Opony, OSL 501

Zawiłości eksploatacji motocykli NSU - porady praktyków.
Dreptak

Opony, OSL 501

Post autor: Dreptak »

Dobry wieczór,

W "znakomitej" oponie Mitas H02 z tyłu zostało 2 mm bieżnika.
Na temat opon Mitas mam własne przemyślenia i z duża przyjemnością spróbowałbym czegoś innego.
Przyszedł mi do głowy taki zamysł.
Przód: Avon AM6 Speedmaster MKII, 3.25-19
Tył: Dunlop, K70, 3.50-19

Czy szanowne koleżeństwo ma jakieś przemyślenia? Opinie? Wnioski?
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Opony, OSL 501

Post autor: enesiak »

Czesc, juz kilka razy pisalem o oponach, na ktorych jezdzilem w latach 90-tych, w 601 OSL z koszami : z przodu niewiarygodnie precyzyjnie prowadzace sie opony 'CEAT' 3.25 / 3.50 x 19 - po prostu zapewniala nawet przy skrecie o '90 stopni / na kostce' granitowej, po deszczu wrecz idealna przyczepnosc, przy szybkosci 35 - 40 km/h, nie obawialem sie zadnego poslizgu bocznego.. :shock: :idea:
Wprawdzie to byly dosc 'zabytkowe' opony, z lat 50/60 - 70 tych chyba, ale nie widac bylo zadnego 'sparcenia' ani na bokach, ani na biezniku, ktory mial : 3 rzedy 'kostek' na srodku i po bokach - po 3 rzedy wzdluznych paskow przeciwslizgowych... :shock:
Wtedy docenilem te 'paski przeciwslizgowe', stosowane najczesciej w oponach wyczynowych.
Tylne opony, do jazdy z wozkami - stosowalem typowe 'kostki Degum / Stomil 3.50 x 19', do jazdy 'solo' niezbyt mocno napompowane.
Pozdrawiam.
Załączniki
Nieprawdopodobnie wrecz precyzyjnie prowadzaca sie opona 'CEAT' 3.25 - 3.50 x 19, sprawdzajaca sie idealnie nawet na 'mokrej kostce granitowej / wyslizganej jak szklo' - nieulegajaca zadnym poslizgom bocznym, znoszeniu, itp. :
Nieprawdopodobnie wrecz precyzyjnie prowadzaca sie opona 'CEAT' 3.25 - 3.50 x 19, sprawdzajaca sie idealnie nawet na 'mokrej kostce granitowej / wyslizganej jak szklo' - nieulegajaca zadnym poslizgom bocznym, znoszeniu, itp. :
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Dreptak pisze: ndz 17 wrz, 2023 10:23 pm Czy szanowne koleżeństwo ma jakieś przemyślenia? Opinie? Wnioski?
Mam przemyślenia chyba dokładnie takie jak Ty :).

Po pierwsze muszę przyznać, że w zabytkowych motocyklach mam osobiste doświadczenia w zasadzie tylko czeskimi z Mitas-ami H-02 (znanymi wcześniej jako Barum-y). Wybrałem je dlatego, że słyszałem wiele pozytywnych opinii wśród różnych doświadczonych polskich kierowców jeżdżących zabytkowymi motocyklami. Budujące są przykłady długodystansowców, którzy na Mitasach H-02 bezpiecznie i bez przygód ścierają kolejne bieżniki. Ale powiedzmy sobie prawdę - Mitasy H-02 stosowane są powszechnie w naszej części Europy oczywiście tylko z biedy - oferują bowiem akceptowalne parametry (przyczepność i tempo zużycia) za stosunkowo niską cenę (jakieś 250 zł za 3.25-19", 280 zł za 3.50-19"). Ale wszyscy wiemy, że nie jest to najwyższa półka, ani oferta dla wymagającego użytkownika.
(Jeszcze niżej cenowo są wyroby azjatyckie (wszelakie Awin-y, Yuan Xing czy Vee Rubber), których większość się wystrzega, chociaż zdarza się, że kupują je ci z najmniejszym budżetem albo zakładający bardzo spokojna, sporadyczną jazdę.)

Ale Ty Dreptak jak wiemy ze sprawozdań jeździsz często i daleko swoją OSL-ką, więc naturalnie zaczynasz się zastanawiać, czy nie warto zainwestować w lepsze (bezpieczniejsze) ogumienie. Taki intensywny tryb użytkowania motocykla powoduje, że zwiększa się ilosć potencjalnie niebezpiecznych sytuacji drogowych, więc kluczowe staje się jak najlepsze trzymanie się drogi i krótka droga hamowania w każdych warunkach. Poza tym jeżdżąc często i daleko prawdopodobnie zużyjesz bieżnik szybciej niż opona się naturalnie zestarzeje, więc nie zmarnuje się zainwestowanie w droższą oponę (odwrotnie ci, którzy w kilka(naście) lat zrobią tylko kilkaset kilometrów prędzej zauważą spękania opony czy jej stwardnienie niż zużycie bieżnika - nie ma więc co przepłacać).

