Kalkomanie na zbiornik
Re: Kalkomanie na zbiornik
Interesuje mnie raczej logo dopasowane do przetłoczenia w zbiorniku, ale jakby było ładne i niedrogie logo do gładkiego zbiornika to też mógłbym wziąż na zapas.
A czy ta firma nie wykonała by też tego napisu na zbiornik oleju do dużej OSL-ki? Zleciłbym nawet serię ...
Mam od dawna wykonane rysunki wektorowe zarówno loga na zbiornik paliwa jak i tego napisu na olejówkę ... mam przesłać? Jak chcesz to daj adres email na PW, żebym nie musiał szukać.
A czy ta firma nie wykonała by też tego napisu na zbiornik oleju do dużej OSL-ki? Zleciłbym nawet serię ...
Mam od dawna wykonane rysunki wektorowe zarówno loga na zbiornik paliwa jak i tego napisu na olejówkę ... mam przesłać? Jak chcesz to daj adres email na PW, żebym nie musiał szukać.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- Radek04251
cześć
Wiadomo coś na temat dorabiania kalki? Na niemieckiej stronie nadal nie ma wzoru "NSU D" do zbiornika z tłoczoną ramką, czyli rocznik 1937. Potrzebuję takiej kalki na przejściówkę 351 OSL.
Radek
Wiadomo coś na temat dorabiania kalki? Na niemieckiej stronie nadal nie ma wzoru "NSU D" do zbiornika z tłoczoną ramką, czyli rocznik 1937. Potrzebuję takiej kalki na przejściówkę 351 OSL.
Radek
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Witam.
Zakupiłem kalkomanie na zbiorniki do nsu ze strony niemieckiej która jest w naszych link-ach. Naprawdę ładne, mam tylko jedną uwagę - jako że pierwszy raz nakładałem kalkę stosowalem się do zaleceń Pani Katrin. Moja uwaga to przy namaczaniu od razu przytrzymać kalkę papierem przenośnikiem a nie czekać aż zacznie papier odmakać. Ale efekt jest super. Zbiornik pomalowany akrylem czarnym i czerwonym bez klaru, szparunki z pędzla a tak to wygląda
Zakupiłem kalkomanie na zbiorniki do nsu ze strony niemieckiej która jest w naszych link-ach. Naprawdę ładne, mam tylko jedną uwagę - jako że pierwszy raz nakładałem kalkę stosowalem się do zaleceń Pani Katrin. Moja uwaga to przy namaczaniu od razu przytrzymać kalkę papierem przenośnikiem a nie czekać aż zacznie papier odmakać. Ale efekt jest super. Zbiornik pomalowany akrylem czarnym i czerwonym bez klaru, szparunki z pędzla a tak to wygląda
Kluczową sprawą dla kalkomanii przewidzianej do umieszczenia na tłoczonym zbiorniku jest to czy pasuje kształtem do przetłoczenia. Tutaj jest słaby punkt większości wyrobów różnych producentów. A jak jest w przypadku tego dostawcy?
Mam jeszcze loga z literą D - je też będę naklejał na zbiornik gładki ale mam zbiornik z przetloczeniem do zdb ok 38r więc zrobię przymiarkę, mam też naklejkę od Góreckiego -porównam dam znać. Nie wiem czy była różnica w tych przetloczeniach przy różnych modelach pojemnosciowych?
W całej rodzinie OSL (od 201 do 601) oraz w 201 ZDB zbiorniki tłoczone miały taki sam rozmiar przetłoczenia pod logo. Mniejsze kalkomanie miały oczywiście modele 100 ccm (Quick/Pony).janusz_p pisze: ndz 16 maja, 2021 10:05 pm Nie wiem czy była różnica w tych przetloczeniach przy różnych modelach pojemnosciowych?
Według katalogów:
1931-1932 (500 SS, wczesne 501 OS z gładkim zbiornikiem)
53 478 - ("NSU", 2 szt. identycznej kalkomanii !)
1932-1933 (351/501 S/OS z gładkim zbiornikiem po fuzji z D-RAD viewtopic.php?t=690)
90 491 - ("NSU-D", 2 szt. identycznej kalkomanii !)
1934-1935 (201/251 OSL, 351/501 OS, 201 ZD/ZDB z gładkim zbiornikiem):
90 841 - ("NSU-D", L)
90 842 - ("NSU-D", R)
1936 (351 OSL):
96 874 - ("NSU-D", L)
96 875 - ("NSU-D", R)
1937 (201/251 OSL, 351 OSL):
97 704 - ("NSU-D", L)
97 705 - ("NSU-D", R)
1938 - 1940 (201/251/351/501/601 OSL, 201 OS WH, 601 OS WH) po rezygnacji z części logo D-RAD:
101 434 - "NSU", L
101 435 - "NSU", R
Co do modelu T/TS to będę improwizował:
1930 (501 TS):
1934 (501/601 TS) - nie rozumiem dlaczego w 1934 w tym modelu nie stosowano loga z "D" - czyżby zbytnie podobieństwo "kalosza" do wcześniejszych modeli D-Rada?:
90 834 - ("NSU", L)
90 835 - ("NSU", R)
1935 (501/601 TS) - dlaczego te same numery pomimo innego wyglądu???:
90 834 - ("NSU", L)
90 835 - ("NSU", R)
1937 (501/601 TS) - wreszcie takie same jak w innych dużych modelach z tego okresu:
97 704 - ("NSU", L)
97 705 - ("NSU", R)
1930 (501 TS):
1934 (501/601 TS) - nie rozumiem dlaczego w 1934 w tym modelu nie stosowano loga z "D" - czyżby zbytnie podobieństwo "kalosza" do wcześniejszych modeli D-Rada?:
90 834 - ("NSU", L)
90 835 - ("NSU", R)
1935 (501/601 TS) - dlaczego te same numery pomimo innego wyglądu???:
90 834 - ("NSU", L)
90 835 - ("NSU", R)
1937 (501/601 TS) - wreszcie takie same jak w innych dużych modelach z tego okresu:
97 704 - ("NSU", L)
97 705 - ("NSU", R)
Oczywiście w ts było logo nsu-D do 37 roku, być może popatrzyles w katalog ze zmianami na 38-39. Szerzej o zbiornikach ts 501/601 było opisane na stronę greif zu która już nie istnieje ale można w sieci jeszcze znaleźć akurat ten opis
https://www.yumpu.com/de/document/read/ ... 0-bis-1939
Janusz, oparłem się na pliku katalogu opisanym jako 1934. Jego zawartość (brak unifikacji części z OSL-kami i niski numer kalkomanii świadczy, że to prawdopodobne. Mam katalog z 1939-go, ale tam nie wspominają o kalkomaniach. Może masz jakieś lepsze wydawnictwa?
Jeśli chodzi o OSL-ki to nie mam pojęcia czym się różnią kalkomanie z 1936 i z 1937. W obydwu rocznikach były kalkomanie do przetłaczanego zbiornika i z "D". Czym się więc różnią skoro zmieniono numery katalogowe. Pomyłka w katalogu?
Opieram się na datowanych katalogach części, aby wychwycić numery części i ich różnice. Ale i tu można się naciąć, bo do starszych modeli występują wznowienia katalogów z nowszymi datami.
Niestety w instrukcjach obsługi są często przestarzałe zdjęcia - tak wiec na nich też ciężko się datuje zmiany.
Teraz jest jasne dlaczego na tym zdjęciu z epoki logo jest pozornie niewłaściwie odwrócone:
Jeśli chodzi o OSL-ki to nie mam pojęcia czym się różnią kalkomanie z 1936 i z 1937. W obydwu rocznikach były kalkomanie do przetłaczanego zbiornika i z "D". Czym się więc różnią skoro zmieniono numery katalogowe. Pomyłka w katalogu?
Opieram się na datowanych katalogach części, aby wychwycić numery części i ich różnice. Ale i tu można się naciąć, bo do starszych modeli występują wznowienia katalogów z nowszymi datami.
Niestety w instrukcjach obsługi są często przestarzałe zdjęcia - tak wiec na nich też ciężko się datuje zmiany.
Teraz jest jasne dlaczego na tym zdjęciu z epoki logo jest pozornie niewłaściwie odwrócone:
No i niestety ta kalka nie pasuje w wytłoczenie
Na tej stronie są jeszcze loga bez D i tak "na oko" mogą pasować w wytłoczenie. Będę jeszcze zamawiał kalkę właśnie późniejszą więc szansa na sprawdzenie czy pasuje bez kupowania że akurat się uda jeszcze jest.
Ten link i artykuł potwierdził tylko, że w 1934-tym w TS-ach było logo bez "D".janusz_p pisze: pn 17 maja, 2021 11:20 am Oczywiście w ts było logo nsu-D do 37 roku, być może popatrzyles w katalog ze zmianami na 38-39. Szerzej o zbiornikach ts 501/601 było opisane na stronę greif zu która już nie istnieje ale można w sieci jeszcze znaleźć akurat ten opis
I że od 35-37 było logo z "D" a 38-39 bezSpiker pisze: wt 18 maja, 2021 6:52 am Ten link i artykuł potwierdził tylko, że w 1934-tym w TS-ach było logo bez "D".
