Angielski NSU 251 OSL
Angielski NSU 251 OSL
Cześć.
Mój znajomy Lex z triumphowego forum w Anglii posiada NSU 250 z 1936 roku.
Nie chcę się wymądrzać w jego ocenie.
Mam nadzieję, że koledzy bardziej obeznani w tym typie poddadzą go weryfikacji.
Czy w '36 były już wersje WH?
Pozdrawiam
Mój znajomy Lex z triumphowego forum w Anglii posiada NSU 250 z 1936 roku.
Nie chcę się wymądrzać w jego ocenie.
Mam nadzieję, że koledzy bardziej obeznani w tym typie poddadzą go weryfikacji.
Czy w '36 były już wersje WH?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Re: Angielski NSU 251 OSL
Jeszcze zdjęcie sprzed rekonstrukcji i zbliżenie silnika.
Czy te sprężyny są oryginalne, czy powinny być agrafkowe?
Pozdr.
Czy te sprężyny są oryginalne, czy powinny być agrafkowe?
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czesc, no ale ostatnie zdjecie - to 'sprzed rekonstrukcji' : przedstawia NSU 351 [ 'duze' ] w wersji 'Reichswehr'/'WH' z 1935/36r., natomiast ten 'zrekonstruowany' - to 'maly NSU 251' w 2-rurkowej ramie, takiej samej - jaka mialy 201 S/OS..?
Na obu dolnych zdjeciach - sa dwa rozne motocykle, niestety : 'duzy 351 OS' przejechany przez ciezarowke /czolg i 'maly 251 OS' 1936, odrestaurowany jako wersja 'WH'...
Hmmm... - no i jeszcze rama [ nitowana przy glowce 1933/34 ] i tylne kolo : jest od najstarszej wersji, nawet z 1933r. - oryginalnie bylo stosowane w najstarszych motocyklach 201/251, ktore mialy dzwignie hamulca noznego po prawej stronie i tylko reczna zmiane biegow przy zbiorniku, no ale w sumie - ktos to ladnie 'skomponowal' i calosc robi przyjemne dla oka wrazenie...
Chyba jeszcze zbiornik jest najstarszy / 'maly - 9,5 L', to by oznaczalo, ze cale podwozie/nadwozie - jest z ok. 1933/34r, tylko silnik i skrzynia [ 4-biegowa ] i automat biegow juz nowsze, gdzies z 1936/38r.
Na obu dolnych zdjeciach - sa dwa rozne motocykle, niestety : 'duzy 351 OS' przejechany przez ciezarowke /czolg i 'maly 251 OS' 1936, odrestaurowany jako wersja 'WH'...
Hmmm... - no i jeszcze rama [ nitowana przy glowce 1933/34 ] i tylne kolo : jest od najstarszej wersji, nawet z 1933r. - oryginalnie bylo stosowane w najstarszych motocyklach 201/251, ktore mialy dzwignie hamulca noznego po prawej stronie i tylko reczna zmiane biegow przy zbiorniku, no ale w sumie - ktos to ladnie 'skomponowal' i calosc robi przyjemne dla oka wrazenie...
Chyba jeszcze zbiornik jest najstarszy / 'maly - 9,5 L', to by oznaczalo, ze cale podwozie/nadwozie - jest z ok. 1933/34r, tylko silnik i skrzynia [ 4-biegowa ] i automat biegow juz nowsze, gdzies z 1936/38r.
Ostatnio zmieniony czw 24 cze, 2021 11:24 am przez enesiak, łącznie zmieniany 3 razy.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Zdjęcie "sprzed rekonstrukcji" to oczywisty żart. To fotka 351 OS WH z epoki, z niemieckiego warsztatu - gdzieś już je widziałem. Motocykl po potężnym dzwonie z jakimś ciężkim pojazdem, prawdopodobnie na pełnej prędkości. Nawet akumulator skręcił się do przodu siłą bezwładności.
Podobne zdjęcie z epoki: Czy były już w 1936-tym wersje WH modelu 251? Nie moim zdaniem. Co prawda były "mundurowe" motocykle NSU kupowane przez Reichswehrę i Wehrmacht, ale były to większe pojemnościowo modele OS, orz nieco wcześniej dolnozaworowe 601 TS wózkiem bocznym.
Ale mógł istnieć motocykl 251 OSL z 1936-go roku w malowaniu feldrau (itp.) o ile został zarekwirowany w 1939-tym i przemalowany na wojskowo. Bo zdaje się oszczędzano tylko najmniejsze 100-tki przy rekwizycji pojazdów od cywili.
Moim zdaniem ten materiał oprócz drobnych braków nie ma zasadniczych błędów rocznikowych czy modelowych. Sprężyny zaworowe były zawsze śrubowe w tej pojemności silnika.
Podobne zdjęcie z epoki: Czy były już w 1936-tym wersje WH modelu 251? Nie moim zdaniem. Co prawda były "mundurowe" motocykle NSU kupowane przez Reichswehrę i Wehrmacht, ale były to większe pojemnościowo modele OS, orz nieco wcześniej dolnozaworowe 601 TS wózkiem bocznym.
