NSU ZDL 201 1935?
NSU ZDL 201 1935?
Przedstawiam mój najnowszy nabytek. Z tego co zdążyłem się zorientować to jest to model ZDL 201 z 1935 Tak w opisie podał sprzedający. Rok podobno 1935. Wszystko uda się ustalić jak dostanę odpowiedź z Audi. Muszę go przywieźć i porobić dokładniejsze zdjęcia. Nie wiem jeszcze co go czeka. Jestem zwolennikiem patyny ale tu kilka elementów jest niewłaściwych dla tego modelu i dość mocno nadgryziony zębem czasu. Silnik się rusza i podobno jest dobra kompresja. Co z nim zrobię jeszcze nie wiem. Jeśłi uważacie żę jest to inny model lub wskażecie nie właściwe elementy to będę wdzięczny.
Wiem że jest niewłaściwe siedzenie i tłumiki. Brakuje lampy tył i przedni też chyba powinna być inna. Nie wiem co z klamkami bo tez chyba od starszych modeli?
Wiem że jest niewłaściwe siedzenie i tłumiki. Brakuje lampy tył i przedni też chyba powinna być inna. Nie wiem co z klamkami bo tez chyba od starszych modeli?
Nsu 251 osl 1949 + kilka dkw 
Re: NSU ZDL 201 1935?
Wez no prosze cyknij lepiej tablice rejestracyjna,interesi mnie co to za blacha...
Cześć
Ładny egzemplarz, ale raczej jest to model ZD 201 z lakierowanym zbiornikiem. W Zdl był chromowany. Poza paroma drobnymi nieścisłśsciami jak , siodło, sprężyny siodła, klakson powinien być Bosch, brak paluszka z tyłu oraz puszki narzędziowej pod siodłem. Klamki mało widoczne ale wydaje mi się, że też nie są od tego modelu. Wszystko raczej dostępne bez problemu czy w replice czy w oryginale. Tłumiki mogły takie być bo są identyczne jak w ZD Pony Block bez demontowanej płetwy z tyłu. Ja mam demontowalną ale rocznik 1934. Ładny stan bardzo podobny do mojego przed remontem. Niech wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni koledzy bo ja jestem w sumie świeży w temacie. W posiadaniu NSu od 3-4 lat.
Pozdrawiam i gratuluję zakupu.
Ładny egzemplarz, ale raczej jest to model ZD 201 z lakierowanym zbiornikiem. W Zdl był chromowany. Poza paroma drobnymi nieścisłśsciami jak , siodło, sprężyny siodła, klakson powinien być Bosch, brak paluszka z tyłu oraz puszki narzędziowej pod siodłem. Klamki mało widoczne ale wydaje mi się, że też nie są od tego modelu. Wszystko raczej dostępne bez problemu czy w replice czy w oryginale. Tłumiki mogły takie być bo są identyczne jak w ZD Pony Block bez demontowanej płetwy z tyłu. Ja mam demontowalną ale rocznik 1934. Ładny stan bardzo podobny do mojego przed remontem. Niech wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni koledzy bo ja jestem w sumie świeży w temacie. W posiadaniu NSu od 3-4 lat.
Pozdrawiam i gratuluję zakupu.
NSU 201 ZDL 34,
Blacha nie jest w cenie wiec pewnie nie będzie okazji jej cyknąć. i pewnie docelowo jakąś replikę trzeba będzie założyć albo coś na bazarze kupić w DE.szmaja pisze: wt 18 sty, 2022 11:12 pm Wez no prosze cyknij lepiej tablice rejestracyjna,interesi mnie co to za blacha...
Ok ale w ZD Pony Block zębatka zdawcza jest po prawej stronie a nie po lewej jak u mnie. Dla tego nie mam pewności do końca co to jest i poszło zapytanie do Audi i czekam. W sobotę zwiozę motocykl to porobię zdjęcia i wrzucę więcej szczegółów.mocny pisze: wt 18 sty, 2022 11:15 pmŁadny egzemplarz, ale raczej jest to model ZD 201 z lakierowanym zbiornikiem.
Dzięki za gratulacje.
Bo to jest Model ZD nie ZD Pony Block który był produkowany później i miał już monoblok, silnik sprzęgnięty ze skrzynią we wspólnej obudowie. To jest wersja ZD czyli standardowa wersja, dodatkowa literka L oznaczała model luxusowy, który odznaczał się większą ilością chromów i lepszym wysposażeniem, np. licznikiem, którego u ciebie nie widzę.andrys pisze: śr 19 sty, 2022 10:10 am Ok ale w ZD Pony Block zębatka zdawcza jest po prawej stronie.
NSU 201 ZDL 34,
Zaczekam na informacje i zobaczymy bo i w niemcowni mogli namieszać, lub poskładać z kilku. Czy osłona sprzęgła jest właściwa? bo widzę że są też takie większe blaszane. Mało informacji w sieci jest o tym modelu ;(
U mnie jest taka sama, było kilka typów zarówno blaszane jak i aluminiowe. Podejżewam że możesz mieć rocznik 34 lub jakąś przejsciówkę.
NSU 201 ZDL 34,
Z tego co się orientuję tłumiki w Pony Blocku były z osobną płetwą. Takie jak te były stosowane w rodzinie ZDB ale w wersji z 1938r.mocny pisze: wt 18 sty, 2022 11:15 pm
Tłumiki mogły takie być bo są identyczne jak w ZD Pony Block bez demontowanej płetwy z tyłu.
Czesc, no to chyba tak samo, jak w OS/OSL - do 1936/37 mialy wyjmowany 'rybi ogon', a pozniej byly juz tloczone w calosci z ogonem..?
Podobnie kapy sprzeglowe - na samym poczatku w modelach S/OS byly tloczone z blachy stalowej, a od 1934 - juz odlewane, aluminiowe. W dwusuwach moglo byc podobnie, ale z 'poslizgiem' rocznym ?
Podobnie kapy sprzeglowe - na samym poczatku w modelach S/OS byly tloczone z blachy stalowej, a od 1934 - juz odlewane, aluminiowe. W dwusuwach moglo byc podobnie, ale z 'poslizgiem' rocznym ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Przyjdzie odpowiedz to się coś mam nadzieję wyjaśni. Jak przywiozę to przejrzę gaźnik i zobaczę tłok. Potem próba uruchomienia. Pytanie tylko co z zapłonem. Pewnie jakoś na krótko trzeba będzie podłączyć 
- skrzydlaty
Katalog prawdę ci powie
od którego nr nadwozia był nowy tłumik,
wg. mnie najwcześniej 1937r. - czyli model ZD-L mógł już przestać istnieć w ofercie NSU.
wg. mnie najwcześniej 1937r. - czyli model ZD-L mógł już przestać istnieć w ofercie NSU.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Jak podał Skrzydlaty (a ja wcześniej pisałem na emaila) w roku 1935-tych z pewnością były jeszcze stosowane tylko tłumiki z odejmowanym ogonem. Ale Andryś, tłumikami się nie przejmuj. Te które masz są nawet bardziej poszukiwane i cenniejsze bo pasują do większych czterosuwowych modeli. Nawet kopia takiego nowszego typu tłumika z dyfuzorem z przodu jest droższa od takiego starszego wzoru z odejmowanym ogonem. Myślę więc, że bez problemu dokonasz zamiany. Kopie produkują od dawna polscy producenci.
Od początku podejrzewałem, ze to nie ZDL, ale nieco mniej dekoracyjnie wykończony ZD. Czekałem tylko co powie Mocny, który chociaż od niedawna ma taki model, to jednak wyrasta już na forumowego eksperta (nie ma wielu takich motocykli wśród naszych forumowiczów).
Dla wyjaśnienia: najpierw był model Z (https://www.nsu-riders.pl/index.php/mod ... 75201251-z), później z niego rozwinął się model ZD (Pony). Natomiast w pewnym momencie zdecydowano o zastosowaniu zupełnie nowego (wówczas nowoczesnego) zblokowanego ze skrzynią silnika i nową wersję nazwano ZD (Pony) Block, ale niebawem ze względów marketingowych wprowadzono oznaczenie ZDB (https://www.nsu-riders.pl/index.php/mod ... pony-block).
P.S.: Jak widać model ZD nie doczekał się jeszcze swojego artykułu na naszej stronie. Jest więc pole do popisu dla chętnego ...
Od początku podejrzewałem, ze to nie ZDL, ale nieco mniej dekoracyjnie wykończony ZD. Czekałem tylko co powie Mocny, który chociaż od niedawna ma taki model, to jednak wyrasta już na forumowego eksperta (nie ma wielu takich motocykli wśród naszych forumowiczów).
Dla wyjaśnienia: najpierw był model Z (https://www.nsu-riders.pl/index.php/mod ... 75201251-z), później z niego rozwinął się model ZD (Pony). Natomiast w pewnym momencie zdecydowano o zastosowaniu zupełnie nowego (wówczas nowoczesnego) zblokowanego ze skrzynią silnika i nową wersję nazwano ZD (Pony) Block, ale niebawem ze względów marketingowych wprowadzono oznaczenie ZDB (https://www.nsu-riders.pl/index.php/mod ... pony-block).
P.S.: Jak widać model ZD nie doczekał się jeszcze swojego artykułu na naszej stronie. Jest więc pole do popisu dla chętnego ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Katalogi części i instrukcje obsługi do interesującej Cię rodziny 201 Z/ZD/ZDB są do pobrania w naszym dziale "downloads" (link na głównej stronie www widoczny po zalogowaniu). Jest tam m.in. katalog do 201 ZD z 1934 roku (zawierający uzupełnienie "nachtrag" z 1935-go).
Wielkie dzięki Panowie za tyle wiadomości i tobie Spiker za łopatologiczne wytłumaczenie kolejności. Katalogi już pobrane ale jeszcze do nich nie zajrzałem bo robota mnie za bardzo odciąga i domowe obowiązki.
Witaj
Gratuluję Bardzo ładna baza.
Niewłaściwe są:
Lampa przód - bardzo trudny temat do zdobycia
Mocowanie lampy przód
Klamki kierownicy
Brak mosiężnego ,, gaszak Bosch,, na kierownicy do klaksonu
Gaźnik niewłaściwy - bardzo trudny temat do zdobycia
Filtr powietrza niewłaściwy
Siedzenie niewłaściwe
Zębatka tył niewłaściwa
Mocowanie na tylny błotnik paluszka Bosch - niewłaściwe bo powinna blaszka być przykręcana do mocowania innej blachy błotnika.
Lampa tył jn5
Tłumiki niewłaściwe
No i sprawdź kierownice powinna mieć wymiar 25 i zgodnie z katalogiem mechanizm gazu jest na dźwigni mosiężnej
No i brakuje puszki prądowej sp10
jeszcze brakuje poprzeczek na ramie w części tylnej
Wszystko da się kupić ale mi zajęło to kilka lat.
Z doświadczenia własnego zd 201 widzę że wszystkie najdroższe części będziesz musiał kupić.
Pozdrawiam Marcin
Gratuluję Bardzo ładna baza.
Niewłaściwe są:
Lampa przód - bardzo trudny temat do zdobycia
Mocowanie lampy przód
Klamki kierownicy
Brak mosiężnego ,, gaszak Bosch,, na kierownicy do klaksonu
Gaźnik niewłaściwy - bardzo trudny temat do zdobycia
Filtr powietrza niewłaściwy
Siedzenie niewłaściwe
Zębatka tył niewłaściwa
Mocowanie na tylny błotnik paluszka Bosch - niewłaściwe bo powinna blaszka być przykręcana do mocowania innej blachy błotnika.
