Cześć.
Czy zgłębiał któryś z szanownych kolegów temat łożyska sprzęgła w dużej OSL? Czy są na rynku dostępne pierścienie z rolkami o wymaganych wymiarach?
Łożysko sprzęgłowe NSU 501 OSL.
Re: Łożysko sprzęgłowe NSU 501 OSL.
Najłatwiej zakupić.bluesmile pisze:Cześć.
Czy zgłębiał któryś z szanownych kolegów temat łożyska sprzęgła w dużej OSL? Czy są na rynku dostępne pierścienie z rolkami o wymaganych wymiarach?
Ma je w ofercie np. Lukes:
http://www.nsu.cz/eshop/?466,lo%9Eisko- ... 51-501-osl (2000 CZK = ok. 303 PLN),
http://www.nsu.cz/eshop/?369,spojka-lo%9Eisko-601-osl (1600 CZK = ok. 243 PLN)
(W tym drugim linku Lukes błędnie dał opis łożyska 601 OSL do zestawu części 351 i 501 OSL, ale podpisy pod zdjęciami 93145 są poprawne, trzeba popytać. Może chodzi o to, że łożysko w 351 OSL od 1939-go było takie jak w 601 OSL II/WH).
Mają też Niemcy (np. Moetzke chce za sam koszyk 96,19 EUR!), ale i Częstochowa chyba kiedyś wystawiała na swoim straganie - radziłbym popytać.
Inna (potencjalnie tańsza) droga to regeneracja we własnym zakresie. Możliwe jest wykorzystanie starego koszyka i wymiana wałeczków (rolek) na nowe, standardowe lub nadwymiarowe. Oryginalne wałeczki to 6,35x6,35. Ten wymiar 6,35 mm to odpowiednik 1/4" (cala), w naszych hurtowniach łożysk nietypowy dla wałeczków, ale może gdzieś je dostaniesz za granicą. Jak jest niewielki luz to można szukać w grupach selekcyjnych nieco większych rolek. Na pewno można kupić dobre jakościowo rolki o średnicy 6,5 (np. 6,5x6,5) i do nich przeszlifować bieżnię na wewnętrznym zabieraku sprzęgła i/lub wstawić nowy pierścień do kosza sprzęgłowego (teoretycznie można wytoczyć i wyszlifować z pierścienia typowego łożyska o odpowiednim rozmiarze lub dorobić z surowego materiału). Można też i łatwiej - zostawić stare wałeczki z koszykiem i dorobić tylko pierścień do kosza sprzęgłowego. Ale w zasadzie rolki, kulki, itp. się profilaktycznie wymienia.
Myślę, że każdy zakład regenerujący wały korbowe mógłby zrobić taką usługę.
Jednak według moich doświadczeń jak bieżni nie zżarła rdza to jest zazwyczaj w dobrym stanie. Ja wciąż mam zamontowane oryginalne łożysko i niewielki luz nie przeszkadza.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Planuję założyć nadwymiarowe łożysko (rolki 6.5) i roztoczyć bieżnie. Mam lekkie wżery korozyjne w wymiennej bieżni zewnętrznej.
Dobry pomysł, tylko sam jestem ciekaw czy większe rolki wejdą bez problemu do koszyka. Różnica jest niewielka, więc może uwzględniając zużycie koszyka wejdą. Jak nie wejdą to będziesz pewnie popracować nad koszykiem. Zdaj relację jak wyszło.bluesmile pisze:Planuję założyć nadwymiarowe łożysko (rolki 6.5) i roztoczyć bieżnie. Mam lekkie wżery korozyjne w wymiennej bieżni zewnętrznej.
(Dawałem kiedyś nadwymiarowe rolki - chyba właśnie 6,5) do aluminiowego koszyka w stopie korbowodu i weszły bez problemu).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...