Różnice między RD1/2 a RD1/3

Oświetlenie, układ zapłonowy, prądnica
MarkoPolo

Różnice między RD1/2 a RD1/3

Post autor: MarkoPolo »

Cześć!
Przeszukiwałem ostatnio informacje na temat różnic między prądnicami do małych OSLek.
Niestety, nie znalazłem jednak różnicy w długości.
Czy posiada ktoś prądnicę RD1/3 i mógłby zmierzyć jej długość (myślę że wymiar samej rury stojana wystarczy)?
Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
mieteknsu1

Re: Różnice między RD1/2 a RD1/3

Post autor: mieteknsu1 »

Nie pomylisz,są cechowane. Krótka ma symbol RD 1/2 a długa RD 1/3, poza tym mają inną ilość zwoi na wirniku, a także przełożeniem w aparacie zapłonowym.
Jak nie zapomnę ,to zmierzę
mieteknsu1
MarkoPolo

No te cechy są mi znane, inne przełożenia na przerywacz, inne zębatki silnik -> prądnica. Mam właśnie prądnicę RD1/2, już odszykowaną.
Ale z czystej ciekawości poszukuję długości właśnie prądnicy RD1/3.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, z tego - co pamietam, bo nie mam jej teraz 'pod reka' - to RD 1/3 jest dluzsza o '25 mm' od RD 1/2, chociaz 100% pewnosci nie mam - bo moze to byc '22 - 23 mm'..? Jak znajde - to zmierze je obie...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Tak to wygląda w porównaniu:
Obrazek
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
MarkoPolo

O! Super! O to mi właśnie chodziło!
Podziękował!
MarkoPolo

Troszkę z innej strony:
Prądnica Bosch RD 45 chyba była stosowana w małych OSLkach w momencie kiedy w deklu rozrządu zainstalowano aparat zapłonowy, zgadza się?
A czy właśnie ta prądnica nie jest równa długości prądnicy RD1/3? Wiadome że ma krótszy wałek ze względu na napędu aparatu zapłonowego...
Znalazłem w sprzedaży właśnie prądnicę RD 45 12V, tylko nie wiem czy uda się przerobić na "lewe obroty"...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

MarkoPolo pisze: śr 11 lut, 2026 5:37 pm Prądnica Bosch RD 45 chyba była stosowana w małych OSLkach w momencie kiedy w deklu rozrządu zainstalowano aparat zapłonowy, zgadza się?
Wg. mojej wiedzy, tak. Trzeba by to potwierdzić zaglądając do katalogu 251OSL po 1945r.
MarkoPolo pisze: śr 11 lut, 2026 5:37 pm A czy właśnie ta prądnica nie jest równa długości prądnicy RD1/3? Wiadome że ma krótszy wałek ze względu na napędu aparatu zapłonowego...
Znalazłem w sprzedaży właśnie prądnicę RD 45 12V, tylko nie wiem czy uda się przerobić na "lewe obroty"...
Długość wg. mnie nie ma tu znaczenia, jeśli oczywiście nie mamy górnego wydechu (robi się ciasno wtedy, jeśli wogóle to się zmieści).
A w przypadku wersji z "zapłonem"' na rozrządzie tym bardziej.

Jacek z Osiecka oferuje tzw.dynamo. Nie znam jego konstrukcji wewnętrznej. Jeśli jest na neodymach, czy innych magnesach trwałych, to kierunek obrotów nie ma znaczenia. Można napędzać w obie strony.

Jeśli jest to klasyczna prądnica 6V, czy 12V z uzwojeniem na wzbudzeniu, to zmieniając kierunek obrotów napędu, należy przełączyć końcówki wzbudzenia.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
ODPOWIEDZ