Wozki boczne do kupienia

Wózki boczne i ich mocowania
Kojot

Wozki boczne do kupienia

Post autor: Kojot »

Witam.
Mam takie wozki do kupienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Orientuje się ktoś jaka jest ich orientacyjna wartość?
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Wozki boczne do kupienia

Post autor: enesiak »

Witam, mialem 30 lat temu identyczny 'zestaw wozkow Steib', ten na pierwszym zdjeciu byl z lat 30-stych, a ten czarny z nastepnych - mial tabliczke fabryczna i rok prod. 1951 i wygladal identycznie, kolo zawieszone na krotkim wahaczyku...
Pozdrawiam.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Kojot pisze: pt 20 paź, 2023 11:06 am Witam.
Mam takie wozki do kupienia.
Orientuje się ktoś jaka jest ich orientacyjna wartość?
Osobiście unikam publicznych wycen na forum. Z różnych względów - choćby dlatego, że na forum może być i sprzedający i kupujący a nie chciałbym komuś wchodzić w paradę. Nawiasem mówiąc sam bym kupił ładny wózek boczny Steib lub Stoye. Jest polski producent kopii wózków Steib wielu typów i jego oferta tez może być swego rodzaju punktem odniesienia (https://allegro.pl/oferta/wozek-boczny- ... 4190840876).

Podejrzewając jaka masz koncepcję - a więc prawdopodobne maksymalne dopasowanie wózka rocznikiem, stylem i wyglądem do właśnie nabytego 501T w oryginalnym lakierze - to ten czarny wózek prezentuje się chyba najlepiej. Ale oczywiście trzeba większej ilości zdjęć aby cokolwiek więcej powiedzieć. W wózkach zawsze newralgiczna jest podłoga.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

'Kiedys / 40-50 lat temu' te wozki boczne 'Steib / Ogorki - Zeppeliny' rozroznialo sie 'na oko' w ten sposob, ze przedwojenne byly '8 - katne / plaskie', bardzo waskie dla pasazerow.
Natomiast 'powojenne' - mialy przekroj 'okragly / pomimo takze 8 elementow skladowych' i bylo w nich wiecej miejsca o 'kilka cm szerokosci'.. :(
Po prostu w powojennych te '8 plaszczyzn - bylo wyoblonych, zaokraglonych' i dlatego wozek mial 'wieksza pojemnosc' jakby.. :shock: :idea:
Wszystko takze zalezalo - czy kolo bylo zawieszone 'na sztywno' / na skrecanej srubami odkuwce, czy juz na fabrycznie zamontowanym wahaczyku [ przed wojna byla to 'opcja / za doplata']...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
estensu

Post autor: estensu »

The black one is a pre-war/war time Steib Nr. 31.
The other one is a post war (1950s) Steib S350.

If you buy the black one, I kindly ask you to take a lot of pictures from it. Mine is in a really bad shape and photos would help me with restoration.
Kojot

Genelanie rozwazalem ten wozek bo bardziej pasuje stylem niż mój obecny. Jednak po zastanowieniu na daną chwilę wymiana jest bez sensu.

Obrazek
estensu

Mam do zaoferowania projekt wózka bocznego. Znajduje się w Estonii.
Obrazek

Więcej zdjęć: https://postimg.cc/gallery/F1zvq7L
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

estensu pisze: wt 24 paź, 2023 2:38 pm Mam do zaoferowania projekt wózka bocznego. Znajduje się w Estonii.
Czy to jest (prawie) to samo co ja mam?:
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wozk ... la-spiker/
Nie rozumiem które zawieszenie koła jest właściwe, raczej to elastyczne gumowe niż to sztywne, wiec ta rama to chyba nie od kompletu? Pytam bo się nie znam po prostu. Ale temat mnie interesuje.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
estensu

Spiker pisze: śr 25 paź, 2023 10:40 am Czy to jest (prawie) to samo co ja mam?:
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wozk ... la-spiker/
Nie rozumiem które zawieszenie koła jest właściwe, raczej to elastyczne gumowe niż to sztywne, wiec ta rama to chyba nie od kompletu? Pytam bo się nie znam po prostu. Ale temat mnie interesuje.
Twój jest podobny, ale nie taki sam jak mój. Właściwie poprzedni właściciel twierdził, że był to wózek boczny NSU. Wygląda jak Stoye, ale nie znalazłem dokładnie takiego samego modelu Stoye. Rama jest zmodyfikowana i ma inny styl niż Stoye. Wszystkie pozostałe gumowe części zawieszenia i osprzęt to zdecydowanie Stoye. Dla mnie to też tajemnica.
Kojot

Wozek z logo nsu w końcu kupiłem. Ciekawy stan
ODPOWIEDZ