Nsu Quick kłopot z niestabilnym supportem

Rama, oblachowanie, widelec
Awatar użytkownika
KOREK

Nsu Quick kłopot z niestabilnym supportem

Post autor: KOREK »

Witajcie

Sprawa dotyczy suportu w moim Nsu Quick. Spotkałem się z różnymi rozwiązaniami w tych modelach. Ten mój to model w którym support na zasadzie mimośrodu jest wsuwany do ramy i za pomocą jego obrotu można naciągnąć nieco łańcuch.
Do rzeczy wkładam Support w otwór ramy i od dołu wkręcam śrubę która w pewien sposób powinna go tam stabilizować żeby żądany naciąg się utrzymał. Mimo wkręcenia śruby do końca support nadal nie jest stabilny.
Cz ktoś spotkał się już z takim problemem, może tam powinien być jeszcze jakiś element.
Przesyłam kilka zdjęć. Będę wdzięczny o pomoc w rozwiązaniu zagadki:)

Pozdrawiam
Załączniki
0.jpeg
0.jpeg (18.49 KiB) Przejrzano 340 razy
0-2.jpeg
0-2.jpeg (16.79 KiB) Przejrzano 340 razy
0-1.jpeg
0-1.jpeg (16.99 KiB) Przejrzano 340 razy
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Nsu Quick kłopot z niestabilnym supportem

Post autor: enesiak »

Cześć, prawdopodobnie otwór w odkuwce suportu uległ na tyle zużyciu /'wyslizganiu', że 'jako - tako' stabilizuje go tylko naciągnięty łańcuch jak całość jest złożona... :?:
Po prostu - ktoś dużo nim jeździł i odkuwka suportu się zużyła - wytarła, stąd pojawił się luz promieniowy. :idea:
Jedynie możnaby poszukać innego - mniej zużytego wkladu albo zastosować proste rozwiazanie / 'koszulke stalowa' z cienkiej blachy, np.: 0,1 - 0,2mm, zależnie od wielkości tego 'wytarcia' elementów suportu.. :idea:
Chyba - że sama śruba jest zbyt cienka i może była do niej jeszcze jakaś 'slepa tulejka redukcyjna - nasadka na srube', za pomocą której luz śruby w odkuwce był 'kasowany' i cały wkład się bardziej stabilizował.. :?: :idea:
Mam podobne rozwiązanie w rowerze 'tandem' z początku XXw., ale jest to wykonane bardziej precyzyjnie - bo odkuwka suportu ma od spodu nacięcie, żeby można było całość zacisnąć śrubkami / po naciągnięciu łańcucha, wtedy nie powstają żadne luzy, bo suport nie wybija się w odkuwce ramy... :idea: :shock:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
KOREK

Witaj

Dzięki za odpowiedź, to co piszesz ma sens. Myślałem również o tulejce. W katalogu jest jakaś ale nie jestem pewny czy służy właśnie do tego (nr 212-w katalogu widnieje jako tulejka smarująca a nie stabilizująca więc nie jestem pewny) Poza tym jakby była to musiałaby być raczej na drugim zdjęciu a tam jej brak;)
Ta czy owak najważniejsze że są jakieś logiczne rozwiązania.
Pokombinuje ;)
Dzięki
Załączniki
IMG_8485.jpg
IMG_8484.jpg
Awatar użytkownika
KOREK

Witajcie

Okazało się że z innym supportem jest dokładnie tak samo i dało mi to do myślenia. W katalogu występuje jeszcze inny rodzaj supportu (załączam zdjęcie) Prawdopodobnie ten będzie pasował i po wymianie będzie wszystko ok. Tak więc gdyby ktoś miał do odsprzedania to jestem zainteresowany;)

Pozdrawiam
Załączniki
IMG_8568.jpg
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

KOREK pisze: pn 03 lut, 2025 1:48 am dało mi to do myślenia. W katalogu występuje jeszcze inny rodzaj supportu [...] Prawdopodobnie ten będzie pasował i po wymianie będzie wszystko ok.
Czyli to nie wyrobienie wynikające ze zużycia, ale niewłaściwa część? Nie znam specyfiki Quicków, ale to ciekawy technicznie temat.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
KOREK

Najprawdopodobniej tak jak piszesz ale dopóki nie zmontuje tego innego supportu to pewny być nie mogę;)

Spotkałem się jeszcze z inną ciekawostką. Może napiszecie czy to możliwe;) W moim Quicku 1940 support stabilizuje jedna śruba która wchodzi prawie pionowo i prostopadle do podłogi.W nowszych modelach Quicka zastosowali rozwiązanie inne, support stabilizowany jest przez dwie śruby biegnące poziomo i równolegle do podłogi. Niby nic dziwnego ale znajomy ma Quicka 1938 r i tam jest zastosowane rozwiązanie na dwie śruby poziome!!!.
Czy jest możliwe żeby wprowadzili zmianę w rozwiązaniu mocowania supportu a pózniej wrócili do starego rozwiązania? Co myślicie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Jakie masz katalogi części? Które wersje z jakich lat? Ja mam edycję 1-szą z maja 1936 z uzupełnieniem ze stycznia 1938.

Z mojego szybkiego przeglądu (z punktu widzenia laika) wynika, że występowały dwa typy wkładu mimośrodowego do suportu:
Część nr 95666 - 1936
Część nr 95666 - 1936
quick suport 1936.jpg (6.55 KiB) Przejrzano 262 razy
Część nr 99712 - 1938
Część nr 99712 - 1938
quick suport 1938.jpg (9.33 KiB) Przejrzano 262 razy
Ten egzemplarz znajomego to ma aby pewne datowanie na 1938 rok? Ta rama zawierająca blokadę suportu na 2 śruby ma jasne cechy identyfikujące rocznik? Nie widaś śladów przeróbek?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, jak piszesz, że widać 2 poziome sruby', to może właśnie świadczyć o tym, że dolna odkuwka ramy jest przecięta fabrycznie w poprzek od dolu i te '2 poziome sruby' powodują jej zaciskanie się na wkładzie suportu - identycznie jak w 'Goricke' z początku XXw... :?: :idea:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
KOREK

Hej Panowie dzięki za zainteresowanie

Spiker :)mam katalog Ausgabe 1936-1941 Nachtrag 1949/50 Katalog nie jest do końca czytelny, jest to kopia więc zakładając że jest rzetelna szukam właśnie tej z ostatniego zdjęcia:)

Co do oryginalności tego elementu ramy mojego znajomego i czy jest to przeróbka wątpię ale wszystko jest możliwe. Może jeszcze zgłębię temat:)

Enesiak:) Tak to prawda w ramie pod suport z dwoma śrubami jest szpara która po dokręceniu śrub zaciska i stabilizuje suport:)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