Kartery od Konsula

Silnik i skrzynia biegów
MarkoPolo

Kartery od Konsula

Post autor: MarkoPolo »

Cześć!
Jestem w trakcie zakupu karterów od 501 Konsula, trochę pokiereszowane, ale do podreperowania.
Dziwi mnie jednak brak kanału olejowego na głowicę (w deklu rozrządu nie ma nawet wypustki z otworem)... Jak tam występuje smarowanie? Chyba nie chmurą olejową?
No i najważniejsze: czy jest jakaś różnica między wałem od OSLki i Konsula?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Kartery od Konsula

Post autor: enesiak »

Cześć, ja jeździłem nawet w 501 OS z żeliwna głowica i całkowicie 'zaslepionym' kanalikiem ciśnieniowym oleju do głowicy i to z bardzo prostego powodu : rurka miedziana za rura osłonowa popychaczy - była już przez 'kogos dawno temu ucięta i zagieta'... :?: :idea:
Spróbowałem jazdy na średnich - wyższych obrotach i przy zbyt słabo dokręconym bocznym dekielku, wkręty lekko się poluzowały i olej zaczął spod tego dekielka wręcz 'rzygac po glowicy' - wtedy potwierdziło się moje przypuszczenie, że to sama 'mgla olejowa' jest w tej rurze osłonowej na tyle intensywna, że zapewnia smarowanie zarówno dźwigienek klawiatury, koncowek popychaczy, jak i trzonków zaworów jednocześnie... :idea: :shock:
Wały korbowe niczym się nie różnią, bo to praktycznie 'identyczny' silnik, jak przedwojenny 501 OSL z 1938 / 39r... :idea:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
MarkoPolo

Wszystko fajnie, kartery nie mają poważnych uszkodzeń - odłamany kawałek otworu na śrubę po obwodzie, pęknięty kawałek przy kołku ustalającym.
Ale... Numery nie są zgodne! Ale to nic, to i tak posłuży mi do innego projektu. Ważne żeby zachować współosiowość, jak to będzie to wszystko się da! Szkoda tylko że nie ma tego kanału na ciśnieniowe smarowanie głowicy... Chmurze olejowej to tak średnio ufam...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Właśnie miałem pisać, że części Konsula jeśli nawet nie różnią się wymiarami i wyglądem to mają inne numery katalogowe, które mogą być widoczne na częściach. Po wojnie wprowadzono całkowicie nowy system kodowania części. Poza tym numer silnika jest odpowiednio wysoki w Konsulu - co już zdradza pochodzenie. Sam wał korbowy to niewidoczny element, więc nie miałbym obiekcji przed wykorzystaniem do OSL. Nie mam pewności na 100% ale konstrukcji wału raczej nie zmieniano w Konsulu (w stosunku do ostatniej odsłony OSL z głowicą alu).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
MarkoPolo

To dobrze wiedzieć. Chociaż mimo wszystko chyba nie jest to od jednego modelu - kartery po złączeniu na płaszczyźnie gdzie przychodzi cylinder mają próg (ewidentnie jest różnica wysokości). Ale wszystko do zrobienia. Za te pieniądze co zapłaciłem to nie ma co wybrzydzać.
Teraz pozostaje szukać wału - jeżeli nie ma praktycznie różnicy to zwiększa się zasięg poszukiwań!
ODPOWIEDZ