NSU Captivante i Rhonson

Próby usystematyzowania modeli, roczników i wersji motocykli NSU
Awatar użytkownika
skrzydlaty

NSU Captivante i Rhonson

Post autor: skrzydlaty »

Czy wiemy już wszystko? Oczywiście - Nie :!:
Czyli kolejna odsłona NSU w wariacji kooperacyjnej.
Za sprawą portalu aukcyjnego pojawił się 'nowy' pojazd marki NSU
Obrazek

A tu link do aukcji, który pewnie za jakiś czas będzie nie aktualny:
https://sprzedajemy.pl/nsu-captivante-1 ... nr65708799

Jak się okazuje było podobnych wynalazków więcej.
Np. Rhonson: https://30kmh.forumactif.com/t1231-rhonson-1955
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
Spiker

Re: NSU Captivante i Rhonson

Post autor: Spiker »

Brawo! Piotrze, wyszukując wciąż nowe ciekawostki w temacie "klony i licencje motocykli NSU na świecie" mianowałeś się sam autorem przyszłego podsumowującego artykułu na naszą stronę www. Piszę podsumowującego, ale tak naprawdę chodzi o ciągle aktualizowany tekst w miarę pozyskiwania nowych informacji. Dasz radę? ja bym chętnie poczytał. :roll:

Wracając do mopedów Captivante i Rhonson ... czy nie chodzi tutaj TYLKO o użycie silników NSU jako jednej z opcji? Nie za bardzo kojarzę aby istniał taki motocykl NSU z którego Francuzi mogliby wykorzystać cały design (niestety powojenne modele nie są mi zbyt dobrze znane).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Spiker pisze: pt 24 cze, 2022 7:31 am Dasz radę? ja bym chętnie poczytał. :roll:
Myślę, że wspólnymi (mam na myśli miłośników kuropędów z pod znaku NSU - skąd innąd bardzo sympatycznych motorków)
opracowanie tematu pojazdów małolitrażowych to bardzo pojemny temat, odwrotnie proporcjonalnie do pojemności mierzonej w ccm.
I wart zgłębiania. Myślę, że autorów opracowań dotyczących poszczególnych "wariancji" może być wielu.
Są chętni?
Wiadomo, że każdy marzy o 600SS, ale bardziej dostępny jest Quickly ;)
Spiker pisze: pt 24 cze, 2022 7:31 am czy nie chodzi tutaj TYLKO o użycie silników NSU jako jednej z opcji? Nie za bardzo kojarzę aby istniał taki motocykl NSU z którego Francuzi mogliby wykorzystać cały design (niestety powojenne modele nie są mi zbyt dobrze znane).
Wydaje mi się, że w ramach reparacji wojennych, którym podlegały Niemcy, spłacały część zobowiązań w naturze, w tym w silnikach NSU.
Bo wszak przemysł niemiecki nie był zdewastowany, tak jak europejski.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, widzialem kiedys ogloszenie prasowe / 'reparacyjne' z przelomu lat 50/60-tych, dotyczace : ' wyprzedazy zalegajacych w magazynach motocykli BMW R 25 / 26, 35, NSU Max, Lux, Ouick', itp.
Szkoda - ze nie zatrzymalem tej gazety, ale 40 lat temu - to tylko sie 'posmialismy' z takich 'sprzetow mikro' - bo wszyscy 'chorowali na 750 / 1000 / 1200cc monstra'..
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