Nietypowa konfiguracja 501 OS(L)
Nietypowa konfiguracja 501 OS(L)
W jednym z filmików P. Kawałka jest pokazana nietypowa jak dla mnie konfiguracja 501 OS(L):
Niby typowa "agrafka". Ale... Zbiornik już tłoczony na bokach, logo D-Rad, późna wersja nożnej zmiany biegów (sic!). lampa z proporcji raczej EAS 150 i z bardzo małym prędkościomierzem ... czyżby bębenkowym? Prądnica B145 odpowiednią dla 500-tki. Jednak gaźnik ma komorę po prawej stronie jak w 350-tkach. Brakuje pokrętła amortyzatora skoku!
Czy taka konfiguracja istniała w sprzedawanych na rynek motocyklach? Jak datować ten egzemplarz? A może to tylko mocno retuszowane zdjęcie / rysunek?
Czy taka konfiguracja istniała w sprzedawanych na rynek motocyklach? Jak datować ten egzemplarz? A może to tylko mocno retuszowane zdjęcie / rysunek?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Nietypowa konfiguracja 501 OS(L)
Czesc, ale to i tak duzo mniej 'nietypowa' niz ta, ktora ja kiedys znalazlem w sieci - tamta miala ewidentnie : silnik/ blok jeszcze waski, jak 'agrafka' i z 'odma' u gory karteru - z tylu, a cylinder i glowica byla juz 'alu.' i do tego dluzsza / waska rama starego typu i w dodatku - z pelna oslona lancucha..? 'Zdjecie' tez bylo retuszowane / 'poprawione' w redakcji / drukarni chyba i motocykl wygladal, jak 'odwrotna przejsciowka 501' - czyli wlasnie cale podwozie , silnik jeszcze 'stare / waskie', a juz pelna oslona lancucha i glowica 'alu.'..?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Pytam dlatego, że kolega uparł się odbudowywać egzemplarz z 1936-go właśnie tak jak na tym rysunku.
Spora ciekawostka, jak na ten 'rok produkcji' - to brak pokretla amortyzatora ciernego skoku/ugiecia trapezu, ewentualnie moze to byc 'wersja dla mankuta' - z pokretlem po lewej stronie, jak czasem sie widuje na zdjeciach z epoki..?
- Radek04251
cześć
Ja się dobrze wczytać w katalog to można znaleźć dokładne informacje. Taka wersja była lub mogła być. Właśnie w 1936 roku wchodziły zmiany w przestrzeni zawieszenia i oświetlenia.
Kolejność pojawiania się kolejnych zmian (od numeru ramy):
1. 1 019 338 - lampa EAS 170x2 i zawieszenie bez oczka na licznik
2. 1 024 836 - metryczny osprzęt kierownicy
3. 1 025 080 - zbiornik paliwa z metrycznym gwintem i przetłoczeniami
4. 1 026 250 - zawieszenie z ręczną regulacją amortyzatora pionowego
5. 1 042 340 - oś górna widelca i oś górnej półki fi 12
Numeracja różni się w zależności czy jest to 351 czy 501, ale różnice są na tyle niewielkie, że można je pominąć jeśli chodzi o rocznik. Ja te dane znalazłem w katalogach do 501 S/OS/OSL i 351 OS/OSL obejmujące roczniki od 1932 do 1937.
Ja się dobrze wczytać w katalog to można znaleźć dokładne informacje. Taka wersja była lub mogła być. Właśnie w 1936 roku wchodziły zmiany w przestrzeni zawieszenia i oświetlenia.
