cześć
Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad osprzętem kierownicy do mojego 351 OS z 1934 roku. Generalnie w większości NSU widujemy aluminiowy metryczny osprzęt Amal w niemieckim wykonaniu. I tu pojawia się - ale! Jak wyglądał niemiecki osprzęt calowy, który był prawdopodobnie stosowany co najmniej do końca 1936 roku. Tak by wynikało z katalogów. Nigdzie nie znalazłem informacji o osprzęcie "znalowym" a czasem można spotkać takie manetki, zwłaszcza z resztkami wojskowej farby. Ostatnio zakupiłem manetkę zapłonu z mosiądzu? brązu? z gwintami calowymi. Porównując z manetkami które są w moim posiadaniu doszedłem do wniosku że chyba to jest niemiecki (licencyjny?) Amal z czasów kiedy Niemcy stosowali jeszcze calowy osprzęt. Trafiłem też kiedyś na ogłoszenie sprzedaży gaźnika 6/024 do starej 501 z kompletem osprzętu na kierownicę i to właśnie chyba taki osprzęt.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
osprzęt kierownicy NSU
- Radek04251
Re: osprzęt kierownicy NSU
Jak to oglądam to tak jakbym widział osprzęt angielskich motocykli. Spójrz na zdjęcia.
Czy na pewno są niemieckie? Angielskie miały pod spodem głównej części mają napis pat. lub england.
Sprawdź czy jest tam jakiś napis.
Trudno będzie rozróżnić kraj pochodzenia.
Czy na pewno są niemieckie? Angielskie miały pod spodem głównej części mają napis pat. lub england.
Sprawdź czy jest tam jakiś napis.
Trudno będzie rozróżnić kraj pochodzenia.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł