usprawnienie silnika 501 TS
usprawnienie silnika 501 TS
Rozebralem motor od mojego TS-a i okazalo sie ze pompa oleju jest masakrycznie zuzyta ,a ona nie jest zupelnie niczym zabezpieczona przed dostaniem sie nawet grubszych opiłków .Wpadlem na pomysl ze mozna choc troche zapobiedz zaciaganiu niechcianych czastek i zrobilem sitko na podobe tych w innych motocyklach, moze cos pomoze 
Re: usprawnienie silnika 501 TS
Fajny pomysł na takie usprawnienie. Chciałbym jednak przestrzec. Należy pamiętać w przypadku takiego rozwiązania o regularnym i dość częstym czyszczeniu sitka. Jeśli jest wykonane z bardzo drobnej siatki, w stosunkowo szybkim czasie znacząco będą wzrastać opory przepływu oleju. Doskonałym przykładem może być urządzenie w firmie, w której pracuję. Zacierały się regularnie pompy w testerze przekładni wspomagania do czasu, kiedy wpadłem na pomysł aby wyczyścić sitko w rurze zasysającej oraz porobić dodatkowe otwory "bypasy" w ssaku, który ktoś w nie do końca przemyślany sposób tam zainstalował.
Masz racje ale mam nadzieje ze przelewajacy sie w komorze olej bedzie odpychal drobinki i nie zatkaja na stale sitka dam jeszcze magnes neodymowy w korek spustowy wylapie metalowe opilki .Prosze jeszcze o wypowiedz kolegow ktorzy jezdza osl-kami jak czesto czyszcza sitko w zbiorniku oleju jest tam taki sam patent na filtrowanie syfow.
- Radek04251
cześć!
ja czyszczę zgodnie z instrukcją co każdą wymianę, czyli co 2 - 2,5 tysiąca km. nie rzadziej jak raz do roku.
Radek
ja czyszczę zgodnie z instrukcją co każdą wymianę, czyli co 2 - 2,5 tysiąca km. nie rzadziej jak raz do roku.
Radek
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
W OSL-kach filtr siatkowy jest zainstalowany pionowo, w osobnym zbiorniku, dzięki czemu po zapchaniu jego dolnych partii, olej zaciągany jest przez wyższe partie (dzięki wysokiemu jego poziomowi w zbiorniku). W Twojej wersji (z tego co widzę na zdjęciach, choć mogę się mylić), filtr siatkowy zamontowałeś poziomo. Jak wiadomo wszelkie osady z oleju osiadają najchętniej w dolnych partiach karteru. Dodatkowo podciśnienie jakie wytwarza pompa oleju spowoduje "zasysanie" zanieczyszczeń do filtra i w konsekwencji jego szybkie zabrudzenie. Nie znam budowy tego typu silnika, jednak moim zdaniem jeśli montujesz już ten filtr to jedynie w miejscu zapewniającym szybkie i bezproblemowe wyjęcie. W pierwszym okresie eksploatacji radziłbym czyszczenie po pierwszych 500km, celem chociażby sprawdzenia, jak szybko siatka ulega zabrudzeniu.
W mojej Victorii jest podobny filtr jak zbudowałeś (tylko okrągły w przekroju) ułożony w ten sam sposób, czyli poziomo. Myślę , że powierzchnia filtrująca jest zbliżona ( może nawet mniejsza ? ). U mnie dodatkowo jest w środku wbudowana sprężyna z cienkiego drutu zapobiegająca zapadaniu się filtra od "zasysania", bądź "napierania " oleju rzucanego na filtr przez wał korbowy.
Przy docieraniu zaglądałem 2-3 razy w ciągu pierwszego roku. Teraz zaglądam co 3-4 wymiany oleju - czyli raz na 3-4 lata i nie zbiera się specjalnie wiele. Przebiegi roczne u mnie od 1000 do 1500 km (a czasami mniej)
Przy docieraniu zaglądałem 2-3 razy w ciągu pierwszego roku. Teraz zaglądam co 3-4 wymiany oleju - czyli raz na 3-4 lata i nie zbiera się specjalnie wiele. Przebiegi roczne u mnie od 1000 do 1500 km (a czasami mniej)
- mieteknsu1
W OSL-kach filtr siatkowy jest zainstalowany pionowo, w osobnym zbiorniku, dzięki czemu po zapchaniu jego dolnych partii, olej zaciągany jest przez wyższe partie
Chyba się czepiam, ale w moim 251 OSL a także w 201 OSL są dwa filtry oleju. Pierwszy " zgrubny" umieszczony pod wałem korbowym ( w skrzyni korbowej). Drugi "dokładny" umieszczony poziomo w zbiorniku oleju
Chyba się czepiam, ale w moim 251 OSL a także w 201 OSL są dwa filtry oleju. Pierwszy " zgrubny" umieszczony pod wałem korbowym ( w skrzyni korbowej). Drugi "dokładny" umieszczony poziomo w zbiorniku oleju
mieteknsu1
to sitko jest dosyc duze bo ma wymiar ok 2,5cm x 2,5cm x 11cm mam nadzieje ze nie bedzie sie zapychac w korek spustowy zainstaluje magnes neodymowy zbierze opilki a ewentualne inne gluty przytrzyma sitko ,olej przelewajac sie w przod i tyl w bloku raczej nie pozwoli na zapchanie sie sitka ,takie rozwiazanie bylo fabrycznie w AUTOMOTO Mietek wie o jaki sprzet chodzi, tez sitko zainstalowane na samym dnie i bez dostepu do wyczyszczenia.
- mieteknsu1
W małym enesie sitko jest oplecione ( nawinięte ) na rurce z otworami, która przeciwdziała zapadaniu się sitka w przypadku zamulenia się siatki
- Załączniki
-
- filtr oleju.jpg (9.81 KiB) Przejrzano 2685 razy
mieteknsu1
O zapadniecie sitka sie nie obawam jest twarde zeby je uformowac musialem mocno nagniatac a po zlutowaniu troche mlotkiem trzeba bylo prostowac