Silnik 351 S/OS z tlokiem plaskim - osiagajacy 21/22 KM..?

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Silnik 351 S/OS z tlokiem plaskim - osiagajacy 21/22 KM..?

Post autor: enesiak »

Czesc, Znajomek w koncu ma przywiezc silnik 351 S/OS 'zeliwniak', jeszcze z glowica na 'spiralne' sprezyny zaworow - w ktorym zostal 'lata temu, a z 60 ?' zastosowany 'plaskaty tlok' i pomimo tego silnik rozwijal 'moc 500-tki - 21/22 KM'..?
Az mnie samego ciekawi takie rozwiazanie 'problemu sprezania', ale motocykl zostal podobno na tyle 'podrasowany' - ze bez problemu osiagal na hamowni moc '21/22 KM', co przekladalo sie podobno na osiagi - 'nawet 140 km/h'..?
Czyzby to byla jedna z tych 'slynnych 350-tek z Leszna', bo Znajomek na razie nie chce 'puscic farby - skad go przywiezie', ale podobno ma mi go dostarczyc 'do diagnostyki - czy wszystko ok.?'
Az mnie 'skreca z ciekawosci', bo dotad uwazalem - ze w Lesznie dosc mocno 'sprezali 351 S/OS zeliwniaki - garbatymi tlokami anglikow' z lat 50/60-tych i dlatego osiagaly dosc duze predkosci maksymalne [ 'slynne 140 km/h' z opowiesci Pana Dobrowolskiego ]..?
Zobaczymy za 'jakisczas / takzwany', zdam relacje...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Silnik 351 S/OS z tlokiem plaskim - osiagajacy 21/22 KM..?

Post autor: Spiker »

W dawnych czasach (dajmy na to 50-tych) jak ktoś miał robić tuning (oczywiście w tamtych warunkach nie patrząc zupełnie na zachowanie oryginalności) to mógł skracać cylindry, planować głowicę, itp. a jedynym ograniczeniem było dostępne paliwo (dla sportu specjalne mieszanki podwyższające LO). Wówczas taki "tuner" mógł być może użyć "płaskiego" tłoka (w rzeczywistości z małą fazą i precyzyjnymi minimalnymi podebraniami pod zawory) ... ale z denkiem wyżej w komorze spalania i w ten sposób mógł uzyskać nawet wyższą kompresję niż na oryginalnym wypukłym tłoku. Wydaje mi się, że zapas ruchu zaworów w stosunku do tłoka jest taki, że do ewentualnej kolizji jest daleko (do sprawdzenia), tak samo z ewentualną kolizją tłoka z komorą spalania, gdzie mała faza na denku tłoka pozwala podejść mocno do góry. Nie wiemy też o jakiej średnicy cylindra mówimy, bo każde jej powiększenie w stosunku do nominału zwiększa kompresję (komora spalania pozostaje taka sama, więc jej pojemność coraz mniej znaczy). Możliwe były pewnie też kombinacje w rodzaju "głowica od 350-tki z cylindrem od 500-tki".
No i dochodzi do tego cały standardowy arsenał tuningowy: polerki, porting głowicy, odchudzanie elementów rozrządu, ostre krzywki, mocniejsze sprężyny, cieńsze trzonki zaworów i mniejszy grzybek zaworu wydechowego z innym gniazdem, sportowy gaźnik, odchudzony wał, itp. itd. - jeśli nie tylko do poprawienia fabryki to do zupełnej zmiany charakterystyki silnika np. na taki z mocniejszą górą obrotów. Wydaje się, że zrobienie z 18-to konnego silnika takiego dającego 21/22 konie to nie jest jakieś szczególne zadanie dla doświadczonego mechanika-tunera. Sama kompresją podwyższona o 1 bar już by tyle dało się uzyskać pewnie. No i strojenie układu wydechowego, być może układ na jedna rurę i to o mniejszym przekroju.

Jak będziesz miał ten silnik "na stole operacyjnym" to koniecznie zdaj relację 8-).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

A teraz o innej koncepcji tuningowanego silnika 351 OSL. Klasyczny silnik z żeliwną głowicą, a więc skok 88 ale cylinder 75 i do tego tłok z dość wysokim denkiem, dochodzącym do końca cylindra.Teoretyczna obliczona pojemność 389 cm3. Ale sprężanie też prawdopodobnie podwyższone (efekt powiększonej średnicy cylindra przy tej samej komorze spalania oraz wysoki i dość wypukły tłok). Założone sprężyny śrubowe zamiast agrafkowych.
Właśnie rozebrałem taki ...

Rozwinę temat jak ktoś jest zainteresowany. Tłok ma na przykład ciekawe sygnowania odlewnicze ...
Awatar użytkownika
enesiak

Rozmawiałem z Henkiem w Łodzi o rasowaniu 'zeliwniakow / do sportu' - to potwierdził, że z relacji zawodników sprzed 70 lat wie, że wyciskali z 350-tek maksymalne moce - stosujac nawet tłoki 80 mm średnicy, aż ścianka cylindra była grubości 'zyletki' prawie... :idea: :geek:
Awatar użytkownika
enesiak

