Fakt - jedynie 3 'poszlaki istnienia 601 OS w zamknietej ramie / z 1934 - 36r.' sie 'uchowaly', o ktorych slyszalem / widzialem : 'opowiesci Starych Jezdzcow' w latach 80/90-tych jeszcze, brzmiace mniej - wiecej tak : ' a o 600-tce z zeliwna glowica, starym blokiem silnika i w pelnej / zamknietej ramie - to slyszales..?'
- druga 'poszlaka' - to odnaleziony przez Radka w katalogu 501 OS - tlok do 601 OS, nie da sie temu 'zaprzeczyc';
- trzecia 'poszlaka', to zdjecie '600-tki', ktore kiedys zamieszczalem juz : motocykl z zamknieta rama, widelcem 'zwyklym / malym - od 351/501' i kolem przednim z hamulcem po prawej stronie.
Wprawdzie sa w nim 'glebokie blotniki', pelna oslona lancucha i 'ameliniowa' glowica - ale mam 'niejasne przeczucie', ze to zdjecie jest 'podretuszowane w celach 'reklamowych' - glowica wyglada na 'dosztukowana / dorysowana' na negatywie, pelna oslona lancucha takze [ jest przy niej 'nieistniejacy w katalogu detal' ], natomiast caly motocykl wyglada - jak 'mlodszy o 1 model / po 601 OS' [ najprawdopodobniej - mogly byc testowane w tym samym czasie ], ktory jest 'zagadka tematyczna', bo ma co najmniej 1 jego ceche charakterystyczna [ bardzo 'drobny' - umykajacy wszystkim szczegol konstrukcyjny - na razie pozostawie go sobie ' w zanadrzu'..]. Pomimo 'pelnej oslony lancucha' - rama wyglada dla mnie na 'stara / waska', jak w '601 OS / zagadkowym'...
download/file.php?id=1432&mode=view - w tej wersji np. zamontowano widelec z przednim kolem i reflektorem takimi samymi, jak w '601 OS / zagadkowym', pomimo zwyklych / seryjnych wahaczy z 351/501 i glebokiego blotnika...
Szkoda, ze nie mam zdjec tego motocykla z obu stron - bo moze daloby sie dostrzec wowczas 'prawa - tylna odkuwke'..?
Wszystkie jednak jego cechy - wskazuja na przelom 1935/36 roku, taki 'bardzo wczesny prototyp 601 alu'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...