Witam miłośników NSU

Tutaj witają się nowi użytkownicy forum
bartekwks1992

Witam miłośników NSU

Post autor: bartekwks1992 »

Witam wszystkich forumowiczów!
Na imię mam Bartek, od niedawna szczęśliwy posiadacz NSU Pony 100 z '39r. Choć nigdy nie zajmowałem się taką tematyką to w planach mam renowację ww. modelu. Zobaczę jak z czasem ale jeśli się uda to chciałbym również stworzyć model CAD, może niektóre elementy uda mi się zeskanować skanerem 3D. Na pewno będę miał mnóstwo pytań do bardziej doświadczonych kolegów. Niebawem postaram się wstawić kilka fotek.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Witam miłośników NSU

Post autor: Spiker »

No to może ja zacznę :).

Witamy serdecznie. Powiem tradycyjnie, że lepiej nie mogłeś trafić. Nowi użytkownicy forum, zwłaszcza ci będący w fazie rozpoznawania tematu i prowadzenia prac remontowych są w stanie na długo rozruszać skostniałe towarzystwo. Dlatego są zawsze mile widziani.

Tak przy okazji. Pony 100 to zacny mały motocykl, który zaimponował mi podczas 1-go zlotu NSU przejeżdżając z kierowcą i pasażerem(!) całą trasę rajdu dostając tylko lekkiej zadyszki pod większymi górkami. Dawniej pogardzany, dzisiaj pełnoprawny weteran. Zabytkowy motocykl to dzisiaj bardziej odskocznia od pędzącego świata, coś do sporadycznych kontemplacyjnych przejażdżek, tematycznych rajdów, wystaw ... i ciekawego spędzania zimowych warsztatowych wieczorów. Bo przecież nie jest problemem dzisiaj mieć coś współczesnego do dalekiej i szybszej jazdy w tempie współczesnego ruchu, choćby coś niedrogiego z Chin, Indii czy Tajwanu. Zawsze powtarzałem, że szanujący się motocyklista powinien mieć obok współczesnego sprzętu do codziennej jazdy także coś starego do, do dopieszczania, dla poczucia klimatu dawnych czasów, choćby "setkę", ale jednak z lat 30-tych!
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