Drodzy forumowicze, czy ten błotnik jestod NSU ZDB 201?
Wycięcie z prawej strony na łańcuch na to wskazuje.
Nietypowy jest jednak bagażnik i pręty połączone z tylną częścią błotnika.
Czy mozliwe jest aby to było oryginalne czy jednak jakaś przeróbka?
Narzędziówka ma nieco inny kształt na dole od tych z modeli ZDB i OSL.
Błotnik tylny, bagażnik i narzędziówka - NSU ZDB ?
Re: Błotnik tylny, bagażnik i narzędziówka - NSU ZDB ?
Czesc, to oryginalny blotnik tylny NSU 201 ZDB z bagaznikiem - no ale sam bagaznik ma obciete dolne rurki i dorobione poziome poprzeczki, bo tyl ramy w motocyklu byl przerobiony na suwaki, np. od 'Jawy - Perak'...
To byl typowy trend w latach 50/60-tych - przerabianie sztywnych ram NSU / na suwaki 'Jawy - Perak' i do tego 'kompletu' wtedy skracano bagaznik od dolu, zeby byl tylko kilka cm wyzej, niz oryginalnie przy sztywnej ramie - bo same suwaki maja ze 25cm wysokosci chyba
...
I tutaj masz jeszcze w 'komplecie' - obcieta od dolu puszke narzedziowa, bo w pelnej wysokosci nie miescila sie w skroconym bagazniku...
Naprawialem kilka ram NSU OS - OSL przerobionych na suwaki, to mialem kilka takich bagaznikow wlasnie / skracanych od dolu...

To byl typowy trend w latach 50/60-tych - przerabianie sztywnych ram NSU / na suwaki 'Jawy - Perak' i do tego 'kompletu' wtedy skracano bagaznik od dolu, zeby byl tylko kilka cm wyzej, niz oryginalnie przy sztywnej ramie - bo same suwaki maja ze 25cm wysokosci chyba
I tutaj masz jeszcze w 'komplecie' - obcieta od dolu puszke narzedziowa, bo w pelnej wysokosci nie miescila sie w skroconym bagazniku...
Naprawialem kilka ram NSU OS - OSL przerobionych na suwaki, to mialem kilka takich bagaznikow wlasnie / skracanych od dolu...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Enesiak, serdeczne dzięki za tak konkretną odpowiedź.
Czyli jest tak jak się obawiałem - bagażnik i narzędziówka przerabiana.
W takim razie ten bagażnik pewnie niewiele wart ale szczególnie szkoda narzedziówki bo zachowała sie w niej oryginalna skórzana klapka.
W mojej wersji ZDB jest puszka pod siedzeniem więc narzedziówka pewnie pójdzie na sprzedaż.
Czyli jest tak jak się obawiałem - bagażnik i narzędziówka przerabiana.
W takim razie ten bagażnik pewnie niewiele wart ale szczególnie szkoda narzedziówki bo zachowała sie w niej oryginalna skórzana klapka.
W mojej wersji ZDB jest puszka pod siedzeniem więc narzedziówka pewnie pójdzie na sprzedaż.
- skrzydlaty
Jeśli składasz ZDB z okrągłą puszką narzędziową, to powinien to być motocykl na lekkim przodzie i 'okrągłych' błotnikach.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Zgadza się i takie części do mojego ZDB posiadam.skrzydlaty pisze: czw 28 gru, 2023 1:37 pm Jeśli składasz ZDB z okrągłą puszką narzędziową, to powinien to być motocykl na lekkim przodzie i 'okrągłych' błotnikach.
Ten błotnik jak i przedni to nadprogramowe części i zostaną wystawione na sprzedaż.