Priednia Wilka HCY
Re: Priednia Wilka HCY
Zacznę od pochwał - narobił się facet, ma duże zdolności manualne, zna obróbkę metali i robi dość dokładnie i estetycznie. Duży plus za klatkę do spawania.
Ale od razu byłem zaciekawiony jak poradził sobie z rurkami o zmiennej średnicy i widać, że toczył z bardzo grubościennej rurki. Poza tym nie użył lutowanych łączników wszystko spawał. Sam skomentował po zespawaniu dwóch połówek, że "wyszło bardzo ciężkie, ale za to będzie bardziej masywne i wytrzymałe i to nie ma znaczenia" - ciekawe ile waży ta kopia. Twórca mówi, że zeszło 2 miesiące codziennej pracy wieczorem po etatowej robocie. Bez dostępu do współczesnych kopii (np. jak było w latch 90-tych) też pewnie u nas ktoś by się podjął takiego wysiłku. Ale taki widelec można u nas czy w pobliskich Niemczech jeszcze kupić w oryginale. Ale tam na wschodzie być może trywialny wypad na naszego typu bazar jest sporym problemem i jakoś muszą sobie radzić.
(Ciekawostka, szlifierkę kątową nazywają "bułgarką". Pewnie to jakaś zaszłość z dawnych czasów RWPG.)
Ale od razu byłem zaciekawiony jak poradził sobie z rurkami o zmiennej średnicy i widać, że toczył z bardzo grubościennej rurki. Poza tym nie użył lutowanych łączników wszystko spawał. Sam skomentował po zespawaniu dwóch połówek, że "wyszło bardzo ciężkie, ale za to będzie bardziej masywne i wytrzymałe i to nie ma znaczenia" - ciekawe ile waży ta kopia. Twórca mówi, że zeszło 2 miesiące codziennej pracy wieczorem po etatowej robocie. Bez dostępu do współczesnych kopii (np. jak było w latch 90-tych) też pewnie u nas ktoś by się podjął takiego wysiłku. Ale taki widelec można u nas czy w pobliskich Niemczech jeszcze kupić w oryginale. Ale tam na wschodzie być może trywialny wypad na naszego typu bazar jest sporym problemem i jakoś muszą sobie radzić.
(Ciekawostka, szlifierkę kątową nazywają "bułgarką". Pewnie to jakaś zaszłość z dawnych czasów RWPG.)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- skrzydlaty
Myślę, że warto zaprosić kolegę do współpracy i jeśli to nie problem, aby zamieścił szkice z wymiarami.
Dla innych 'zawziętych' i szalonych...
Należy docenić upór, z jakim dąży do celu, jakim jest motocykl NSU
Dla innych 'zawziętych' i szalonych...
Należy docenić upór, z jakim dąży do celu, jakim jest motocykl NSU
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Robi szkice i rysunki na podstawie motocykli kolegów, zdjęć, itp.:
https://www.youtube.com/watch?v=R5Wp4-25lsw
Może przyjechać:
https://www.youtube.com/watch?v=p0G9HYwpz1E
On to zrobił z pełnego materiału po toczeniu miał wiercić ale zrezygnował bo po zważeniu stwierdził że wysterczająco ubyło masy.
Na YT jest jeszcze kilka odcinków o tym i podróży na M-72(z przebiegiem 100.000 bez remontu) znad morza Czarnego nad Białe(ok 4000 km) to po tej krótszej przekątnej.
Mówiłem mu żeby tu zajrzał i patrzył podobno.
Na YT jest jeszcze kilka odcinków o tym i podróży na M-72(z przebiegiem 100.000 bez remontu) znad morza Czarnego nad Białe(ok 4000 km) to po tej krótszej przekątnej.
Mówiłem mu żeby tu zajrzał i patrzył podobno.
Nie będę ukrywał że chodzi po głowie zrobienie takiego trapezu lecz nie mam wzoru. Temat do ogarnięcia, lecz chyba szybciej było by jednak robić to na odkuwkach/odlewach niż spawać wszystko z blachy.
W "mieście Świętej Wieży" robią na odlewach staliwnych, lutowane mosiądzem i na rurkach o zmiennym profilu. A przynajmniej robili. Bardzo zbliżone do oryginału, choć jak dla mnie pewne fragmenty są do poprawy (być może już poprawili). Rynek raczej zapełniony a robić jedną sztukę dla siebie trochę nieekonomicznie. Ale mogę się mylić. Seria na pewno bardziej sensowna. Oryginały jeszcze do dostania, chociaż nie zawsze i trzeba szukać, czasami po dzwonach i do naprawy, ale zdarzają się też takie do założenia. Tanio nie jest. Technologia zaproponowana przez bohatera filmiku jest z pewnością w twoim zasięgu, ale mimo, że pracy sporo to efekt i tak będzie nie taki jak oryginał.Kudłaty pisze: wt 04 lut, 2025 8:40 am Nie będę ukrywał że chodzi po głowie zrobienie takiego trapezu lecz nie mam wzoru. Temat do ogarnięcia, lecz chyba szybciej było by jednak robić to na odkuwkach/odlewach niż spawać wszystko z blachy.
Masz rację, będzie to tylko replika ale w ostateczności można się pobawić. Autor filmu raczej wykonał to z braku dostępności innego przodu...