Kupię śruby Ribe.
Potrzebuję przede wszystkim M10 o długościach ok. 11, 8 i 7cm do mocowania silnika ZDB do ramy.
Mogą być z nalotem rdzy, ważne żeby gwint był ok.
Oryginalnymi nakrętkami też jestem zainteresowany
Śruby Ribe ZDB
Re: Śruby Ribe ZDB
W kontekście nakrętek podkreśliłeś, że zależy ci na oryginalnych. Ale domyślam się, że śruby też tylko oryginalne wchodzą w grę? No to ambitnie podchodzisz!Jarko78 pisze: sob 31 sie, 2024 11:52 pm Kupię śruby Ribe.
Potrzebuję przede wszystkim M10 o długościach ok. 11, 8 i 7cm do mocowania silnika ZDB do ramy.
Mogą być z nalotem rdzy, ważne żeby gwint był ok.
Oryginalnymi nakrętkami też jestem zainteresowany
Jeśli miałbym coś poradzić to dopuściłbym też przedwojenne śruby Verbus - widziałem już dość spójne motocykle ze śrubami zarówno Ribe jak i Verbus prawdopodobnie jeszcze fabrycznie zamontowane.
Na marginesie: te to chyba wszystkie powojenne? https://sprzedajemy.pl/sruby-kamax-ribe ... nr66442274 Trzeba uważać co się kupuje.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Najlepiej gdyby śruby były oryginalne ale wiem, że z tym może być ciężko.
Dowiedziałem się już, że na Motobazar do Łodzi przyjeżdza sprzedawca, który ma takie śruby.
To zapewne współczesne repliki ale jeśli beda wyglądać dobrze to zakupię.
Dowiedziałem się już, że na Motobazar do Łodzi przyjeżdza sprzedawca, który ma takie śruby.
To zapewne współczesne repliki ale jeśli beda wyglądać dobrze to zakupię.
Jest kilku sprzedawców tych śrub, a co najmniej dwóch, trzech wytwórców. Po zakupieniu przez lata różnych produktów zaczynam zauważać różnice pomiędzy nimi oraz w stosunku do oryginału. Powiem krótko, że jeden z produktów przypomina bardzo oryginał a inny dużo mniej. Zrobię fotki po pokażę o co chodzi. W sumie to ciekawy temat. Skupiam się tutaj na stronie wizualnej łbów, bo kwestie wytrzymałościowe to już inny temat.Jarko78 pisze: czw 05 wrz, 2024 4:34 pm Najlepiej gdyby śruby były oryginalne ale wiem, że z tym może być ciężko.
Ja podchodzę to tego tak, że wolę surowy ale bardziej podobny do oryginału łeb śruby Ribe. Po skróceniu do potrzebnego wymiaru sam robię oksydę, tak samo jak robię na uratowanych oryginalnych śrubach. Są obecnie sprzedawane głównie śruby "a'la Ribe" w ocynku z czarną pasywacją i nieco mniej podobnymi oznaczeniami na łbie - tych teraz unikam. Generalnie (prawie) wszystkie kopie śrub Ribe robione są niestety w dłuższych wymiarach do indywidualnego skrócenia i z gwintem na całej długości - w większości zastosowań nie ma to znaczenia, ale czasami jednak to istotna przeszkoda (przykład - poszukiwane przez ciebie śruby fi 10 do skręcenia ramy, gdzie musi być część cylindryczna bez gwintu).
Pamiętaj jednak, że nie wszystkie śruby w motocyklach NSU były sygnowane! - niektóre były śrubami specjalnymi wykonywanymi tylko do konkretnego zastosowania w danym motocyklu i miały łby bez żadnych sygnowań. Rozważ więc w niektórych miejscach motocykla także współczesne śruby dobrej klasy wytrzymałościowej ze zeszlifowanymi inskrypcjami współczesnych producentów.
Inne: Nakrętki M8 z łbem 14 są do dostania - współczesna produkcja do pojazdów zabytkowych. Podkładki "gwiazdkowe" kupowałem jeszcze nie tak dawno na kilogramy w normalnym sklepie ze śrubami - także fabrycznie czernione. Podkładki zwykłe, płaskie są już dzisiaj raczej nie do dostania w wersji czarnej - trzeba samemu ściągać ocynk (trywialny proces) i czernić.
Rada na szybko (bo wrześniowy MWB już za tydzień się zaczyna bodajże): idąc na zakupy weź do kieszeni próbki oryginalnych śrub i porównuj z oferowanymi kopiami - i wyciągaj wnioski. Jestem ciekaw jakie będziesz miał obserwacje i przemyślenia.
Temat pokrewny do śrub a mianowicie nakrętki M8 na klucz 14. Gdzie kupujecie? W Niemczech jest sporo ofert, ale przeważnie drogie. U nas mało dostępne ... i też drogie. Poprzednie źródła wyschły. Mam sporo pręta 14, ale żmudne toczenie to ostateczność i pozostawiam tę opcję dla śrub i nakrętek specjalnych, nietypowych