Mówi również o zbiorniku z przetłoczeniem jak w osl - którego tak naprawdę jeszcze nikt nie widział... chyba że był to zbiornik od osi?
Czy w 501OSL z 1935 w NSU z płaskim zbiornikiem były oznaczenia NSU/D?
Mój miał tylko NSU.
Za to niektóre śruby, odkuwki były oznaczane NSU/D-Rad, a niektóre tylko NSU.
Pytanie do znawców w piśmie.
Mój miał tylko NSU.
Za to niektóre śruby, odkuwki były oznaczane NSU/D-Rad, a niektóre tylko NSU.
Pytanie do znawców w piśmie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Taki logotyp ostatnio sfotografowałem na zbiorniku paliwa z 1940 roku.
Wygląda na nie odnawiany. Logotyp identyczny po obu stronach zbiornika.

Więcej Tu: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... /logo1940/
Wygląda na nie odnawiany. Logotyp identyczny po obu stronach zbiornika.
Więcej Tu: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... /logo1940/
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
- skrzydlaty
Kolejny przykład kalkomanii z 1940 roku.
Litery mają czarną obwódkę, a nie złotą.
W motocyklu niegdyś oferowanym na którymś z portali aukcyjnych.
Jak widać motocykl już raczej wyemigrował.

ze strony internetowej: https://www.milweb.net/webvert/97753
Litery mają czarną obwódkę, a nie złotą.
W motocyklu niegdyś oferowanym na którymś z portali aukcyjnych.
Jak widać motocykl już raczej wyemigrował.

ze strony internetowej: https://www.milweb.net/webvert/97753
Cześć!
Jest na to sposób, trzeba tylko "pobrać" kształt z baku z przetłoczeniem (oczywiście wewnątrz rantu), przeskanować do programu, powiedzmy CorelDraw, uzyskać właściwą skalę i można zająć się produkcją. Do listopada kalkomanie do modeli robiłem w Melius Manu, ale chyba już zakończyli działalność.
Pozdrawiam,
Marek
Jest na to sposób, trzeba tylko "pobrać" kształt z baku z przetłoczeniem (oczywiście wewnątrz rantu), przeskanować do programu, powiedzmy CorelDraw, uzyskać właściwą skalę i można zająć się produkcją. Do listopada kalkomanie do modeli robiłem w Melius Manu, ale chyba już zakończyli działalność.
Pozdrawiam,
Marek
- skrzydlaty
A przy okazji proszę o zwrócenie uwagi, przez kolegów,
że oryginalne kalkomanie nie pokrywają idealnie tarczy tłoczonej na zbiorniku.
Tym samym szukanie kalkomanii pokrywających w pełni przetłoczenie,
jest jawnym odstępstwem od oryginału, gdyż tak fabrycznie nie bylo
jest jawnym odstępstwem od oryginału, gdyż tak fabrycznie nie bylo
No wreszcie ktoś o tym "babolu" wspomniał. To moim zdaniem dyskwalifikuje te kalkomanie jako oryginalne wzorce. Były kiedyś takie kalkomanie sprzedawane i odrzuciliśmy je jako nieestetyczne ... I od tego zaczął się ten wątek właśnie.skrzydlaty pisze: ndz 06 lis, 2022 6:41 pm A przy okazji proszę o zwrócenie uwagi, przez kolegów,
jest jawnym odstępstwem od oryginału, gdyż tak fabrycznie nie bylo![]()
Wcześniej nie chciałem wchodzić w zwarcie z wyznawcami teorii, że jak logo stare i zniszczone to na pewno oryginalne
Nie zgadzam się, ze stwierdzeniem, że firma NSU pozwalała sobie na nonszalancję stosowania w drogich bądź co bądź pojazdach kalkomanii z logo o kształcie niedopasowanym do specjalnego wytłoczenia.
Jako dowody prezentuję poniżej wycinki z fabrycznego wydawnictwa NSU z końca 1939-go roku.
1) Wykorzystane czarno białe zdjęcie motocykla 351 OSL. Obwódki logo co prawda "poprawione" w drukarni pomarańczowym kolorem zgodnym z tytułem wydawnictwa, ale moim zdaniem oddane jest dokładne wpasowanie loga w przetłoczenie. 2) A tutaj motocykl 251 OSL na linii produkcyjnej NSU: 3) Zbliżenie na zbiornik motocykla z prototypową aluminiowa głowicą: