Halny Tour 2025

Rajdy, zloty, spotkania, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Halny Tour 2025

Post autor: Spiker »

Pewnie niektórzy już wiedzą, że pod koniec lipca 2025 (24-26) odbyło się koleżeńskie spotkanie motocyklistów pod nazwą "Halny Tour". Impreza zlokalizowana w regionie Beskidu Wyspowego - a więc stron naszego forumowego kolegi Janusza. Pomysłodawcą i współorganizatorem był inny forumowicz Tomek. I ja też nieco maczałem w tym palce ...
małe.JPG
małe.JPG (6.93 KiB) Przejrzano 325 razy
Nie informowałem wcześniej szeroko o tym wydarzeniu ze względu na ograniczoną ilość miejsc noclegowych w wybranej lokalizacji i prawie od początku dopiętą listę uczestników. Czas pokaże czy ta inicjatywa przerodzi się w cos bardziej oficjalnego i cyklicznego - jeśli tak to polecam. Przeprasza zawiedzionych brakiem zaproszenia. A kto mógł być a nie był - niech żałuje!

Wspominam o tym na tym forum, bo wśród szeregu przedwojennych i wojennych motocykli pojawiły się trzy maszyny marki NSU. Dużo, mało? W obecnych realiach każde spotkanie powyżej dwóch motocykli NSU to już wydarzenie. Warto wspomnieć, że uczestnikami "Halnego" byli też aktualni lub byli "enesiarze" (i "enesiarki") na maszynach innych marek. tym bardziej warto odnotować takie spotkanie licząc na szerszy udział "enesów" w kolejnych edycjach (jeśli tylko będą). Szczególnie ciekawym było porównanie naszych niemieckich motocykli z angielskimi odpowiednikami, zarówno pod względem wyglądu, rozwiązań, wykonania, jak i własności jezdnych na górzystej trasie. Była okazja do nawiązania kontaktów pomiędzy naszym środowiskiem a kolegami od 'anglików", co być może zaowocuje w przyszłości kolejnymi wspólnymi imprezami.

Więcej w artykule na stronie www, który pojawi się wkrótce ... (będzie informacja w tym wątku).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
grzybunsu251osl

Re: Halny Tour 2025

Post autor: grzybunsu251osl »

Witam,mam nadzieje że impreza będzie cykliczna..np.co 2 lata.bylo super ,pod każdym względem,choć ostatni dzięń pogoda się popsula,i opuściliśmy zwiedzanie zamku w Dobczycach,może następnym razem..2 fotki z rajdu...pozdrawiam
Załączniki
IMG_20250725_095047_966 (Copy).jpg
IMG-20250727-WA0000 (Copy).jpg
TomekG

Post autor: TomekG »

Sromowce Wyżne, park maszyn :)
20250725m.jpg
Awatar użytkownika
Spiker

TomekG pisze: wt 09 wrz, 2025 8:09 am Sromowce Wyżne, park maszyn
Przerwa na spływ Dunajcem. Na pierwszym planie Victoria kol. Darka (naszego forumowicza ale nie zawsze praktykujacego enesiarza), później "angliki" wśród których ukrył się 601 OS WH Piotra, a na końcu za Sokołem 600 mój 351 OSL. Reszta motocykli gdzieś z boku.

Było to co uczestnicy lubią najbardziej (oprócz nieszczęśnika którego trafia awaria) - nocna naprawa przy świetle latarki i w otoczeniu rozbawionych szyderców z piwkiem w ręku. Ale Andrzej podszedł do tego z wyrozumiałością i humorem szybko naprawiając ślizgające sprzęgło. Janusz pomógł wiedzą i specjalnymi narzędziami. Nocna jazda próbna z latarką na czole wzbudziła aplauz publiki.
20250725_214221m.JPG
Awatar użytkownika
Spiker

Niestety nie znalazł się chętny do napisania sprawozdania, więc ja znowu musiałem podjąć wyzwanie. W końcu miałem chwilę czasu i naskrobałem kilka zdań. Artykuł znajduje się tutaj: https://www.nsu-riders.pl/index.php/pl/ ... -tour-2025
Powtórzę tylko zdanie kończące tę opowieść: "Kto nie był a mógł - niech żałuje!"
ODPOWIEDZ