Od lat plącze mi się po garażu takie siodło:
Co to jest i od czego? Przedwojenne? Wojenne? Powojenne?
Kupiłem kiedyś z nadzieją wykorzystania części stelaża do niemieckiego Drillastic-a, ale to jednak zupełnie inne konstrukcja pomimo znacznego podobieństwa.
W internecie znalazłem tylko jedno identyczne an jakiejś czeskiej aukcji: https://motorky.bazos.cz/inzerat/206589 ... r-riga.php
Siodło MAR Riga
Siodło MAR Riga
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Siodło MAR Riga
To siodło zostało wyprodukowane w ryskiej fabryce „Metalists” (AR – artel) w czasach radzieckich, prawdopodobnie w latach 1950–70, i sprzedawane w sklepach jako wyposażenie dodatkowe. Istniały różne logotypy na gumowych elementach, jednak główna konstrukcja pozostała niezmieniona przez cały okres produkcji. Te siodła pasażera były przeznaczone głównie do motocykli, które opuszczały fabrykę bez siedzenia dla pasażera (i podnóżków), najczęściej o pojemności 125 cm³, takich jak Moskva M1A, K-125, Mińsk M1M, K-55 i K-58. Niektóre siodła trafiały również do motocykli IZ, H-D WLA42 oraz BMW R35. Są one dość powszechne w krajach bałtyckich i warte zaledwie grosze w porównaniu z oryginalnymi siedzeniami Drilastic.
Re: Siodło MAR Riga
Wiedziałem, że będziesz zorientowany estensu. Dziękuję za opinię.
Widząc archaiczną konstrukcję w stylu lat 30-tych miałem nadzieję, że to wyrób z okresu międzywojennego (okresu pierwszej niepodległości Łotwy 1918-40). Ale skoro to popularny sowiecki, mało ceniony wyrób, w dodatku wymagający uzupełnienia i renowacji to oddam chętnemu.
Widząc archaiczną konstrukcję w stylu lat 30-tych miałem nadzieję, że to wyrób z okresu międzywojennego (okresu pierwszej niepodległości Łotwy 1918-40). Ale skoro to popularny sowiecki, mało ceniony wyrób, w dodatku wymagający uzupełnienia i renowacji to oddam chętnemu.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...