywa zaworów. Późny okres, bo pokrywa tłoczona, a nie odlewana.
Malowanie spod grubego pędzla, równo wszystko, elementy chromowane (dźwignia odprężnika) również.
Pzdr.
Załączniki
Widać, że nie żałowali farby.
Widać, że nie żałowali farby.
Pod farbą na dźwigience był matowy chrom.
Pod farbą na dźwigience był matowy chrom.
Brown No. 51 pokrywa zaworów.
Brown No. 51 pokrywa zaworów.
Pokrywa zaworów Brown No. 51 .jpg (30.64 KiB) Przejrzano 4268 razy
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

A możliwe że pojazd pochodził z rekwizycji lub składany z przedwojennych części? Bo takie akcje już widziałem,stąd chromy, znalazłem kilka części w org. kolorze wojennym z BSA M20 i Matchless g3l 43ri próbowałem dogadać się z RALem, nie dało rady...współczesny RAL nie oddaje tej palety kolorów, "coś jakby" lub "prawie", jedyne wyjście jakie znalazłem żeby zbliżyć się do oryginału to po prostu wezmę część i chłopaki mi domieszają "prawie" taki i będzie ok, a tu kilka zdjęć.Widać różnice odcieni.
f.JPG
f1.JPG
f2.JPG
Ostatnio zmieniony wt 16 mar, 2021 12:50 pm przez szmaja, łącznie zmieniany 1 raz.
szmaja

f3.JPG
pawelcen

Powiem tak: nie wiem i wątpię, czy ktoś wie.
Kolega ma BSA dwie sztuki, jedna wczesna z bakiem jak zielonym cywilnym, a druga prawdopodobnie od Maczka (numer ramy bliski maczkowym), więc powinna być jak na słynnym zdjęciu z Bredy. Za Angolami nie trafisz.
Ten cylinder z Francji prawdopodobnie robili jak po 3 września 1939, czyli chromy błyszczące zastąpili matowymi. A malowanie i tak było po montażu, jak u Amerykanów. Ten kolor to jest ten brązowo-czekoladowy. Mniam, mniam.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Dokładam zdjęcia BSA mojego kolegi.
Jedno to kolor ramy odtworzony według oryginalnego malowania zbiornika paliwa.
Drugie z kolorem plakietki R.E.M.E. na silniku od niej.
Plakietka jest z 50 lat przyczepiona w Niemczech po naprawie głównej silnika, który nota bene był wyprodukowany w 1941. Rama pochodzi z motocykla z II kwartału 1940 roku.
Czy te kolory można uznać za oryginalne wojenne? Raczej nie.
Prawdopodobnie po wojnie i po skończeniu służby w wojskach okupacyjnych motocykl był poddany naprawie w Niemczech w REME (Hannover, Germany, 12 Heavy Workshop (Hanomag) circa 1946 to 1951) i później sprzedany do cywila do Niemiec (listy sprzedaży są dostępne za opłatą :o ). Malowanie to żywo zielone mogło być powojenną wersją zlewania do jednej beczki resztek różnych farb. Nikt nie przestrzegał rozkazów bo pojazd miał być sprzedany do cywila i miał być sprawny. W taką karoserię włożono pierwszy z brzegu silnik po remoncie z plakietką w jakimś wojskowym kolorze.

W Anglii dużo Triumphów wróciło po wojnie do fabryki, gdzie zostały zdemilitaryzowane (przemalowane) i zostały sprzedane jako cywilne po niskiej cenie.
Dlatego dzisiaj trudno coś ustalić. Można jedynie przypuszczać. :roll:
Pozdr.
Załączniki
BSA 1 zam. C6654 z 21.03.1940.
BSA 1 zam. C6654 z 21.03.1940.
BSA 1 plakietka silnika REME zam. C11101 z 05.07.1941.
BSA 1 plakietka silnika REME zam. C11101 z 05.07.1941.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Znalazłem artykuł o rodzajach malowania i stosowanych kolorach w czasie wojny.
https://www.mafva.org/british-vehicle-c ... cba1185463
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Z tym malowaniem to sa niezłe jaja, właśnie robię Matchlessa G3l 1943 rocznik, niestety był gruntownie przemalowany więc nie mam żadnej wskazówki, ale zdobyłem kilka wojennych części do niego przypadkowo w oryg kolorze, niby zielony ale rozstrzał jest o kilka tonacji,od świeżej trafki po ciemniejszy niż olivdrab..Widziałem ostatnio dodge-a wojennego w oryg farbie, zachowały się znaki jednostki i gwiazdy, to z kolei jest zupełnie jasnozielony... Tez mam kilka tajli do DKW w oryg, żuftym i też dziwnie...Reasumując-jeśli kolor jest NITRO (hihihi) i zbliżony do tego co ma być to jest ok. Za to wczesny stalowo szary WH jest zawsze taki sam:)Przynajmniej z grubsza. Ale to juz było....
szmaja

Wpadła mi w oko BSA M20 właściwie KM 20 1939 rok pomalowana na zielono w 4 warstwach od absurdalnie zielonego coś jak seledyn na samym dole po brązową czyli pustynia bo bak ma obcięty róg lub 43r dalej olive drab i zwykły khaki, wszystko wygląda na oryginał a te kolory przyrzekam, są kompletnie od czapy...wpadła mi tez ciekawa strona dotyczącą malowania brytyjskich pojazdów z profesjonalnego forum anglików to jak znajdę chwile to powklejam jeśli to kogoś jeszcze interesuje:)
ODPOWIEDZ