NSU OSL 250 rama 1944 poszukiwana
NSU OSL 250 rama 1944 poszukiwana
Jak w temacie, kupię, zapłacę, bądź wymienię na ramę z lat 30-tych.
Re: NSU OSL 250 rama 1944 poszukiwana
Aloha, sprawa ciągle aktualna, kupie lub zareaguje na wskazowke gdzie jest:)
- skrzydlaty
Rozumiem, że ma to być rama do "żeliwniaka" 251 OS WH.
Podałbyś powyżej jakiego numeru ramy się rozpoczynał ten rocznik.
Podałbyś powyżej jakiego numeru ramy się rozpoczynał ten rocznik.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
No tego nie wiem, na pewno to okolice września/listopada 44 zaczynały się problemy z alu, podobnie jak w DKW. Chodzi mi chociaż o wojenna ramę żeby to jakoś wyglądało, oddam skręcana:)
Cześć, wg fabrycznych 'zapiskow' - numery ram 251 'koncza sie' na roku 1943 i dalej jest '...'.
A np. mój najstarszy / pierwszy 251 'WH' - jest datowany na 04. 1942 i już ma silnik żeliwny, a na tabliczce podany ciężar 144 kg...
A np. mój najstarszy / pierwszy 251 'WH' - jest datowany na 04. 1942 i już ma silnik żeliwny, a na tabliczce podany ciężar 144 kg...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
1942 i żeliwo????!!! Nie chce mi się wierzyć...czemu? Bo sztandarowy pojazd DKW NZ 350 robili do połowy 44 w alu, nie tylko dykta, wszystko co szło na wojnę dopiero w 44 zostało okrojone na maxa, motocykle, samochody i czołgi ogołocono z aluminium,co ciekawe pistolety robiono ze znalu czyli cynk i aluminium na formach wtryskowych, sam taki za młodu znalazłem na Helu, to się nie trzyma kupy.. Widziałem na zachodzie ktoś sprzedawał NSU 251 43rok na amelinium, twierdził ze to maczing number...Nie wiem... może inaczej. Czy jest możliwe że to jest wojenny składak? Czemu pytam, mam BSA KJ20 WD 1939 a silnik i skrzynia jest kompletnie z d...co to znaczy. Ano że na froncie pojazdy były remontowane na zasadzie silnik padł, to go wymieniano na to co było na półce, a stary szedł do remontu i trafił do innego przypadkowego, nikt się nie przejmował. Po wojnie zebrano wojenne motocykle, zrobiono totalny mix części, zlano wszystkie farby na magazynie do kupy(poważnie:) ) i pomalowano razem z oponami i sprzedano na cywilny rynek. Czy coś podobnego nie mogło być z Twoim motocyklem?
Piszą chyba, że od 1943r. było już stosowane żeliwo w NSU 251 na szerszą skalę 'zamiennie z amelinium', ale wcześniej mogło być nawet 'incydentalnie', coś też chyba widziałem w różnych publikacjach..?
Blok zawsze miałem 'grubo pomalowany' fabrycznie, jakimiś 'asfaltowymi podkladami' i na to - 'srebrzanka' - jak próbowałem to w 1978/79 'drapac - skrobac', to się po pół dnia poddałem - tak 'pancernie' się 'toto' trzymało żeliwnego bloku...
Blok zawsze miałem 'grubo pomalowany' fabrycznie, jakimiś 'asfaltowymi podkladami' i na to - 'srebrzanka' - jak próbowałem to w 1978/79 'drapac - skrobac', to się po pół dnia poddałem - tak 'pancernie' się 'toto' trzymało żeliwnego bloku...
- skrzydlaty
Istotne są dane katalogowe, które następnie należy skorelować z oficjalnymi zestawieniami rocznikowymi.
Żeliwny silnik pojawił się od pojazdu nr 1 168 690 rama/490 690 silnik
Wszystko inne jest opowieściami z mchu i paproci.
Skoro w katalogu z 18.03.1943 roku, mowa jest o wersji żeliwnej,
to można wnioskować, że egzemplarze w takiej konfiguracji, pojawiły się przed tą datą.
Żeliwny silnik pojawił się od pojazdu nr 1 168 690 rama/490 690 silnik
Wszystko inne jest opowieściami z mchu i paproci.
Skoro w katalogu z 18.03.1943 roku, mowa jest o wersji żeliwnej,
to można wnioskować, że egzemplarze w takiej konfiguracji, pojawiły się przed tą datą.
- skrzydlaty
Podany ciężar pojazdu, nie oznacza silnika żeliwnego, a jedynie wersję wojskową z wyposażeniem wojskowym.enesiak pisze: sob 11 lut, 2023 12:13 am A np. mój najstarszy / pierwszy 251 'WH' - jest datowany na 04. 1942 i już ma silnik żeliwny, a na tabliczce podany ciężar 144 kg...
Poniżej fotka tabliczki motocykla z Francji (zdjecia z internetu) z 1940 roku z silnikiem aluminiowym.
Uff - to znaczna ulga z tymi 'ciezarami wlasnymi', bo chyba mam w 'manelarni' nawet dość podobny silnik..?
Może da się go odszukać i zamontować /'przetestowac' nawet..?
To by mogło znaczyć z kolei - że egzemplarze po 1943, z całym napędem z żeliwa - mogłyby mieć ciężar własny nawet ok. 155 - 160 kg lub większy ?
Biorąc pod uwagę ok. 3 - krotnie większy ciężar właściwy żeliwa / a aluminium...
Wprawdzie cyferka '6' w srodku nr ramy [ na dolnym zdjeciu ], bardziej przypomina '5 - tke', a na tabliczce jest '6 - tka' w tym miejscu, ale to zapewne takie 'zludzenie optyczne / apteczne' [ jak niektorzy mawiaja ], ze wzgledu na zle oswietlenie ramy...
Ciekawy tez jest plaskownik z oworami, spawany do ramy tuz 'pod sygnalem' / widoczny na tle oslony lancucha - jakby do mocowania 'duzego - pustynnego filtra' powietrza lub 'czegos' podobnego byc moze ? [ gorne zdjecie calego motocykla ] :
Może da się go odszukać i zamontować /'przetestowac' nawet..?
To by mogło znaczyć z kolei - że egzemplarze po 1943, z całym napędem z żeliwa - mogłyby mieć ciężar własny nawet ok. 155 - 160 kg lub większy ?
Biorąc pod uwagę ok. 3 - krotnie większy ciężar właściwy żeliwa / a aluminium...
Wprawdzie cyferka '6' w srodku nr ramy [ na dolnym zdjeciu ], bardziej przypomina '5 - tke', a na tabliczce jest '6 - tka' w tym miejscu, ale to zapewne takie 'zludzenie optyczne / apteczne' [ jak niektorzy mawiaja ], ze wzgledu na zle oswietlenie ramy...
Ciekawy tez jest plaskownik z oworami, spawany do ramy tuz 'pod sygnalem' / widoczny na tle oslony lancucha - jakby do mocowania 'duzego - pustynnego filtra' powietrza lub 'czegos' podobnego byc moze ? [ gorne zdjecie calego motocykla ] :
- mieteknsu1
Mój były 251 WH był cały "aluminiowy", a na tabliczce ważył 144kg. Rok produkcji 1941.
mieteknsu1
Aloha, mój żeliwny silnik ma taki numer, jeszcze go nie otwierałem bo jest na chodzie...podobno bo jeszcze nie odpaliłem...wiem siara....