Kolejność pojawiania się kolejnych zmian (od numeru ramy):
1. 1 019 338 - lampa EAS 170x2 i zawieszenie bez oczka na licznik
2. 1 024 836 - metryczny osprzęt kierownicy
3. 1 025 080 - zbiornik paliwa z metrycznym gwintem i przetłoczeniami
4. 1 026 250 - zawieszenie z ręczną regulacją amortyzatora pionowego
5. 1 042 340 - oś górna widelca i oś górnej półki fi 12
Numeracja różni się w zależności czy jest to 351 czy 501, ale różnice są na tyle niewielkie, że można je pominąć jeśli chodzi o rocznik. Ja te dane znalazłem w katalogach do 501 S/OS/OSL i 351 OS/OSL obejmujące roczniki od 1932 do 1937.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Czesc, a tutaj - wspominana juz kiedys przeze mnie 'odwrotna przejsciowka 501 OS/OSL' : rama waska, starego typu [ widac po przednim uchwycie silnika, przy rurze skosnej - od glowki ramy ], na bloku / z tylu odma silnika - czyli silnik starego typu / waski karter; pelna oslona lancucha starego typu - waska / plaska [ taka sama - jak w nietypowej 600-tce ], bez usztywniajacych przetloczen, stare logo 'NSU - D' i puszki tylne z pionowymi paskami, natomiast glowica juz 'ameliniowa'..? :
- Załączniki
I tutaj powstaje pytanie czy te ilustracje w materiałach reklamowych są lekko podretuszowanymi zdjęciami czy może zrobionymi od podstaw rysunkami. A może to "kolaż-e" zrobione metoda wstawiania rysunku nowej głowicy do poprzedniego rysunku starszej wersji pojazdu. Jeśli to fotki retuszowane jedynie w zakresie poprawienia głębi i ostrości to można się zgodzić, ze w ten sposób zilustrowano jakiś istniejący prototyp. Ale jeśli to tylko wizja artystyczna grafika to istnieje ryzyko, że pojazd w rysunkowej kompletacji nigdy tak naprawdę nie istniał. Dlatego wolę opierać sie na nie budzących wątpliwości zdjęciach z epoki niż rysunkach.
Ponad wszelką wątpliwość (szereg zdjęć z epoki) pierwsze sztuki modelu 351/501 OSL z głowica aluminiowa i pełna osłona łańcucha napędowego miały na zbiorniku paliwa logo "NSU-D". Prawdopodobnie dopiero około marca 1938-go roku rozpoczęto stosowanie loga "NSU", już bez "D". Tak więc rodzaj loga nie determinuje rodzaju głowicy.
Prototyp 500-tki z aluminiową głowicą wyglądał tak jak na poniższym zdjęciu: (Widać głowicę jeszcze inną niż w późniejszej seryjnej formie, np. w obrębie nakrętki osłony lasek popychaczy czy odlewane nakrętki wydechu).
Ponad wszelką wątpliwość (szereg zdjęć z epoki) pierwsze sztuki modelu 351/501 OSL z głowica aluminiowa i pełna osłona łańcucha napędowego miały na zbiorniku paliwa logo "NSU-D". Prawdopodobnie dopiero około marca 1938-go roku rozpoczęto stosowanie loga "NSU", już bez "D". Tak więc rodzaj loga nie determinuje rodzaju głowicy.
Prototyp 500-tki z aluminiową głowicą wyglądał tak jak na poniższym zdjęciu: (Widać głowicę jeszcze inną niż w późniejszej seryjnej formie, np. w obrębie nakrętki osłony lasek popychaczy czy odlewane nakrętki wydechu).
Cześć, może jak to mówią - ' nie być reguly' i niektóre elementy silnika/motocykla 'nie zgadzaja' się z katalogiem czasem - bo spotykałem 'dawno temu' na różnych reklamówkach 'zeliwniakow' dopisek :' Zylinderkopf aluminium - auf Wunsch'...
Czyli - że można było 'normalnie' zamówić sobie w salonie / u przedstawiciela NSU 'nowego zeliwniaka' jeszcze, czyli w 'waskiej ramie' / ze starym silnikiem' z logo 'NSU' na lewej połówce bloku - ale już z zainstalowana 'nowa głowica aluminiowa' i przeważnie - z pełną, ale bardzo wąska ( bez przetlaczanych wzorów / usztywnień ), osłona łańcucha...
Wygląda na to - że to były takie '501 OSL na życzenie / z nowsza głowica 'alu' i pełna osłona łańcucha ) - jak ten powyżej z 'dopiskiem : Zl 2350,-'...
Najprawdopodobniej - 'wypychali z magazynow' w ten sposób niesprzedane, starsze modele NSU OS / z wąskimi silnikami i ramami - na 'eksport' do krajów 'osciennych / mniej zamoznych' - unowocześnili je do wersji OSL', ale tylko pełna / osłonięta głowica i osłona łańcucha...
