Podnóżki kierowcy

Rama, oblachowanie, widelec
Awatar użytkownika
Spiker

Podnóżki kierowcy

Post autor: Spiker »

Muszę dorobić szpilki do podnóżków kierowcy (typ na półokrągłą gumę) i potrzebuję wiarygodnych wymiarów ściągniętych z oryginału. Pomożecie? Chodzi o śrubę wlutowaną na mosiądz do odkuwki. Interesuje mnie całkowita długość od odkuwki do końca (czyli bez uwzględnienia fragmentu wlutowanego) oraz długość gwintu. Byłbym wdzięczny również za opisanie lub jeszcze lepiej zilustrowanie zakończenia gwintu. Czy jest zrobione na okrągło jak np. śruby silnika? Mam co prawda współczesne kopie podnóżków, ale niezbyt wiarygodne, a chciałbym w tym wcieleniu motocykla dopieścić każdy szczegół (w miarę możliwości oczywiście ;).
Sprawa jest dla mnie pilna, z góry dziękuję za wszelki odzew.

A'propos, czy nakrętka do dokręcania okutej gumy do podnóżka jest jakaś specjalna czy to zwykła M10x1,25?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Podnóżki kierowcy

Szukam jeszcze potwierdzenia w oryginalnych częściach długości rurek dystansowych pomiędzy blachami ramy a odkuwkami podnóżków, zwłaszcza po prawej stronie (ta krótsza). Chodzi o model 351/501 OSL. Mam repliki ale coś mi nie gra. Może ktoś zmierzyć?
Awatar użytkownika
Spiker

Mam już jeden pomiar szpilki podnóżka ściągnięty z oryginalnego podnóżka 251 OSL (powinien być taki sam we wszystkich modelach): długość mierzona od odkuwki = 112 mm, długość gwintu M10x1,25 = 12 mm, zakończenie półokrągłe (jak w śrubach silnika). Proszę o potwierdzenie u innych.

Nadal szukam wymiarów oryginalnych tulejek podnóżków dużych OSL (głowica alu) ...
Awatar użytkownika
Suchy

Post autor: Suchy »

Ja mam orginalne podnóżki, jednego nawet nie rozłączałem i używam w oryginalnej gumie. Jednak Ci nie pomogę pomóc, bo nie zawierały rury wewnętrznej.
Natomiat mam mam inny ,,problem". Mianowicie u mnie w 251 dla prawego podnóżka wystaje z sanek taki wysięgnik na końcu zakończony wygiętym o 90 stopni oczkiem przeznaczony do przykręcenia odkówki trzymającej na drugim końcu podnóżek.
W katalogach ten wysięgnik z sanek ma w oczku śrubę do której się przykręca odkówkę, tak samo jak odkuwka ma fabrycznie scaloną śrubę dla podnózka. U mnie nie było tych śrub, ale doszedłem, że tam pasuje śruba M12 x 1,25. Taka śruba tej długości i gwintu występuje jako śruba koła zamachowego w C-330. Zatem po kursie do Agromy przykręciłem tą odkuwkę elegancko do ,,badyla" od strony sanek. Natomiast podnóżek trzyma się u mnie na odkówce na zwykłej śrubie M10. I czy ,,dobrze" zrobiłem, czy tamto miejsce trzeba jakoś inaczej rozwiązać i nie wiem czy takie braki scalonych śrub to stan fabryczny. Jak coś zrozumiałeś z tego co napisałem to możesz odpisać. :?
ODPOWIEDZ