Cześć!
Przeglądałem katalog i zastanawiam się nad elementem nr 50.
nr 50 Unterlage zu den Sattelfedern.
Czy ktoś posiada wyżej wymieniony element.
Ja wykombinowałem coś takiego. Skorzystałem z zaślepek, brok, bloku silnika 25mm. Chwila z okrągłym pilnikiem i wiercenie otworu.
podkładka, kapsel sprężyny siedzenia
- skrzydlaty
Re: podkładka, kapsel sprężyny siedzenia
Bardzo dobry pomysł, wart zamieszczenia w dziale "Zamienniki, czyli co podchodzi z innych pojazdów i urządzeń"
viewtopic.php?t=930
Jedyna uwaga, co do montażu. kapsel "idzie" od góry patrząc po założeniu sprężyny w motocyklu, czyli jest założony na wierzch ucha sprężyny.
Rozumiem, że twoje zdjęcie, jedynie prezentuje: "że pasuje".
viewtopic.php?t=930
Jedyna uwaga, co do montażu. kapsel "idzie" od góry patrząc po założeniu sprężyny w motocyklu, czyli jest założony na wierzch ucha sprężyny.
Rozumiem, że twoje zdjęcie, jedynie prezentuje: "że pasuje".
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Takie kapsle przeważnie ginęły przy kolejnych rozbiórkach motocykli, tak więc prawie każdy ich potrzebuje przy restauracji. Są co prawda do dostania u bazarowych handlarzy, ale nieraz w cenie nieadekwatnej do skomplikowania i nakładu pracy na wykonanie też części. Stąd zaproponowany patent godzien uznania u każdego bardziej ambitnego hobbysty. Brawo rybki66!
Chciałem tylko zaznaczyć, że nakłada się go z góry a nie z dołu jak na zdjęciach z przymiarki.
O tak powinno być jak u Skrzydlatego na przykład:

Chciałem tylko zaznaczyć, że nakłada się go z góry a nie z dołu jak na zdjęciach z przymiarki.
O tak powinno być jak u Skrzydlatego na przykład:

NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Bardzo podobny ,,kapsel,, osłona sprężyny jest dostępna na alledrogo u jednego ze sprzedawców pochromowany. Nie reklamuję tylko przypadkowo ostatnio na to trafiłem i jest sprężyna też od DKW do kopniaka bardzo podobna jak do NSU przy małej przeróbce może pasować.
https://allegro.pl/oferta/oslona-sprezy ... 4602627191
Pozdr.
Maniek
https://allegro.pl/oferta/oslona-sprezy ... 4602627191
Pozdr.
Maniek