Czyli - że można było 'normalnie' zamówić sobie w salonie / u przedstawiciela NSU 'nowego zeliwniaka' jeszcze, czyli w 'waskiej ramie' / ze starym silnikiem' z logo 'NSU' na lewej połówce bloku - ale już z zainstalowana 'nowa głowica aluminiowa' i przeważnie - z pełną, ale bardzo wąska ( bez przetlaczanych wzorów / usztywnień ), osłona łańcucha...
Wygląda na to - że to były takie '501 OSL na życzenie / z nowsza głowica 'alu' i pełna osłona łańcucha ) - jak ten powyżej z 'dopiskiem : Zl 2350,-'...
Najprawdopodobniej - 'wypychali z magazynow' w ten sposób niesprzedane, starsze modele NSU OS / z wąskimi silnikami i ramami - na 'eksport' do krajów 'osciennych / mniej zamoznych' - unowocześnili je do wersji OSL', ale tylko pełna / osłonięta głowica i osłona łańcucha...
Fakt - tu jeszcze bardziej 'zagadkowa 351 OSL' [ wg orygin.opisu ], z tej samej serii zdjec - co '501 OS/OSL / alu.' powyzej, dlatego tez zamieszcze tutaj :
motocykl teoretycznie wyposazony juz w agrafkowe sprezyny zaworow, zbiornik z tloczonymi panelami bocznymi, reflektor z wbudowanym predkosciomierzem, itp.
A jednak - ma kilka cech, nalezacych do najstarszej wersji 351 'S', jeszcze z roku 1932 - ciekawe, czy je dostrzezecie..:
motocykl teoretycznie wyposazony juz w agrafkowe sprezyny zaworow, zbiornik z tloczonymi panelami bocznymi, reflektor z wbudowanym predkosciomierzem, itp.
A jednak - ma kilka cech, nalezacych do najstarszej wersji 351 'S', jeszcze z roku 1932 - ciekawe, czy je dostrzezecie..:
- Załączniki
Jarek, ciebie nikt nie przebije. Ja się poddaję - mam kilka podejrzeń, ale za mało wyraźna fotka aby mieć pewność.enesiak pisze: śr 21 wrz, 2022 12:08 pm A jednak - ma kilka cech, nalezacych do najstarszej wersji 351 'S', jeszcze z roku 1932 - ciekawe, czy je dostrzezecie..:
Zdjęcia z arkuszy reklamowych, pewnie rozdawanych na targach czy w siedzibach dilerów, są mało wiarygodne i często w wizualizacjach nie odzwierciedlają realnych motocykli. Dobra podstawa do gdybania to katalog części, zwłaszcza te ostatnie wydania, które podają konkretny numer silnika cy ramy w którym zmiana weszła.
Ok., to opiszę krótko : głowica - wygląda, jak od najstarszych wersji 'S - OS', bo brak w żeberkach nad zaworem wydechowym 'podciecia' na sprężynę agrafkowa i drugie - to zaskakująco długa tylna podstawka, której oś obrotu - jest tuż pod osią tylnego koła, jakby tylne odkuwki były jeszcze wersji 'S'/ najlżejszej - pierwszej, zastosowanej w 1932r...
No to nie trafiłem. Głowicy bym nie rozpoznał, a nietypowy punkt obrotu podstawki dopiero teraz zobaczyłem. Brawo za wprawne oko - kolejny już raz zresztą!
Tez teraz dopiero zauwazylem - ze chyba nawet ma obciete przy gornej / lewej odkuwce trapezu, 'slynne oczko predkosciomierza' [ identycznie - jak w '601 OS' ]..?
Czyzby w ten 'prosty sposob - brzeszczotem / unowoczesniali' w prototypowni 'starsze modele', po zainstalowaniu nowszego reflektora z szybkosciomierzem..?
Czyzby w ten 'prosty sposob - brzeszczotem / unowoczesniali' w prototypowni 'starsze modele', po zainstalowaniu nowszego reflektora z szybkosciomierzem..?