Mocowanie piasty sprzęgła 351/501 OSL
Mocowanie piasty sprzęgła 351/501 OSL
Piasta sprzęgła 351/501 OSL w wersji na jedną centralną sprężynę jest mocowana nakrętką sześciokątna M15x1,25. Potrzebuję jednak wymiaru jej wysokości. Kolega pyta a ja nie chciałbym rozbierać sprzęgła tylko po to by ją zmierzyć. Może ktoś z was ma ją na wierzchu i mógłby zmierzyć? Od tego wymiaru zależy naciąg sprężyny, tak więc poprawne dobranie jest bardzo istotne. Oczywiście na ten naciąg wpływają też podkładki regulacyjne, ale nakrętka jest podstawą.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Mocowanie piasty sprzęgła 351/501 OSL
Naprawdę nikt nie ma nakrętki do zmierzenia? O jeden wymiar chodzi tylko - wysokość.
Czesc, jak chodzi o te ze 'stozkiem' - to chyba w kazdym sprzegle bylo 'cos zakombinowane', bo pamietam - ze kazda ta nakretka byla 'inna' ? Jedne mialy 'na oko' z 15mm wysokosci i z tego polowe - to byl ten 'stozek' do talerzyka sprezyny, a w innych - to byly cale nakretki wysokosci ok. 8-9mm, taki 'niecaly 1 cm', to ciezko teraz stwierdzic - co bylo 'oryginalne'..? A sam nie wiem - gdzie teraz w ogole jakas z nich jest..? Musi mi calkiem przypadkiem wpasc w rece...
Ok. - juz widze, ze nie o te chodzilo - tylko o te mocujaca caly zabierak wewnetrzny. To jak pamietam - to powinna miec max ok. 8mm 'grubosci/wysokosci', ewentualnie moze 7mm, zreszta w katalogach na ogol podaja wymiary nakretek dosc dokladnie : sr. gwintu, zewn.wymiar na klucz i 'grubosc / wysokosc' na koncu.
Ok. - juz widze, ze nie o te chodzilo - tylko o te mocujaca caly zabierak wewnetrzny. To jak pamietam - to powinna miec max ok. 8mm 'grubosci/wysokosci', ewentualnie moze 7mm, zreszta w katalogach na ogol podaja wymiary nakretek dosc dokladnie : sr. gwintu, zewn.wymiar na klucz i 'grubosc / wysokosc' na koncu.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
No właśnie tej wysokości niestety katalog nie podaje. A standardowa nakrętka DIN to chyba nie jest. Dorabiałem, ale zapomniałem a rysunków nie mogę znaleźć. Te podane 7-8 mm to jest zawsze jakieś przybliżenie - Dzięki! Miałem wrażenie, że jest wyższa.enesiak pisze: czw 18 lut, 2021 5:15 pm pamietam - to powinna miec max ok. 8mm 'grubosci/wysokosci', ewentualnie moze 7mm, zreszta w katalogach na ogol podaja wymiary nakretek dosc dokladnie : sr. gwintu, zewn.wymiar na klucz i 'grubosc / wysokosc' na koncu.
Na tym rysunku serwisowym, rzeczywiście wygląda na dosyć wąską:
Na stronie NSU-Motzke podają wysokość tej nakrętki 8,3 mm:
"Sechskantmutter (M 15x1,25)SW24 breit 8,3mm"
"Sechskantmutter (M 15x1,25)SW24 breit 8,3mm"
Muszę przykręcić sprzęgło w nowym nabytku. Brakowało wspomnianej nakrętki. Znalazłem zapasową, dorabianą lata temu bez wzoru lecz na logikę o wysokości 9,4 mm. I zastanawiam się czy nie zwęzić jej o 1 mm aby uzyskać wysokość jak w niemieckich kopiach. Bo zamierzam dać podwójne podkładki faliste pod spód jeszcze, co doda jakieś 1,5-2 mm. Jakieś rady?