Odblask tylnego błotnika
Odblask tylnego błotnika
Poszukuję odblasku na tylny błotnik, czy ktoś mógłby podzielić się zdjęciem jak wyglądał oryginał montowany w 351/501 osl? W katalogu rysunek jest dość mało czytelny a na zdjęciach w necie 351/501 są z boku pokazywane i nie widać jak te element powinien wyglądać. Z góry dziękuje za pomoc.
Re: Odblask tylnego błotnika
Cześć - czas przejść z powitalni do wątków tematycznych bo pojawiają się szczegółowe pytania. Zdjęcia odblasku postaram się odnaleźć - ze zbiorów starej galerii - ale z tym zejdzie trochę. Ale może inny forumowicz ma pod ręką?JacKar30 pisze: śr 28 sty, 2026 6:41 pm Poszukuję odblasku na tylny błotnik, czy ktoś mógłby podzielić się zdjęciem jak wyglądał oryginał montowany w 351/501 osl? W katalogu rysunek jest dość mało czytelny a na zdjęciach w necie 351/501 są z boku pokazywane i nie widać jak te element powinien wyglądać. Z góry dziękuje za pomoc.
Tymczasem najlepsze dostępne rysunki z katalogów części:
Generalnie odblask był stosowany tylko w końcowych latach produkcji i chyba tylko jeden typ we wszystkich OSL-kach i ZDB (nr. części 102 096).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Mała porada ... Swego czasu przerabiałem z takiego:
skracając tylko i przeginając jeden z wąsów ...
- skrzydlaty
Ja zrobiłem z rosyjskiego lub innego rewerowego odblasku.
Dorobiłem tylko z blachy samo mocowanie i osadziłem w nim odblask.
Jest 'prawie' jak oryginał

Dorobiłem tylko z blachy samo mocowanie i osadziłem w nim odblask.
Jest 'prawie' jak oryginał

po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Jakie lata masz na myśli?odblask był stosowany tylko w końcowych latach produkcji
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Według mnie pojawił się dopiero w połowie 1937-go roku, w pełni w 1938-mym. Prawdopodobnie wymuszony przepisami (do sprawdzenia). Niewykluczone a nawet na pewno dokładany przez użytkowników starszych modeli, bo oferta akcesoriów była szeroka.pawelcen pisze: pt 30 sty, 2026 3:15 pmJakie lata masz na myśli?odblask był stosowany tylko w końcowych latach produkcji
- skrzydlaty
W folderze reklamowym z programem produkcyjnym NSU na 1937 rok, na żadnej rycinie przedstawiającej motocykle, nie ma odblasków na błotnikach tylnych.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
W sobotę na MWB znalazłem odblask podobny do tego D.R.P. pokazanego przez Spikera. Nawet układ odblasków prawie identyczny. Ramka szkiełka aluminiowa.
Tylko cena była "okazyjna" 250 zł.
Tylko cena była "okazyjna" 250 zł.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Akurat spotkałem Radka i pokazałem mu zdjęcia, ale stwierdził, że rowerowe.... 
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czesc, raczej 'motorowerowy - setkowy', bo ma dosc gruby plaskowniczek mocujacy go do blotnika, a odblaski typowo 'rowerowe' - mialy najczesciej ten uchwyt 'poziomy / obejmujacy' blotnik rowerowy 'na szerokosc' i sciskany srubkami na dowolnej wysokosci, srubki byly wtedy zacisniete po bokach blotnika.
Poza tym - odblaski rowerowe byly najczesciej wykonywane jako tzw.: 'soczewki - kocie oko'...

Powinien tez miec wytloczony - wybity 'napis / sygnature' na gornej stronie obudowy lub tez na samym plaskowniku, trzeba obejrzec go dokladnie / 'przez lupe'...

Poza tym - odblaski rowerowe byly najczesciej wykonywane jako tzw.: 'soczewki - kocie oko'...
Powinien tez miec wytloczony - wybity 'napis / sygnature' na gornej stronie obudowy lub tez na samym plaskowniku, trzeba obejrzec go dokladnie / 'przez lupe'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Sprzedawca miał też z poziomymi wąsami, delikatniejszymi. Już nie pytałem o cenę. Żadnych cechowań niw było. Może na szkiełku, ale przy minus 10 stopniach i łzawiących oczach nie zauważyłem.
P.S. W tym roku parking w galerii naprzeciw był za darmo.
P.S. W tym roku parking w galerii naprzeciw był za darmo.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
A mało tego - to na 3 rycinach z katalogu powyżej ( tych calkiem 'czarno - bialych' ), te odblaski są pokazane juz w wersji 'z maskowaniem wojennym WH', to nie wiem - czy są takie obecnie do dostania...
Mam tylko np. tylne lampki rowerowe, elektryczne z okresu wojny, w których zastosowano takie samo 'maskowanie / lakierowanie wojenne WH' - czerwonych szkieł lampek.
Być może mam też taki odblask rowerowy -'zamaskowany', ale nie jestem pewien.
Lampkę rowerowa jedna - posiadam nawet 'fabryczna nówkę WH' jak się okazało, łącznie z kabelkiem 'w bawełnie - oplocie i haczykiem / laczowka elektryczna'...

Mam tylko np. tylne lampki rowerowe, elektryczne z okresu wojny, w których zastosowano takie samo 'maskowanie / lakierowanie wojenne WH' - czerwonych szkieł lampek.
Być może mam też taki odblask rowerowy -'zamaskowany', ale nie jestem pewien.
Lampkę rowerowa jedna - posiadam nawet 'fabryczna nówkę WH' jak się okazało, łącznie z kabelkiem 'w bawełnie - oplocie i haczykiem / laczowka elektryczna'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
I tak to wygląda: Tylko śrubki powinny mieć kulisty łeb i być w oksydzie raczej - do poprawy kiedyś przy okazji.Spiker pisze: czw 29 sty, 2026 12:15 pm Mała porada ... Swego czasu przerabiałem z takiego: [...]
skracając tylko i przeginając jeden z wąsów ...
Pracując przy galerii technicznej rzucił mi się w oczy taki album:JacKar30 pisze: śr 28 sty, 2026 6:41 pm Poszukuję odblasku na tylny błotnik, czy ktoś mógłby podzielić się zdjęciem jak wyglądał oryginał montowany w 351/501 osl?
https://www.nsu-riders.pl/index.php/pl/ ... 9-album289 (nowa galeria)
Trudno o lepszą odpowiedź dla ciebie Jacku. Sam zapomniałem jak wiele nazbieraliśmy materiałów