Rolgaz z klamką typu Graetzin

Inne elementy motocykla nie pasujące do powyższych kategorii
bartekwks1992

Rolgaz z klamką typu Graetzin

Post autor: bartekwks1992 »

Witam szanowne grono. Miałbym prośbę do kolegów - posiadaczy NSU Pony 100. Potrzebuję wymiary elementów rolgazu, konkretnie chodzi mi o suwaki oraz wywiniętą blachę z wycięciami na suwaki oraz klamrę manetki (328) o nr katalogowym 97088. Pierścień oporowy gumy/odbojnik (326) o nr 98922 posiadam ale jeśli dałoby radę to chętnie porównam wymiary bo wydaje mi się że nie jest orginalny.
Opisane elementy chciałbym wykonać we własnym zakresie. Zdjęcia "pożyczone" z galerii.
Załączniki
Strona katalogowa.JPG
Suwaczki_replika.jpg
Klamra_97088.jpg
Klamra_97088.jpg (55.67 KiB) Przejrzano 247 razy
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Rolgaz z klamką typu Graetzin

Post autor: Spiker »

Pierwszy rzut oka na zdjęcia ... i widać części osprzętu Amal a nie Graetzin. Rysunek z katalogu części też pokazuje obydwie opcje wyposażenia.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
bartekwks1992

Spiker, oczywiście masz rację. Kierowałem się tym co było podane w forumowej galerii:
Załączniki
11.JPG
Awatar użytkownika
Spiker

Bartek, mam niestety te elementy ("Amal") zmontowane w kierownicy i ... nie chcę za bardzo ruszać przed zlotem "NSU", aby coś nie wyszło nieoczekiwanie. Ten rolgaz Pony 100 to raczej ten sam rolgaz co w większych OS/OSL i ZD/ZDB.
Ale mam gdzieś zrobiony zwymiarowany szkic tych mosięznych "suwaków" rolgazu. Mam też "luzem" dość wiarygodne kopie opaski oporowej rolgazu, więc moge też je zwymiarować. Pisz co konkretnie potrzebujesz.

Z mojej praktyki:
- Nawet te surowe kopie opasek (odlewy staliwne) od K. Ziętala są znośne. Szkoda dorabiać od podstaw. Orygianały w dobrym stanie rzadko występują, więc szkoda na nie czekać. Ale można też sie pobawić w wykonanie metodą skrawania na obrabiarce (z jednego kawałka albo spawane).
- Kopie suwaków najpierw kupowałem, ale później widząc ich marną jakość stwierdziłem, że sam wypiłuję sobie lepsze - lepiej dopasowane do krzywki rolgazu, blaszanej prowadnicy i końcówki linki. Kupiłem na portalu aukcyjnym mosiężny profil kwadratowy i przy odrobinie cierpliwości i kilku przymiarkach wystarczyły proste ręczne narzędzia (pilnik, iglaki) i wiertarka.
- Sam krzywkowy rolgaz to bym jednak zakupił u producenta kopii. Ja mam akurat wyrób Fruby sprzed lat (plus blaszany wkład kierownicy z tego samego źródła). Ale są też inni producenci.
bartekwks1992

Hej, dzięki za odzew. Ceny niektórych elementów kopii są zaporowe. Patrząc po zdjęciach na jakość stwierdzam, że sam zrobię to lepiej. Mam też dostęp do dosyć szerokiego parku maszynowego. Sam element rolgazu który wchodzi w kierownicę posiadam i stwierdziłem że dorobię sobie suwaki "na oko". Fajnie by było gdyby ktoś podał chociaż "zgrubne" wymiary manetki ze spiralnymi wycięciami na suwaki.
W wolnej chwili rysuję to sobie w CAD i chcę jakoś to spiąć do kupy. Efektami się pochwalę na forum. Może zrobię jakieś rysunki dla potomnych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Spiker

bartekwks1992 pisze: wt 07 maja, 2024 2:52 pm stwierdzam, że sam zrobię to lepiej.
Ok, teraz wszystko jasne. Doszedłem do tych samych wniosków jakiś czas temu.
bartekwks1992 pisze: wt 07 maja, 2024 2:52 pm Fajnie by było gdyby ktoś podał chociaż "zgrubne" wymiary manetki ze spiralnymi wycięciami na suwaki.
Jak już obiecałem swoje szkice zeskanuję i umieszczę w tym wątku. Abym tylko nie zapomniał znowu (przypomnij się w razie braku odzewu).
Awatar użytkownika
Spiker

Takie szkice zrobiłem kiedyś na podstawie kopii suwaków zakupionych od Warskiego. Mam te kopie chyba wciąż gdzieś w pudełkach z cześciami, bo finalnie zastosowałem swoje doróbki lepiej wykonene i lepiej dopasowane oraz z logicznymi poprawkami. Wymiary długopisem ściagnięte z cześci, te dopisane grubszym pisakiem to zdaje się moje przemyślenia o konieczności wydłużenia suwaków.
Suwak rolgazu - strona pancerza cięgna
Suwak rolgazu - strona pancerza cięgna
Suwak rolgazu - strona linki cięgna
Suwak rolgazu - strona linki cięgna
Kupowałem mosiężny pręt o przekroju kwadratowym 10x10, frezowałem jeden bok na 8 mm (a konkretnie 8,25 aby luz był jak najmniejszy w mojej prowadnicy) i z takiego materiału już ręcznie "rzeźbiłem" wymagany kształt. Otwory na cięgno: na pancerz linki, linke i jej końcówkę trzeba dostosować do posiadanego lub planowanego cięgna Bowdena. Zdaje się, że zrezygnowałem całkowicie z okucia pancerza, aby kanał w suwaku miał jak najmniejszą średnicę. Przy dopasowywaniu priorytetem był dla mnie jak najmniejszy luz suwaków w blaszanej prowadnicy oraz w krzywkach rolgazu. Poprawki polegały głównie na symetrycznym rozmieszczeniu suwaków w stosunku do centralnego nita mocującego prowadnicę, oraz takim ich ustawieniu aby przy puszczonym rolgazie (w skrajnej pozycji do przodu) suwaki prawie całkiem się schodziły - głównie poprzez wydłużenie od wewnętrznej strony.
bartekwks1992

Super, dziękuję Ci bardzo. Na pewno się przyda. Muszę jeszcze dokonać pomiarów u siebie i będę działał.
ODPOWIEDZ