Twarzoksiag - FB i inne

Aukcje godne uwagi lub wręcz przeciwnie
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Twarzoksiag - FB i inne

Post autor: skrzydlaty »

Ciekawostki internetowe, znalezione na portalach społecznościowych i innych komunikatorach.
Na pierwszy rzut mam dwie fotki.
Źródło: Facebook kanał pasjonata fotografii motoryzacji klasycznej, zabytkowej i pięknych kobiet - Luca Cordova:
https://www.facebook.com/lozio.tazio
Załączniki
Skuter NSU dla myśliwych
Skuter NSU dla myśliwych
NSU 250 OSB SuperMax
NSU 250 OSB SuperMax
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Twarzoksiag - FB i inne

Post autor: Spiker »

Na tej wyścigówce pisze "Sportmax" ;)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

OSB występował w wersji Max i Super Max.
A że tego użyli akurat do sportu...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Hmmm - ja mam w 'Encyklopedii' wymienione 3 modele 250 'sprzedazne' : Max / Max Standard - 15 KM, Max Special - 17 KM i Supermax - 18,5 KM i jezdzily maksymalnie cos 120 - 130 km/h, no 'na Austrie' byl jeszcze produkowany Max 300cc - to mial cos 21 - 21,5 KM mocy ?
Natomiast wersje wyscigowe, z pelnymi owiewkami - to byly : Rennmax i Sportmax wlasnie, tudziez 'Gelande Max' / terenowy - no tylko one mialy juz silniki o mocach od 26 - do 37 KM i wiecej chyba takze [ Rennmax 2-cylindrowy ] ?
Ten na zdjeciu powyzej, to wyglada na 'Sportmax-a' wlasnie, taka 'wyscigowke - szosowke / 1-cyl.', niedostepna w sprzedazy dla 'szarych zjadaczy' raczej..?
Mogl miec wlasnie silnik 1-cyl. 26 - 28 KM i osiagac z ta owiewka / nawet 180 - 200 km/h, to do sprzedazy sie nie 'nadawal', bo bez lamp, itp..?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze: pn 03 kwie, 2023 2:41 pmTen na zdjeciu powyzej, to wyglada na 'Sportmax-a' wlasnie, taka 'wyscigowke - szosowke / 1-cyl.', niedostepna w sprzedazy dla 'szarych zjadaczy' raczej..?
Zwraca uwagę klasyczny "zawias" z tyłu wsparty na dwóch elementach resorująco-tłumiących - co odróżnia go wyraźnie od układu z centralną sprężyna znanego z wersji drogowych. Jest w sieci sporo zdjęć motocykla bez owiewek. Co ciekawe motocykl miał wciąż ramę z blaszanych wytłoczek i przednie zawieszenie na krótkich wahaczykach. Ale znowu wąski sportowy zbiornik paliwa wyklepany z aluminiowych blach, cofnięte mocno do tyłu podnóżki i siedzisko, szczątkowe aluminiowe błotniki, aluminiowe obręcze, megafonowy sportowy tłumik i kierownica mocowana nisko pomiędzy półkami zawieszenia to już był supersportowy sznyt. Do tego specjalny duży, wentylowany bęben hamulcowy z przodu. Ozdoba wielu kolekcji. Z historii aukcji - jedyne dwadzieścia kilka tysięcy EUR trzeba wyłożyć ;). https://www.yesterdays.nl/product/nsu-1 ... -ohv-2602/
Całkiem niedawno pojawił się filmik z najbardziej znanym egzemplarzem i kierowcą: https://www.youtube.com/watch?v=9fj0R_0mNM0
Awatar użytkownika
skrzydlaty

A tutaj jest film o sportowych i popularnych zastosowaniach motocykli NSU z 1954 roku.
https://youtu.be/_dgm9l-zZ7E
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: śr 05 kwie, 2023 11:55 am A tutaj jest film o sportowych i popularnych zastosowaniach motocykli NSU z 1954 roku.
https://youtu.be/_dgm9l-zZ7E
Widziałem ten film, ale przyznaję , że względu na jego długość nie dotrwałem do końca, trzeba będzie powtórzyć w wolnej chwili. Warta zwrócenia uwagi jest pozycja kierowców na tych obudowanych motocyklach podczas wyścigów, jakże inna od tej stosowanej współcześnie. Kierowcy odchylali się raczej "od zakrętu", pionując sylwetkę i mocno pochylając pojazd, a dzisiaj zawodnicy wiszą w stronę zakrętu przesuwając w te stronę środek ciężkości i tym samym starając się utrzymać motocykl jak najbardziej pionowo. Błąka mi się po głowie pytanie czy tamci zawodnicy i dzisiejsi zawodnicy jadąc na takich samych maszynach z lat 50-tych osiągali by znacząco inne wyniki stosując te ewidentnie różne inne techniki i taktyki jazdy. Temat pewnie na długi osobny wątek ...
A tak w międzyczasie wątek zmienił się nam z bazarowego na medialny chyba. Co sadzicie? Przenosić?
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Dopiero teraz zobaczyłem. że w dziale media o NSU jest wątek fotografie NSU z facebooka.
Myślę, że można wątek podzielić:
- dokleić posty ze zdjęciami do istniejącego wątku.
- stworzyć nowy wątek: filmy z NSU w akcji.
- a post o technice jazdy do wątku o technice jazdy staruchem.
Awatar użytkownika
Spiker

Czy my nie dublujemy aby wątków dotyczących eksploracji głębin FB?:
viewtopic.php?p=15431&sid=1fe5619025538 ... d58#p15431
ODPOWIEDZ