Teraz jest pytania co lepszego niż Mitas H-02 założyć?
- Chcąc zachować stylowy wygląd "z epoki" trzeba by wybrać opony diagonalne o klasycznym przekroju, najlepiej z bieżnikiem przypominającym te przedwojenne. Na tegorocznym zlocie NSU w Niemczech (wschodnich) dało się zauważyć, że przeważa zastosowanie opon marki Heidenau (np. model K34 3.50-19 57H TT Oldtimer Classic przód/tył ma na mój gust bardzo klasyczny bieżnik: https://gmoto.pl/opona-heidenau-k34-350 ... 55547.html) lub Metzeler (np. Block C 3.50-19 57P TT: https://gmoto.pl/opona-metzeler-block-c ... 17357.html). Ale trzeba przyznać, że zdarzali się też nieliczni (ubodzy/oszczędni) Niemcy stosujący Mitas-y.
- Moim zdaniem całkiem fajnie (sportowo ale wciąż klasycznie) na przód wyglądała by opona Opona Avon Speedmaster MKII 3.50-19 57S TT przód (https://gmoto.pl/opona-avon-speedmaster ... 57124.html). Na pewno w "angliku" (np. "cafe racer") ale także w pokrewnej stylowo OSL-ce. Miła dla oka jest też Avon Safety Mileage A MKII 3.50-19 57S TT przód/tył : https://gmoto.pl/opona-avon-safety-mile ... 61449.html. A marka Avon raczej zapewnia parametry.
- Ale coraz częściej widzę, że ci, którzy lubią nieco ostrzej pojeździć klasykiem (bo na przykład na co dzień jeżdżą szybko na współczesnym motocyklu wiec mają nawyki i/lub mają swojego klasyka nieco podrasowanego) wybierają opony o współczesnym sportowym profilu i bieżniku licząc się z tym, że ucierpi na tym klasyczny wygląd motocykla. Kolega mający podrasowanego Junaka (mechanicznie, nie wizualnie) założył ostatnio na obydwa koła Avony Roadrider Mk2 100/90-19" (podobne do 3.50-19") https://www.sklepopon.com/dane-opony-mo ... v-tl-15263 i sobie bardzo chwali (jak mi napisał: "opony rewelacja", "opony dla kogoś kto wie o co chodzi w jeździe motocyklem, dla reszty Mitas", "na Brannej co drugi takie miał"). Koszt najtaniej tegorocznych (2023) ok. 500 zł. Ja temu koledze wierzę, bo wiem jakie ma doświadczenie motocyklowe, tak więc mogę je i Tobie polecić - ale nie mam pewności czy będzie się taka opona dobrze komponowała pod względem wyglądu z przedwojennym kołem i motocyklem - sam musisz ocenić. Chętnie zobaczę je na OSL-ce (już teraz proszę o fotki jak dojdzie do realizacji), aby sobie wyrobić sobie opinię. W tym rozmiarze i stylu opony jest oczywiście wiele innych markowych opcji ...
- Proponowany przez ciebie Dunlop K70 ma moim zdaniem nieciekawy wygląd bieżnika i rzucający się w oczy biały napis, więc szczerze mówiąc wolałbym te Avony na obydwu kołach. Ale to może kwestia gustu tylko.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Popatrz na podobny wątek "opony do 25 OSL" w dziale "Układ jezdny" :
viewtopic.php?t=1467

Tych Avonów bym nie demonizował. Dzisiaj to nie ta sama firma i opony też nie te z lat 50.
Jeśli z przodu "Speedmastery" to z tyłu też dałbym AVON 3,50x19.
A Dunlopy K70 " Gold Seal" produkowane są w Indonezji przez zewnętrzną firmę dla Dunlopa.
Załączniki
Dunlop K70 "Gold Seal"
Dunlop K70 "Gold Seal"
Dunlop K70 "Gold Seal"
Dunlop K70 "Gold Seal"
Pozdrawiam
Paweł
Dreptak

pawelcen pisze: pn 18 wrz, 2023 6:29 pm Popatrz na podobny wątek "opony do 25 OSL" w dziale "Układ jezdny" :
viewtopic.php?t=1467

Tych Avonów bym nie demonizował. Dzisiaj to nie ta sama firma i opony też nie te z lat 50.
Jeśli z przodu "Speedmastery" to z tyłu też dałbym AVON 3,50x19.
A Dunlopy K70 " Gold Seal" produkowane są w Indonezji przez zewnętrzną firmę dla Dunlopa.
Dzięki za info. Widzę dokładnie ten sam zestaw jaki sobie wymyśliłem. Tylną oponę Avon mam w Royalu i jakoś mnie nie zachwyca. Do przedniej nie mam zastrzeżeń.

Jeżeli produkowane są w Indonezji to może w mieszance jest choć odrobinę naturalnego kauczuku a nie tylko syntetyk i sadza.

W sumie OSL to taki trochę Anglik, angielski zestaw opon będzie pasował.
Dreptak

Spiker pisze: pn 18 wrz, 2023 1:26 pm
Po pierwsze muszę przyznać, że w zabytkowych motocyklach mam osobiste doświadczenia w zasadzie tylko czeskimi z Mitas-ami H-02
Które wcale nie są takie złe. Pod warunkiem, że nie pada.

Co do reszty ogólnie zgoda. Wskazany Avon na przód to właśnie taki jak mam zamiar kupić. O Avonie na tył piszę powyżej.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Faktem jest, że nie wiem jak to jeździ, bo jeszcze oba Triumphy "buduję", nie renowuję.
Ale za to mogę polecić dętki AVINA, które trzymają lepiej powietrze niż Hagenau, które kupiłem dla zestawu AVON/DUNLOP.
Aviny są cały czas napompowane, a Hagenau straciły dużo ze swej sprężystości; do jazdy trzeba by je napompować.
Może masz rację z tym naturalnym kauczukiem. Gumowe osłony baku paliwa z Indii śmierdzą tak samo jak dawniej śmierdziały prawdziwe gumy. :lol:
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