Gaźniki Amal serii 76 w OSL-kach?

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
Awatar użytkownika
Spiker

Gaźniki Amal serii 76 w OSL-kach?

Post autor: Spiker »

Zakupiłem gaźnik Amal-Fischer 76/024. Reklamowany jako "do NSU 501/601 OSL" - zarówno przez sprzedawcę jak i niemiecką stronę oldtimervergaser.de (https://www.oldtimervergaser.de/de/amal ... 1-osl.html). Był fajny stan i akceptowalna cena to wziąłem, ale mam poważne wątpliwości czy fabryka NSU stosowała ten typ. I dlatego chciałem to skonsultować. Na pewno ma odpowiednie parametry (gardziel 27, dysza 160, kołnierz z odpowiednim rozstawem otworów (51 mm), komora niemiecka, pasujący filtr Knecht) i można go tym samym zastosować w 501/601 OS/OSL, zwłaszcza z lat 1936-37, gdzie pasowałby epokowo.

Według katalogów części w S/OS/OSL najpierw krótko byl Amac, a później był stosowany już Amal typ 6 (mosiężny, z czterema otworkami powietrznymi), najpierw w pełni calowy, później z metrycznym gwintem filtra (M32x1) i przyłącza paliwa (M14x1,5). Teoretycznie później powinno być przejście na typ 76 (z cynkalu, nowa komora pływakowa z napisami, wciąż jeszcze cztery otworki powietrza, wciąż mały gwint filtra. Ale ... wszystko wskazuje na to, że od razu przeskoczono na w pełni metryczne gaźniki typu M76 (już bez czterech otworków powietrznych lecz z jednym kanałem w gardzieli i z dużym mocowaniem filtra (gwint m40x1 lub powierzchnia zaciskowa fi40). Zgadza się?

Przy okazji - jak było w innych modelach NSU?

(Na marginesie. Od jakiego motocykla ten niemiecki gaźnik 76/024 może pochodzić? Angielskie wersje to może być kilka modeli np. BSA.)
2m.jpg
1m.JPG
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Gaźniki Amal serii 76 w OSL-kach?

Pytanie dodatkowe - jaką nakrętkę "kominka" miał niemiecki gaźnik rodziny 76? Czy była to jeszcze stalowa/mosiężna moletowana nakrętka (jak na fotce powyżej) czy już odlewana cynkalowa?
pawelcen

Post autor: pawelcen »

76/024 to oznaczenie po 1945 i :
- 7 to korpus odlewany ciśnieniowo (... aus Spritzguss gefertigt war)
- 6 to typ gaźnika ( 6 die Grundtype des Vergasers)
- /024 numer kolejnej wersji rozwojowej ( die Zahl hinter dem Schraegstrich kennzeichnete die jewelige Ausfuerung).

Nie sądzę, żeby niemiecki gaźnik był montowany w angielskich motocyklach, raczej może pochodzić z wojennych łupów, reparacji ... ???
Jaki był pierścień "kominka" nie wiem?

Znalazłem dane, że do 501/601 OSL stosowano gaźniki wcześniej- M6/024, a w późniejszych M76/434. Różniły się tylko korpusem, wszystkie inne elementy były identyczne, czyli komora pływakowa, pływak, dysze główna, iglica i jej ustawienie, przepustnica oraz ustawienie wkrętu regulacyjnego wolnych obrotów. Bardzo prawdopodobne, że zaraz po "6" zastosowano "76" z tej samej serii rozwojowej.
Trafiłeś w dziesiątkę z modelem gaźnika.

Co do anglików to angielski 76/024 był montowany w następujących motocyklach:
- AJS 350 M/MS/MSC w 1954 roku
- Ariel 500 OHV VA i WD w latach 1940-1945
- Matchless 350 G3L, G3L/S, G3L/C, G3L/CS w 1954 roku.
W żadnej BSA po 1940 roku nie był montowany ten model gaźnika. W okresie wojny jedynie model B29 miał gaźnik 76/014. Inne miały nowszy model 276/024 i pochodne.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Paweł, bardzo Ci dziękuję za ten wysiłek włożony w odszukanie informacji i przygotowanie treściwej odpowiedzi. Częściowo (albo w większości nawet) potwierdziłeś moje wnioski.

Też szukałem sporo i przypomniałem sobie dawne wnioski z analizy możliwości zastosowania angielskich Amali zamiast oryginalnych Amal-Fischer. Podsumowując; angielski 76/024 i niemiecki 76/024 to nie są konstrukcyjnie takie same gaźniki (pomimo zgodności podstawowych parametrów). Ale jest już przecież na ten temat odpowiedni wątek: viewtopic.php?t=1299&start=60

Wygląda, że ewolucja oznaczeń niemieckich gaźników Amal/Amal-Fischer sprzed "monoblock" była następująca (przykład dla serii 6):
6 (mosiądz, 4 otwory powietrzne, calowy) -> 76 (cynkal, 4 otwory powietrzne, nowa komora pływakowa, wciąż calowy) -> M 76 (wszystkie gwinty metryczne, 4 otwory powietrzne lub kanał powietrzny w gardzieli) -> WM 76 ("szczelny" układ wolnych obrotów) -> nowe powojenne oznaczenia.
(Spotyka się też wojenne części sygnowane jedynie "Fischer").
Zgadza się?