Lampa tył jn5
Tłumiki niewłaściwe
No i sprawdź kierownice powinna mieć wymiar 25 i zgodnie z katalogiem mechanizm gazu jest na dźwigni mosiężnej
No i brakuje puszki prądowej sp10
jeszcze brakuje poprzeczek na ramie w części tylnej
Wszystko da się kupić ale mi zajęło to kilka lat.
Z doświadczenia własnego zd 201 widzę że wszystkie najdroższe części będziesz musiał kupić.
Pozdrawiam Marcin
Pisząc o forumowych guru w sprawach 201 ZD zapomniałem o Tobie Marcin (wodzirej2). Dzięki za fachowe wyłuszczenie nieprawidłowości w tym egzemplarzu. Ktoś kto nie składał tego modelu nigdy nie wypatrzyłby aż tak wielu szczegółów. (W ramach moderacji skleiłem w jedno wszystkie Twoje kolejne uzupełnienia opinii.)wodzirej2 pisze: pt 21 sty, 2022 7:55 am mi zajęło to kilka lat.
Z tą lampą przednią to miałem wspominać Andrysiowi, że nie zawsze były to typowe Bosch-e (w skrócie jak kiedyś pisał TaTy: Lampa Bosch jak prądnica Bosch, lampa Impex jak prądnica Luma) i trzeba to sprawdzić (viewtopic.php?p=8039). Ale nie byłem w stanie rozpoznać co to za lampa w "andrysiowym".
Przepraszam za tak na raty pisze o brakach w tym modelu ale jakoś się zakręciłem:
Niewłaściwa jest oczywiście jeszcze tylna felga,brak dźwigni nożnego hamulca + pręta,mocowanie akumulatora powinno mieć mocowanie na sp10, i brak zmieniacza linkowego świateł przednich na kierownicy.
Pozdrawiam Marcin
Niewłaściwa jest oczywiście jeszcze tylna felga,brak dźwigni nożnego hamulca + pręta,mocowanie akumulatora powinno mieć mocowanie na sp10, i brak zmieniacza linkowego świateł przednich na kierownicy.
Pozdrawiam Marcin
Wodzirej dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Trochę nie wydaje mi się żeby Niemcowi się chciało aż tak kombinować żeby części podmieniać nie od tego modelu. Tym bardziej, że ma on wiele innych cenniejszych pojazdów. Jeżeli coś jest zmienione to mogło już tak być przez niego kupione. No zobaczymy. Jadę jutro to się okaże. Patrzę po rysunkach i zdjęciach to nie wszystkie maja puszkę sp10 u mnie jest chyba iskrownik Norisa i nie muszę mieć takowej. Ale lampa przednia faktycznie wygląda jak jakaś samochodowa. Brakujące fanty są raczej dostępne bez problemu na niemieckich bazarach. Oczywiście cena też jest odpowiednia ale i tak niższa niż u nas. Więc jeśli to nsu miało by zostać u mnie to braki będę uzupełniał u nich.
Masz rację to prądnica nowszego typu i najprawdopodobniej bez sp10.To dobre wieści bo orginal sp jest do zdobycia ale jest drogi.
Znam to miejsce gdzie była ta oferta Nsu i myślę że zmiany były dokonane wcześniej. Ale bądź ostrożny bo zauważyłem że bardzo trudno jest kupić ,,prawdziwka,, w firmach Niemieckich sprzedających stare sprzęty.
Znam to miejsce gdzie była ta oferta Nsu i myślę że zmiany były dokonane wcześniej. Ale bądź ostrożny bo zauważyłem że bardzo trudno jest kupić ,,prawdziwka,, w firmach Niemieckich sprzedających stare sprzęty.