Po raz kolejny jestem zmuszony zakupić rury wydechowe. Trochę to dziwne, bo dopiero (kilka lat temu) ponosiłem koszty z tym związane (zakup, chrom, dopasowanie, dogięcie, wyprowadzenie zowalizowanych łuków, itp.) ... ale niestety wciąż nie takie jak w oryginale. Teraz pojawiły się nieco lepsze kopie i mam nadzieję, że tym razem się nie rozczaruję. Jest Lukes, jest Fruba i Hartmann. Przynajmniej na zdjęciach ich wyroby wyglądają jak trzeba - mają wszystkie spłaszczenia, itp. Ale wszyscy z nich produkują z rur fi 42, gdy ponoć (jak sam przyznał jeden z nich) w oryginale były fi 43. Czy ktoś posiadający oryginalny wydech mógłby to potwierdzić lub zdementować? Jaki była oryginalna średnica zewnętrzna rur? Jaka była grubość ścianki?
Czy sprawdzaliście w praktyce te wyroby? (w szczególności do tłumików nowego typu z dyfuzorem z przodu):
http://frubamotocykle.pl/index.php/asor ... t-nsu.html
http://www.nsu.cz/eshop/?166,kolena-v%F ... v%E1-hlava
Rury wydechowe - duże OSL
Rury wydechowe - duże OSL
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Rury wydechowe - duże OSL
Ja co prawda nie zamawiałem nigdy rur do NSU, ale na podstawie zamawianych kilku kompletów wydechów do MZ ES oraz BMW R25, muszę powiedzieć że Hartmann baardzo się poprawił w ostatnich latach. Nie trzeba było ostatnio kompletów układów wydechowych od niego poprawiać ani doginać. Przynajmniej w przypadku motocykli, o których piszę.
Cześć, mam 'górne' kolanka do 351 OSL, oryginalne i sam na nich jeździłem w moim 601, bo większych nie trafiłem - trochę ciasny łuk, ale nawet dobrze wyglądały - tylko trochę za wysoko przy wlewie oleju do zbiornika i mocno ocierało o niego. Potwierdzam - średnica z zewnątrz to 43mm, miejscami 42,5mm, bo zżarte mocno. Co do grubości ścianki, to jak je zdobyłem - już były mocno używane, ale niepoobijane na szczęście - za to ścianka miała poniżej 1mm i jak pojeździłem kilka lat - to stały się 'papierowe' i przepaliły w kilku miejscach - mogą służyć jedynie jako 'wzór' kształtu do wyginania nowych...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Tytułem wstępu. Tyle lat zajmuje się tematem, jednak wciąż mam pytania i coś mnie w tych motocyklach zaskakuje. Rzadko trafiały mi się motocykle z oryginalnym układem wydechowym a jak już w w agonalnym stanie i z przeróbkami.
A teraz do rzeczy. Mam zestaw oryginalnych kolanek do 351 OSL z żeliwna głowicą (układ dolny). Nawet do założenia jak ktoś lubi części z patyną, a na pewno na wzór do dorobienia. Średnica zewnętrzna 43 oczywiście. Jednak ze zdziwieniem stwierdziłem bardzo małą grubość ścianki rury bo tylko 1 mm. Ogólnie bardzo lekkie te kolanka. Czy to wynik spolerowania w kolejnych chromowaniach? Ile grubości ścianki miała oryginalna nowa rura? Zawsze miałem wrażenie, że 1,5 mm ścianki to przyzwoity wymiar.
A teraz do rzeczy. Mam zestaw oryginalnych kolanek do 351 OSL z żeliwna głowicą (układ dolny). Nawet do założenia jak ktoś lubi części z patyną, a na pewno na wzór do dorobienia. Średnica zewnętrzna 43 oczywiście. Jednak ze zdziwieniem stwierdziłem bardzo małą grubość ścianki rury bo tylko 1 mm. Ogólnie bardzo lekkie te kolanka. Czy to wynik spolerowania w kolejnych chromowaniach? Ile grubości ścianki miała oryginalna nowa rura? Zawsze miałem wrażenie, że 1,5 mm ścianki to przyzwoity wymiar.
Chciałbym pospawać prototypowy układ wydechowy do jednego z projektów. Potrzebuję kolanek z rury fi 43 (zewn), giętych w łuk na średnicy ok. 10-15 cm. Może ktoś z was kojarzy od czego mogły by podejść - od jakiego motocykla czy innego pojazdu? Niestety kolanka do samochodowych układów wydechowych są gięte na bardzo małych średnicach (kilka cm).
Opcjonalnie fi 42 według aktualnej normy dla rur bezszwowych, albo calowe 42,4.
(ścianka rury jak do wydechu, czyli 1-1,5 mm)
Opcjonalnie fi 42 według aktualnej normy dla rur bezszwowych, albo calowe 42,4.
(ścianka rury jak do wydechu, czyli 1-1,5 mm)
w sensie małych promieniach gięcia? No bo średnicę to kupisz jakie chcesz... swego czasu próbowałem na łukach wygiętych w zakładzie zajmującym się takimi rzeczami ale przy gięciu takich rur trzeba się spodziewać przeciągania wew. Strony i finalnie dałem sobie spokój....Spiker pisze: czw 19 mar, 2026 11:20 am Niestety kolanka do samochodowych układów wydechowych są gięte na bardzo małych średnicach (kilka cm).