Nareszcie 251 OSL 1949

Prezentacje motocykli NSU
andrys

Nareszcie 251 OSL 1949

Post autor: andrys »

Można powiedzieć,że po wielu wielu latach stałem się wreszcie posiadaczem Nsu!!! Myślę że Spiker już kilka lat temu postawił na tym krzyżyk mimo zapewnień że nie :lol: :lol: :lol: A tu takie zaskoczenie. O tym egzemplarzu wiedziałem od pewnego czasu. Nawet miałem zapewnienie,że kolega jak by chciał go sprzedawać to da znać. traf chciał, że byłem na szkoleniu w Poznaniu i przy okazji odwiedziłem kolegę. Wiadomo,że nie odpuszczę sobie obejrzenia go na żywo :roll:
Pierwsze przymiarki
Pierwsze przymiarki
Wróciłem po kilku dniach do domu i otrzymałem wiadomość że jeśli jestem zainteresowany zakupem to kolega mi go odsprzeda za kwotę ile on go wyniósł z dowozem. Od słowa do słowa i wszystko ustaliliśmy. Następnego dnia po nocce wsiadłem w auto z narzeczoną i pojechaliśmy po moje marzenie ;) Jak wszystko dogadaliśmy to można było zapakować Nesia i wracać do bazy :mrgreen:
Nadszedł czas ma rozładunek i skręcenie ponownie w jedną całość.
Jak pewnie od razu zauważyliście jest to rocznik powojenny, konkretnie 1949. Motocykl jest zgodny numerycznie. Przeszedł na pewno swoje.Jak zdążyłem zauważyć do uzupełnienia są klamki sprzęgła i hamulca ( powinny być mila czy magura). Dźwigienka dekompresatora i przyspieszacza zapłonu do pouzupełniania bo są zdekompletowane lub pierścień jak to w znalu pokruszony.( powinny być mila czy magura)
Lampa przednia wygląda jak od awo w środku popękany licznik,cyferblat bez oznaczenia producenta, stacyjka wygląda na mz, szkło nie mogę rozpoznać producenta. Odbłyśnik fer. Na dole duży otwór do linki i dwa obok siebie na wiązki.Z lewej strony na boku otwór pewnie do przełączania światła lub bezpiecznika?Wszystko wskazuje na Awo. Czy mogły być montowane te lampy w tym modelu? Gaźnik z filtrem BVF. Zastanawiam się na ile to jest oryginalne zestawienie a na ile zmiany wprowadzone przez poprzednich właścicieli. Z braków na szybko jakie zauważyłem to podnóżek lewy.
W jeepie
W jeepie
Porównanie z DKW
Porównanie z DKW
Tabliczka
Tabliczka
Co to za klakson?
Co to za klakson?
Nsu 251 osl 1949 + kilka dkw ;)
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Nareszcie 251 OSL 1949

Post autor: Spiker »

Witamy ponownie Andrysia - nowego starego Enesiarza (był w posiadaniu krótko jakiś materiał na ZD o ile pamiętam). W dążeniu do celu przebija nas wszystkich. Przez wszystkie lata wytrwale poszukiwał swojej "ćwiartki". Szukał, pytał, aż w końcu zdecydował. Gratulacje!

Ogólnie nieźle, bo ten egzemplarz to fajny spatynowany materiał. Wydawał się na zdjęciach w pełni koszerny (powojenne mają swoje szczegóły nie do końca znane u nas, bardziej w Niemczech zachodnich). Troche martwią braki w drogiej galanterii kierownicy i równie drogiej lampie ... ale jeśli to wszystkie wady to ujdzie. Z ta lampą to bym nie przesądzał - pokazuj to może ktoś rozpozna. Ale znając twoją wiedze na temat pojazdów z DDR zapewne wiesz co mówisz. Pokazuj szczegóły w odpowiednich działach i wątkach ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
andrys

Wrzucam kilka szczegółów.
Przednia lampa. Moim zdaniem wczesne awo licznik bez opisu.
H1qR8Y-A.jpg
Tylna lampa.Na razie nie wiem od czego.
VRo3BmNk.jpg
Klamki muszę szukać magura?
pl2gjcRt.jpg
Widok po zdjęciu zbiornika i siedzenia.
bQZ7Z-BJ.jpg
W temacie tym postaram się w miarę na bieżąco relacjonować proces uruchamiania i przywracania do kompletności mojej ćwiartki.Zamówiłem przewody do wykonania instalacji elektrycznej. W między czasie umyję całość ze starych smarów i brudu, zajrzę pod kapę sprzęgłową do łańcuchów oraz wypadało by chyba zweryfikować luz zaworowy i jak wygląda głowica i cylinder. Przy kopnięciu czuć kompresję więc nie powinno być źle. Przepłuczę też świeżym olejem skrzynię i silnik by największego syfu się pozbyć.
Awatar użytkownika
Spiker

Wysłałem Ci katalog i instrukcję z 1952-go roku - ściągnięte kiedyś z niemieckiej strony. Nie wiem jak zmieniła się konfiguracja od 1949-go roku , albo inaczej jaki okres pokrywają te wydawnictwa. Niestety jakość rysunków nie ta co przed wojną / podczas wojny ...

Z ta przednią lampą to masz chyba rację, bo jest kontrolka luzu, która nie powinna występować w OSL-ce.
Instrukcja 251 OSL z 1952-go pokazuje lampę ze stacyjką mocowaną na 3 śrubki, bez ozdobnej przykrywki i daleko oddaloną kontrolką po prawej stronie, na prędkościomierz kątowy ... i chyba jeszcze linkowym przełącznikiem po lewej stronie. Oznaczenie sugeruje średnicę elementu optycznego 160. Niestety ani w instrukcji ani w katalogu nie jest podany wprost producent i typ lampy, a tylko numer katalogowy NSU i wzmianka o żarówce 35/35W.
Lampa 251 OSL 1952.jpg
Lampa Noris 251 OSL powojenna.jpg
Lampa Noris 251 OSL powojenna.jpg (38.39 KiB) Przejrzano 223 razy
Ale jednak pod wykazem detali lampy jest drobnym druczkiem wzmiana, że wytwórcą jest Noris Nuernberg.
Noris nurnberg.jpg
Noris nurnberg.jpg (2.86 KiB) Przejrzano 225 razy
Tak więc wiadomo czego szukać. Wygląda więc na to, że podane w katalogu w nawiasie oznaczenie "SBT 165/2" to było właśnie oznaczenie według Norisa. A czy lampa AWO nie była aby na tym typie wzorowana?
Kojot

Post autor: Kojot »

Miałem w tym swój udział :)
Awatar użytkownika
Spiker

Kojot pisze: ndz 07 cze, 2026 3:12 pm Miałem w tym swój udział :)
Ojciec Chrzestny? Akuszer? ;) Zapewne oprócz praktycznej pomocy została przekazana miłość do egzemplarzy w patynie. Teraz trzeba pomóc to "dziecko" wychować ;).

Andryś, nie ukrywam, że będziesz w pewnych tematach przecierał szlaki, bo powojenne wersje są w naszym kraju dużo mniej znane niż przedwojenne i wojenne. Niestety "żelazna kurtyna" zrobiła swoje. Dopiero napływ egzemplarzy z Niemiec w ostatnim dwudziestoleciu spowodował odkrywanie tych wersji i ich specyficznych cech.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Andrys pyta:
Co to za klakson?
Może to być anglik. Obudowa podobna do Lucasa, ale membrana już inna, choć nie osłonięta kratką jak to bywało w Boschu.
Załączniki
Lucas Altette.jpg
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
janusz_p

Post autor: janusz_p »

pawelcen pisze: pn 08 cze, 2026 10:49 am Może to być anglik. Obudowa podobna do Lucasa, ale membrana już inna, choć nie osłonięta kratką jak to bywało w Boschu.
typowy lucas z lat 30 mam taki w swojej bsa
Załączniki
Resized_img-20250401-wa0062.jpeg
Awatar użytkownika
Spiker

Nie namawiam już na samym początku drogi do podążania na skróty, ale do czasu znalezienia właściwego sygnału sugerowałbym zdobycie i zamontowanie podobnego do Boscha sygnału z Pannonii ... tabliczkę znamionową można przełożyć, aby się nie rzucało w oczy.
Obrazek

A docelowo szukać katalogowego Norisa HC6 z bakelitowa obudową (taki był w 1952-gim), chociaż w 1949-tym mógł być jeszcze inny sygnał (jak ten "mały Bosch" o którym wspomniałem powyżej), skoro masz jeszcze mocowanie w kierunku jazdy:
Noris sygnał 251 OSL powojenny.jpg
Jedyne 290 EUR za fajny egzemplarz. :roll:
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 1-306-6340
Kojot

Post autor: Kojot »

SPIKER- ja go sprowadziłem w listopadzie.
andrys

Rzeczywiście mam to szczęście iż mieszkamy z Kojotem nie daleko od siebie i mogę liczyć na jego nieocenioną pomoc z częściami czy zakupić motocykl😉. Moje NSU też sprowadził w kręgu naszej ekipy i tak się stało iż teraz ja jestem jego szczęśliwym posiadaczem🥰.
Co do przecierania szlaków to za wiele do przetarcia tu nie ma bo wszystko jest w instrukcjach i serwisówkach. Na tą chwilę katalog wiem iż pokazuje lampę NORISA i klakson oraz gaźnik BING. Myślę jednak że gaźnik zastosowany czyli Berliński BVF na razie zostanie jak i lampa. Klakson
IMG_0045.jpeg
IMG_0045.jpeg (52.96 KiB) Przejrzano 122 razy
IMG_0046.jpeg
IMG_0046.jpeg (51.88 KiB) Przejrzano 122 razy
Według moich poszukiwań i ustaleń pochodzi od mz i jest to 12v wersja.Cewka zapłonowa jest BOSCH i ma oznaczenie TJ6/1 W tej chwili leżąc w łóżku zastanawiam się w zasadzie czy motocykl
Miał instalację 6v czy już 12v. Wrzucony był rozwalony akumulator 6v ale to mogło być na sztukę tak jak i klakson🤦🏼‍♂️muszę. Więc tych niewiadomych trocję jeszcze jest. Napiszę jutro maila do Audi i może coś się za jakiś czas wyjaśni😛
Awatar użytkownika
Spiker

andrys pisze: pn 08 cze, 2026 10:47 pm za wiele do przetarcia tu nie ma bo wszystko jest w instrukcjach i serwisówkach.
Zobaczymy. Mając katalogi i instrukcje wciąż odkrywamy i drążymy nowe tematy od wielu lat. To cała uroda marki NSU ;).
andrys pisze: pn 08 cze, 2026 10:47 pm zastanawiam się w zasadzie czy motocykl miał instalację 6v czy już 12v.
Fabrycznie miał 6V i nie przypuszczam, aby ktokolwiek później to przerabiał na 12V. Prądnica jest oczywiście inna niż przed wojną, bo przerywacz powędrował na pokrywę rozrządu. Zwykłe sprawdzenie żarówek da ci odpowiedź.

Przypomniałem sobie, że kol. Skrzydlaty zadbał kiedyś o zarchiwizowanie w galerii co ciekawszych fotek ładnie zachowanych egzemplarzy 251 OSL, w tym powojennych: https://www.nsu-riders.pl/index.php/pl/ ... 0-album195
Te zdjęcia pokazują jak wiele zmian zaszło między 1949-tym a 1952-gim, ... więc posiadany katalog części 1952 niekoniecznie musi być dobrym drogowskazem.
ODPOWIEDZ