Ale mógł istnieć motocykl 251 OSL z 1936-go roku w malowaniu feldrau (itp.) o ile został zarekwirowany w 1939-tym i przemalowany na wojskowo. Bo zdaje się oszczędzano tylko najmniejsze 100-tki przy rekwizycji pojazdów od cywili.
Moim zdaniem ten materiał oprócz drobnych braków nie ma zasadniczych błędów rocznikowych czy modelowych. Sprężyny zaworowe były zawsze śrubowe w tej pojemności silnika.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Żart z jego strony i się udał. Nie spojrzałem na zdjęcie, tylko je przetwarzałem na odpowiednią wielkość. Byłem pewien, że tyle pracy włożył.
Macie rację.
Macie rację.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Na zdjęciach stan w jakim kupił go Lex. Dobrze, że zmienił ten "oryginalny" kolor.
Silnik z puncą hitlerowską.
Silnik z puncą hitlerowską.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Patrząc po ramie, to motocykl powinien wyglądać tak, jak motocykl Tomka
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/251- ... pien_2007/
Ktoś się nakombinował, aby "przerzucić" hamulec na lewą stronę, mając bęben po prawej
Fajny egzemplarz, warty przywrócenia do wcześniejszej wersji - chyba, że właścicielowi to lo..t..t..o
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/251- ... pien_2007/
Ktoś się nakombinował, aby "przerzucić" hamulec na lewą stronę, mając bęben po prawej
Fajny egzemplarz, warty przywrócenia do wcześniejszej wersji - chyba, że właścicielowi to lo..t..t..o
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Dzięki za pomoc.
Ten "anglik" jest trochę młodszy, bo z 1936 roku i ma zmianę biegów nożną. Może dlatego przerzucono hamulec na lewą nogę, która była bez pracy?
Angielskie motocykle były w latach 60 fabrycznie uzdatniane do warunków europejskich w ten sam sposób. Mocno komplikowało to konstrukcję i psuło niezawodność. Ale było najprostsze do przeprowadzenia bez ingerencji w układ konstrukcyjny motocykla. To chyba normy europejskie wymogły na nich tą zmianę, na H-D zresztą też.
Ten "anglik" jest trochę młodszy, bo z 1936 roku i ma zmianę biegów nożną. Może dlatego przerzucono hamulec na lewą nogę, która była bez pracy?
Angielskie motocykle były w latach 60 fabrycznie uzdatniane do warunków europejskich w ten sam sposób. Mocno komplikowało to konstrukcję i psuło niezawodność. Ale było najprostsze do przeprowadzenia bez ingerencji w układ konstrukcyjny motocykla. To chyba normy europejskie wymogły na nich tą zmianę, na H-D zresztą też.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Rama nitowana przy glowce - byla chyba produkowana do konca 1934r., to samo takie tylne kolo, maly zbiornik 9,5 L, reflektor 'stozek', itp. - dlatego wlasnie widac, ze motocykl jest z poczatku produkcji 1933/34, a 'tylko' ktos mu pozniej wstawil 'nowszy' silnik 1935/36 i skrzynie 4-biegowa...Pozdr.
Zresztą - przecież na 3 zdjęciu od góry, jest widoczny dość dobrze nr ramy '868xxx' lub coś w tym rodzaju - a to świadczy o roku produkcji właśnie 1934...
- skrzydlaty
Gdyż ponieważ ten pojazd powinien mieć 3 biegową skrzynię i Handshaltung.pawelcen pisze: pt 25 cze, 2021 9:00 pm Dzięki za pomoc.
A do 4-b też handshaltung występował i byłby bardziej koszerny, chociaż mniej praktyczny
Bardzo dziękuję za opinie. Przekażę mu.
Numer ramy to 886398 lub 885398.
Czy ten numer może być z serii 2 produkowanej od 1934 roku? Rama jeszcze nitowana, a silnik już miał kapę aluminiową. Ale chyba jest jeszcze na dwóch łożyskach?
Pozdr.
Numer ramy to 886398 lub 885398.
Czy ten numer może być z serii 2 produkowanej od 1934 roku? Rama jeszcze nitowana, a silnik już miał kapę aluminiową. Ale chyba jest jeszcze na dwóch łożyskach?
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Nie chcę zakładać nowego wątku, a ten przypadek motocykla może pomóc w odpowiedzi na pytanie:
- czy w małych NSU w zbiorniku paliwa były kraniki calowe 1/2"??
- czy od razu montowane były M14x1,5?
- gładki zbiornik starej daty, na jakie gwinty ma króćce?
Czy jest możliwe zdania tych pytań właścicielowi tego motocykla?
- czy w małych NSU w zbiorniku paliwa były kraniki calowe 1/2"??
- czy od razu montowane były M14x1,5?
- gładki zbiornik starej daty, na jakie gwinty ma króćce?
Czy jest możliwe zdania tych pytań właścicielowi tego motocykla?