Zrob zdjecia porownawcze tego tloka 75 mm i np. tloka oryginalnego NSU - 71 mm lub porownaj go z tlokiem Junaka M 07 / M 10, to bedziemy mieli 'jakies mgliste pojecie' chociaz - o sprezaniu tego silnika... :?: :idea: :shock:
Bo np. przy maksymalnej srednicy tloka 80 mm - wychodzi pojemnosc prawie '450 cc' i sprezanie ok. 8 - 9 : 1 / w zaleznosci od ksztaltu denka :?: :idea:
Mialem chyba kiedys taki tlok 'Jap - 500' zuzlowy, wlasnie 80 mm - ktory byl stosowany wczesniej w 351 S / OS 'na zuzlu' i probowalem go przymierzac do silnika 500, ale byl za niski o ok.10 mm, ale do starego 351 - byl podobno 'jak stad'... :?: :idea:
Awatar użytkownika
Spiker

Tłok okazał się być fabrycznym tłokiem Junaka z oznaczeniami S03 i FSO pod spodem. Nominał. Na denku wyszło bicie średnicy ",00" i odbioru "KT". Dziwne odręczne sygnatury odlewnicze "WHD" w wybraniach na gniazda zmyliły mnie początkowo sugerując niefabryczne odlewanie. Sworzeń fi 22 oczywiście.

Motocykl nie jeździć od połowy lat 70tych co najmniej więc wszystko się zgadza.

Na płaszczyźnie podziału cylinder-głowica była uszczelka z kleistego materiału uszczelkarskiego 1 mm ale w zamku przy komorze spalania dodatkowo pierścień miedziany o grubości żyletki. Co ciekawe po wyczyszczeniu z tych uszczelnień i złożeniu jakby nie opiera na zamku (wystającej części tulei). Chyba jest na zero.
Zawory trochę zapadnięte jakby (nie znam tej głowicy to ocenicie po zdjęciach). Ale po likwidacji uszczelki muszę sprawdzić czy zaworu nie uderzają w denko.
Oczywiście spory luz na prowadnicach i wał też już na boki chodzi.

Po złożeniu znowu do kupy (taki jest tymczasowy plan do czasu rejestracji), bo karter wciąż w ramie, zmierzę kompresję (manometrem), a wcześniej objętość komory spalania odmierzanym precyzyjnie olejem, aby obliczyć stopień sprężania.
estensu

Post autor: estensu »

Chociaż nie jest to 351, ale jest to kolejna modyfikacja wprowadzona kiedyś w celu zwiększenia mocy. Zawory po lewej stronie mają o 4 mm większą średnicę niż te w oryginale po lewej stronie.
20241026_191434.jpg
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, w silniku 501 z taką głowica żeliwna - zastosowałem ok. 30 lat temu tłok 82 mm - mocno wypukły / ok. 32 - 34 mm wypukłe denko. :idea:
Sprężanie wyniosło 'na oko' 9,5 - 10 : 1, ale tłok oznaczony 'M3MA' wytrzymał chyba z 10 dni / 2 tyg. jazdy i popękał z przegrzania i kilku przytarc ( m.inn. w czasie jazdy na 'moto bazar' do Łodzi )... :idea: :(
Wtedy już ostatecznie zrezygnowałem z tłoków samochodowych - bo nie wytrzymują zbyt dużych drgań w 1-cyl. silnikach motocyklowych, a zwłaszcza takie z nacięciem w kanaliku olejowym, które mocno osłabia konstrukcje tłoka... :idea: :shock:
Przykładowo : stary tłok 'H- D Panhead' też ma przecięty płaszcz w kanale pierścienia olejowego, ale dla usztywnienia - ma wtopiona stalowa 'wrege' / łącząca przedni płaszcz z tylnym, co go niewątpliwie mocno usztywnia... :?: :idea:
Znacznie lepsze są jednak tłoki bez nacięć odlewu - tylko z nawierconymi otworkami / w kanale olejowym i pod nim, jak w tłokach NSU OS - OSL. :idea: :geek:
Awatar użytkownika
Spiker

estensu pisze: ndz 10 lis, 2024 8:02 pm Chociaż nie jest to 351, ale jest to kolejna modyfikacja wprowadzona kiedyś w celu zwiększenia mocy. Zawory po lewej stronie mają o 4 mm większą średnicę niż te w oryginale po lewej stronie.
Zawory w moim silniku też raczej mają większe grzybki. Zmierzyłem 43 mm średnicy i jest to jakieś 1,5 mm więcej niż w zaworach do silników "aluminiowych", które lepiej znam. Trzonek to wciąż 9 mm. Czy to normalne, a może tuning jak w głowicy pokazanej przez estensu?
Awatar użytkownika
enesiak

Chyba juz kiedys wstawialem zdjecia zaworu 'tulipanowego 501 S - OS', ktory ma nawet ok. 44 mm ? I pomimo mocnego 'zzarcia ruda' - widac na nim logo 'NSU - D'. To by moglo swiadczyc - ze najstarsze silniki 'S - OS - SS 501' mogly miec te zawory dosc sporej srednicy, nawet o 2 mm wieksze - niz w silnikach 351 S - OS... :?: :idea:
No chyba - ze byl to akurat zawor '601 S - OS' ssacy / tulipanowy' i dlatego tak duzej srednicy.. :?: :idea:
Awatar użytkownika
Spiker

W odróżnieniu od późniejszych aluminiowych głowic zawory w żeliwnej głowicy maja różne numery katalogowe w zależności od pojemności - inne w 351 OSL i inne w 501 OSL. W czym tkwiła różnica?

(Tak przy okazji: Ciekawi mnie tez czy w żeliwnej głowicy montowano fabrycznie prowadnice z brązu czy też żeliwne. Wiem jak było w głowicach aluminiowych tylko brązowe. W mojej głowicy żeliwnej znalazłem też brązowe, chociaż nie wiadomo czy oryginalne.)
ODPOWIEDZ