Różnice między RD1/2 a RD1/3
Różnice między RD1/2 a RD1/3
Cześć!
Przeszukiwałem ostatnio informacje na temat różnic między prądnicami do małych OSLek.
Niestety, nie znalazłem jednak różnicy w długości.
Czy posiada ktoś prądnicę RD1/3 i mógłby zmierzyć jej długość (myślę że wymiar samej rury stojana wystarczy)?
Pozdrawiam,
Marek
Przeszukiwałem ostatnio informacje na temat różnic między prądnicami do małych OSLek.
Niestety, nie znalazłem jednak różnicy w długości.
Czy posiada ktoś prądnicę RD1/3 i mógłby zmierzyć jej długość (myślę że wymiar samej rury stojana wystarczy)?
Pozdrawiam,
Marek
- mieteknsu1
Re: Różnice między RD1/2 a RD1/3
Nie pomylisz,są cechowane. Krótka ma symbol RD 1/2 a długa RD 1/3, poza tym mają inną ilość zwoi na wirniku, a także przełożeniem w aparacie zapłonowym.
Jak nie zapomnę ,to zmierzę
Jak nie zapomnę ,to zmierzę
mieteknsu1
No te cechy są mi znane, inne przełożenia na przerywacz, inne zębatki silnik -> prądnica. Mam właśnie prądnicę RD1/2, już odszykowaną.
Ale z czystej ciekawości poszukuję długości właśnie prądnicy RD1/3.
Ale z czystej ciekawości poszukuję długości właśnie prądnicy RD1/3.
Czesc, z tego - co pamietam, bo nie mam jej teraz 'pod reka' - to RD 1/3 jest dluzsza o '25 mm' od RD 1/2, chociaz 100% pewnosci nie mam - bo moze to byc '22 - 23 mm'..? Jak znajde - to zmierze je obie...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
- skrzydlaty
Tak to wygląda w porównaniu:

po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
O! Super! O to mi właśnie chodziło!
Podziękował!
Podziękował!
Troszkę z innej strony:
Prądnica Bosch RD 45 chyba była stosowana w małych OSLkach w momencie kiedy w deklu rozrządu zainstalowano aparat zapłonowy, zgadza się?
A czy właśnie ta prądnica nie jest równa długości prądnicy RD1/3? Wiadome że ma krótszy wałek ze względu na napędu aparatu zapłonowego...
Znalazłem w sprzedaży właśnie prądnicę RD 45 12V, tylko nie wiem czy uda się przerobić na "lewe obroty"...
Prądnica Bosch RD 45 chyba była stosowana w małych OSLkach w momencie kiedy w deklu rozrządu zainstalowano aparat zapłonowy, zgadza się?
A czy właśnie ta prądnica nie jest równa długości prądnicy RD1/3? Wiadome że ma krótszy wałek ze względu na napędu aparatu zapłonowego...
Znalazłem w sprzedaży właśnie prądnicę RD 45 12V, tylko nie wiem czy uda się przerobić na "lewe obroty"...
- skrzydlaty
Wg. mojej wiedzy, tak. Trzeba by to potwierdzić zaglądając do katalogu 251OSL po 1945r.MarkoPolo pisze: śr 11 lut, 2026 5:37 pm Prądnica Bosch RD 45 chyba była stosowana w małych OSLkach w momencie kiedy w deklu rozrządu zainstalowano aparat zapłonowy, zgadza się?
Długość wg. mnie nie ma tu znaczenia, jeśli oczywiście nie mamy górnego wydechu (robi się ciasno wtedy, jeśli wogóle to się zmieści).MarkoPolo pisze: śr 11 lut, 2026 5:37 pm A czy właśnie ta prądnica nie jest równa długości prądnicy RD1/3? Wiadome że ma krótszy wałek ze względu na napędu aparatu zapłonowego...
A w przypadku wersji z "zapłonem"' na rozrządzie tym bardziej.
Jacek z Osiecka oferuje tzw.dynamo. Nie znam jego konstrukcji wewnętrznej. Jeśli jest na neodymach, czy innych magnesach trwałych, to kierunek obrotów nie ma znaczenia. Można napędzać w obie strony.
Jeśli jest to klasyczna prądnica 6V, czy 12V z uzwojeniem na wzbudzeniu, to zmieniając kierunek obrotów napędu, należy przełączyć końcówki wzbudzenia.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT