Tylny bęben NSU 351/501 - nietypowy rozmiar

Próby usystematyzowania modeli, roczników i wersji motocykli NSU
Awatar użytkownika
Radek04251

Tylny bęben NSU 351/501 - nietypowy rozmiar

Post autor: Radek04251 »

cześć
Kolejny raz coś co wydawało się znane, przy dokładniejszym zbadaniu zaskoczyło nietypowością.
Wśród części jakie u mnie się znajdują rozpoznałem trzy różne tylne bębny hamulcowe do 351/501 w wersji dokręcanej do piasty.
Pierwsze co zwykle robię, to przegląd katalogów. Udało mi się rozpoznać dwa rodzaje:
1. pierwsze wprowadzone w 1935 r, które nie miały smarowniczki. Nr kat 92795
2. kolejny jaki znalazłem w katalogu to niemalże identyczny ale posiadający już smarowniczkę. Nr kat 100 322
Tyle katalogi. Wśród części które mam w tej chwili u siebie znalazłem jeszcze jeden rodzaj, który różni się jednym wymiarem. Mianowicie otwory gwintowane, w które wkręca się śruby stożkowe łączące szpulkę z bębnem wykonane są jako słupki i wystają o ok10mm wyżej niż w znanych mi wersjach. Również gniazdo na tuleję szpulki jest wyższe.
Spotkaliście się z czymś takim? Może ktoś spotkał inny numer katalogowy w swoich materiałach? Macie jakiś pomysł na rozwikłanie tego problemu?
Załączniki
PA221004_1.JPG
PA221002_1.JPG
Lewy - bez smarowniczki<br />Prawy - ze smarowniczką<br />Środkowy - nietypowy
Lewy - bez smarowniczki
Prawy - ze smarowniczką
Środkowy - nietypowy
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Tylny bęben NSU 351/501 - nietypowy rozmiar

Post autor: enesiak »

Cześć, też już się kiedyś zastanawiałem - skąd i po co takie różnej wysokosci 'nadlewy / odsadzenia' w tylnych bebnach, bo też mam te '3 rodzaje' ?
I przychodzi mi 'do glowy' tylko to - że ten o najszerszych - mógłby pasować do takiej 'przejsciowej - pelnej' osłony łańcucha, jaka się pojawia na rycinach / zdjęciach 501/601 w 1936r. - w połączeniu z wąska 'szpulka / piasta' tylnego kola?
Na tych 'dziwnych reklamowkach' motocykli, mających cechy 'starych silników OS' / z płaskim blokiem i 'logo NSU' z lewej, odma skrzyni korbowej - z tyłu karteru i jednocześnie - z pełna osłona łańcucha napędowego, ale jeszcze bez przetlaczanych 'wzorow - paneli'..?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Jakie są różnice w powierzchni roboczej hamulca? (głównie chodzi o szerokość, ale średnicę też sprawdź dla pewności).

Ten prawy ze smarowniczką ma wspawany wieniec. To czyjaś inwencja? Chyba niełatwo było spawać do żeliwnego (?) bębna.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc tylny beben - to odlew / odkuwka matrycowa ze staliwa, czyli materialu dajacego sie 'kuc i spawac' podobnie - jak wszelkie odkuwki ramy i przedniego widelca...
Jedynym problemem przy ich naprawach / spawaniu 'elektrycznym' - bywaja resztki mosiadzu wewnatrz, bo fabrycznie - bylo to wszystko w ramie / widelcu 'kolkowane' i grzane palnikami gazowymi - lutowane 'na mosiadz'...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

enesiak pisze: śr 02 lis, 2022 4:19 pm Czesc tylny beben - to odlew / odkuwka matrycowa ze staliwa,
Przyznam, że wstępnie brałem nawet pod uwagę staliwo, ale mając na uwadze, że większość bębnów samochodowych jest jednak z żeliwa finalnie założyłem, że takie właśnie wykonanie było stosowane przez NSU.

Ale na szczęście jest możliwość weryfikacji tej informacji w literaturze z epoki. W jednym z wydawnictw fabrycznych opisywano badanie wytrzymałości odlewu tylnego bębna hamulcowego w fabrycznym laboratorium NSU (opis brzmi: "Metody badania materiałów są czasami dość brutalne, co widać na tym zdjęciu. Bęben hamulcowy z żeliwa ciągliwego jest właśnie łamany, aby później zbadać konstrukcję pod mikroskopem."
&quot;Kamerad Motorrad&quot; Dezember 1939.
"Kamerad Motorrad" Dezember 1939.
Żeliwo ciągliwe.jpg
Użyto dokładnie określenia materiału "Temperguss" oznaczającego właśnie żeliwo ciągliwe (https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBeliwo_ci%C4%85gliwe). Czyli jednak nie staliwo (które było by opisane jako Gussstahl lub Stahlguss).

Wspomniane staliwne łączniki ramy to już całkiem inna historia ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
enesiak pisze: wt 01 lis, 2022 7:59 pm Cześć, też już się kiedyś zastanawiałem - skąd i po co takie różnej wysokosci 'nadlewy / odsadzenia' w tylnych bebnach, bo też mam te '3 rodzaje' ?
I przychodzi mi 'do glowy' tylko to - że ten o najszerszych - mógłby pasować do takiej 'przejsciowej - pelnej' osłony łańcucha, jaka się pojawia na rycinach / zdjęciach 501/601 w 1936r. - w połączeniu z wąska 'szpulka / piasta' tylnego kola?
Ja rzadko biorę pod uwagę ryciny z reklamówek lub instrukcji. Staram się opierać na katalogach części (handlowych, warsztatowych). Moim zdaniem w 1936 nie ma szansy na pełną osłonę łańcucha skoro na rynek trafiła w przejściówkach z końca 1937 lub początku 1938 roku. To tak na marginesie.
Trop wydaje mi się jednak słuszny, że może być to bęben przejściowy między tylną piastą wąską a szeroką w przypadku zastosowania do szerokiej ramy. Te 10 mm różnicy to akurat tyle ile potrzeba do wyśrodkowania koła z wąską piastą w szerokiej ramie. Może pojawiły się te bębny w celu adaptacji kół z wąskimi szpulkami do szerokich ram. Potrzeba by też jeszcze dłuższy prawy dystans, żeby ramy nie zgnieść.
Te bębny to masz "znalezione na złomie"? Czy może były gdzieś zamontowane w motocyklu? Jeśli ta druga opcja to może by się udało na tej podstawie rozwiązać zagadkę?
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
enesiak

NIestety, znalezione - wprawdzie inne / indianowskie, BMW, Zundapp, Standard, Triumph, itp. - ale na bazarach i u Znajomkow / zamienialem pozniej wszystkie 'niepotrzebne czesci innych marek - na czesci NSU', to nie wiadomo - od jakich wersji pochodza..?
ODPOWIEDZ