oska kopniaka w 251 osl
oska kopniaka w 251 osl
mam pytanie czy da sie naprawic mimosrod pod kopniak,czy jest jakis zaklad ktory to wykonuje??
Re: oska kopniaka w 251 osl
Mimośród pod kopniak? Mógłbyś nieco rozjaśnić?harleymr pisze:mam pytanie czy da sie naprawic mimosrod pod kopniak,czy jest jakis zaklad ktory to wykonuje??
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Pewnie chodzi o wieloklin.
Quick, 125 ZDB, 201 OS, 201 ZDB, 251 OSL, 351 OT, 351 OSL, ...
- skrzydlaty
a co takiego chcesz kolego naprawić?
jakaś wizualizacja może?
jakaś wizualizacja może?
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
tak chodzi mi o wieloklin,czy da sie go na nowo zregenerowac,a moze ktos z was ma caly walek z ładnym wieloklinem
Ja także szukam takiego fachowca ale musiałby naprawić i dopasować kopniak-wałek
NSU 301TS + 201OS
rozmawialem ze znajomym z Politechniki w Bstoku i powiedzial ze da sie zrobic mam mu dostarczyc kopniak i walek,jak ogarnie to zrobie fotki i wstawie
sama ośka to nie problem, kumaty frezer zrobi bez najmniejszych problemów, gorsza sprawa jak w kopniaku jest wymiśkowane... swego czasu robiłem taką operację na dzwigni i wałku do maszyny. Wtedy wałek stoczyłem i nałożyłem nowy wieloklin (odcięty z jakiegoś wałka przewiercony, taka obrączka), gniazdo wieloklinu w dzwigni wykonałem w podobny sposób rozwiercona, wprasowana i obspawana... tylko tam nie miałem nacięcia jak w kopniaku...
Też mnie czeka naprawa wałka i kopniaka do Zdb , wałek zapasowy, zdezelowany mam. Nie mam tylko wałka i gniazda do adaptacji..
Też mnie czeka naprawa wałka i kopniaka do Zdb , wałek zapasowy, zdezelowany mam. Nie mam tylko wałka i gniazda do adaptacji..
Jestem zdziwiony, że w 251 OSL jest wieloklin a nie proste, tanie i pewne rozwiązanie na poprzeczny klin (tak jak w dużych OSL). Wówczas regreneracja tego typu ośki i kopnika (vel. kopniaka) to trywialna sprawa.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- skrzydlaty
Bo 'ćwiartka' to poważny technologicznie motocyklSpiker pisze:Jestem zdziwiony, że w 251 OSL jest wieloklin a nie proste, tanie i pewne rozwiązanie na poprzeczny klin (tak jak w dużych OSL). Wówczas regreneracja tego typu ośki i kopnika (vel. kopniaka) to trywialna sprawa.
Ja regenerowałem tak:
- wałek jak koledzy piszą wyfrezowana na podzielnicy nakładka, założona na stoczony wałek, dospawana pachwinowo na pogrubieniu
dodatkowo zakołkowana na wskroś;
- kopniak dorobiona poprzez dłutowanie w twardym materiale kostka(prostopadłościan) o szerokości wynikającej z długości wałka(długość wieloklina)
Z tym, że zrobiłem szerzej i masywniej niż w oryginale do dołu, żeby po zrobieniu nacięcia, zastosować śrubę M8 do skręcenia/zaciśniecia na wałku.
'Kostka' ta została dospawana do korby startera, w której był uszkodzony wieloklin i gniazdo.
Ważne, żeby nie zapomnieć o wysokości, odsadzeniu (kwestia mijania potem wydechu) oraz tujowatym nadlewie, który pozwala na osadzenie sprężyny
powrotnej korby.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
nie Spiker ja szukam rozwiązania w innym motocyklu
w moim NSU mam jak na zdjeciach w kupnie kopniaka
ms
w moim NSU mam jak na zdjeciach w kupnie kopniaka
ms
NSU 301TS + 201OS
- mieteknsu1
Ja kiedyś jak mając nieograniczony dostęp do frezarki zrobiłem nowy wałek kopniaka>>> jest to wykonalne. Można też napawać końcówkę wałka i naciąć wieloklin.W kopniaku rozwierciłem otwór, a na tokarce wytoczyłem tulejkę w której wydłutowałem wieloklin. Tak zrobioną tulejkę wlutowałem do kopniaka i po sprawie 
mieteknsu1
-
marek25135
Miałem tak skopany wałek i kopniak że nie pozostało mi nic innego tzn. naspawałem i obrobiłem wałek na sześciokąt
a kopniak rozwierciłem i wspawałem klucz nasadowy nie oryginalnie ale działa.
a kopniak rozwierciłem i wspawałem klucz nasadowy nie oryginalnie ale działa.