Konkretnie dla NSU 501 OSL ta droga była następująca:
6/025 calowy -> 6/025 częściowo metryczny -> M 76/434 (w pełni metryczny, filtr na gwint) -> M76/450 (filtr na opaskę) -> 27 C2E-SN 400 (tylko jako zastępczy po wojnie). Dysza była zawsze 150. W niektórych pozafabrycznych zestawieniach zamiast 6/025 podawany jest typ 6/024 (ale bardziej wierzę fabrycznym katalogom).
Niestety nigdzie (jeszcze) nie znalazłem potwierdzenia stosowania 76/025 lub 76/024 (dysza 160).
(pomijamy tutaj alternatywne wyroby Graetzin)
pawelcen

Na logikę tak powinno być, ale co do Anglików to logika nieraz jest "lewostronna". :lol:
wszystkie inne elementy były identyczne, czyli komora pływakowa, pływak, dysze główna, iglica i jej ustawienie, przepustnica oraz ustawienie wkrętu regulacyjnego wolnych obrotów.
Moje zestawienie, które posiadam rozróżnia 3 rodzaje modeli: 501 OSL, 601 OSL i OSL 501/601. Te dwa pierwsze mają gaźnik 6/024, a ostatni wspólnie 76/434. Tak jak pisałem wszystkie nastawy i części w zestawieniu są identyczne.
Na zdjęciach widzę, że gaźnik ze szczelnym układem wolnych obrotów na nakrętkę kominka odlewaną z grubym ryflem. Ale podejrzewam, że to już jest model 276. Ta nakrętka nazywa się Mischkammer Deckel, a dekielek, który trzyma to Mischkammer Kopf. :D
Załączniki
Amal Fischer AG
Amal Fischer AG
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Żeby było jasne - pisząc "szczelny układ wolnych obrotów" mam na myśli to co zastosowali Anglicy, czyli otwór z przeciwnej strony śruby regulacyjnej zaślepiony (w niemieckim wykonaniu wcale nie przewiercony) a powietrze jest brane z wewnętrznego kanału jetblock-a. Samo przejście z czterech kanałów wstępnego powietrza na jeden kanał wstępnego powietrza w gardzieli (czyli przez filtr powietrza) nie jest w pełni szczelnym układem (dlatego np. w gaźnikach M76/451 do Zundappa stosowano tam dodatkową siateczkę.

Nawiązując do danych Pawła chciałbym zaznaczyć, że typ 276 nie występował w wersji niemieckiej (Amal-Fischer).
pawelcen

Oczywiście z 276 masz rację, rozpędziłem się zbyt bardzo. Od 1946 oznaczanie typu było związane ze średnicą gardzieli. (Seit 1946 laesst die Typenbezeichnung sofort den Vergaser-Durchgang erkennen). Stąd powojenny typ 27C2E, czyli o przelocie 27 mm.
Zdjęcia dotyczą gaźników powojennych dlatego nie można stwierdzić jednoznacznie, czy takie nakrętki były już w typie 76.
Pisząc o szczelnym układzie wolnych obrotów myślałem o otworze w gardzieli jak w gaźniku w lewym górnym rogu (kanał 12 Primaerluft Bohrung).
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Spiker pisze: pt 21 paź, 2022 9:35 amNiestety nigdzie (jeszcze) nie znalazłem potwierdzenia stosowania 76/025 lub 76/024 (dysza 160)
I raczej nie znajdziesz. Ja też szukałem tych informacji zarówno przy seriach 6 jak i 4 gaźników Amal. W katalogach stało 6/ lub 4/ a trafiałem na gaźniki sygnowane 76/ lub 74/ a w kolejnych wersjach M76/; M74/.
Wydaje mi się, że w rzeczywistości wyglądało to następująco:
1. 6/xxx - mosiężny, calowy,
2. 76/xxx - znalowy, calowy
3. M76/xxx - znalowy, metryczny
Seria 4/xxx i 5/xxx zapewne rozwijały się analogicznie. Takie są moje przemyślenia na podstawie gaźników które trafiły w różnych sytuacjach w moje ręce. Oczywiście mogę się mylić, ale na pewno nastąpił moment przejścia z odlewów mosiężnych na znal przy zachowaniu parametrów konstrukcyjnych w postaci bocznych otworów powietrznych i calowych gwintów. Po wprowadzeniu w roku 1937 metrycznego osprzętu kierownicy w gaźnikach również zastosowano metryczne gwinty i dodano oznaczenie M przed numerem.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Spiker

Masz rację Radek co do etapów rozwoju niemieckiej gałęzi gaznikow Amal. Ale na razie wszelka literatura wskazuje, że firma NSU nie korzystała z serii 76 przynajmniej w dużych OSL. Czy tak?
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Obecnie wrócił u mnie temat gaźnika ze względu na zakup oryginału do mojego 351.
Wpadła mi w ręce tabelka z danymi gaźników Amal do różnych motocykli przedwojennych i jest wśród nich zestawienie do NSU. Potwierdziły się moje wnioski z obserwacji rozwoju niemieckich gaźników Amal. Po kolei wyglądało to tak jak w tabelce. Tabela kończy się na 1937 roku ale kolejne modele gaźników są opisane w katalogach modeli dość dokładnie.
PS. W tej tabelce jest też wzmianka o modelu 601 OS w roku 1937.
Tabela z gaźnikami AMAL do motocykli NSU
Tabela z gaźnikami AMAL do motocykli NSU
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
ODPOWIEDZ