Wózek do nsu

Wózki boczne i ich mocowania
Awatar użytkownika
janusz_p

Wózek do nsu

Post autor: janusz_p »

Witam
Chciałbym poznać wasze opinie na temat wózka bocznego do osl 251 ewentualnie ts 351ts. Jak wiadomo jeden i drugi mocą nie grzeszy ale nie chodzi mi o to by wozić 3osoby+ jakiś bagaż tylko jakiegoś małolata głodnego wrażeń ;)
Wiadomo oczywiście że trzeba by było zastosować inne przełożenie itp. tylko czy by taki "motorek" nie wyglądał głupio?
Jeden jak i drugi bardzo lubię i szkoda by było mi się któregoś/obu pozbywać żeby sobie zaprzęgiem pośmigać.
Czekam na wasze opinie
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Wózek do nsu

Post autor: enesiak »

Cześć, już kiedyś pytałem na forum o uchwyty wózków bocznych do 251 OSL - 351 OT, bo się zdziwiłem, że w tabelach przełożeń są podane wielkości zębatek do 251 i 351 OT właśnie 'solo' i 'beiwagen'. Jest też w galerii trochę zdjęć tych małych motorków z wózkami bocznymi. Po drugie - przed wojną były nawet tak lekkie wózki boczne, że przeznaczone do 'setek Sachs' jak również do rowerów - do wożenia dzieci. Te z kolei często były wykonywane bardzo atrakcyjnie, z okienkami, drzwiczkami bocznymi, odchylanymi dachami, itp. i często nawet dla dwójki dzieci.
Załączniki
$_57 (30).JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Problemy z mniejszymi motocyklami przy jeździe z wózkiem mogą być dwa: wspomniana moc silnika, która da się kompensować przełożeniami kosztem prędkości oraz co może jeszcze ważniejsze - solidność ramy, zawieszeń i kół. W przypadku 251 OSL w obu aspektach nie jest zbyt dobrze, ale prawdą jest, że te motocykle przewidywano także do jazdy z lekkim wózkiem. Mocowania wózka do ramy były już prezentowane w naszej galerii: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... b.jpg.html
Przykłady 251 OSL z wózkami są tutaj: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wozk ... ?g2_page=2
Nie przypominam sobie jednak fabrycznych zdjęć "Ćwiartki z wózkiem". Zapewne uchwyty do wózków proponowali dla tego modelu niezależni producenci, a fabryka NSU znając ten trend przewidziała tylko odpowiednie alternatywne przełożenia napędu.

Tak naprawdę to motocykle NSU nadające się do bezproblemowej i komfortowej eksploatacji z wózkiem bocznym to 501/601 T/TS oraz 601 OSL. Sam mam spore obawy co do wytrzymałości ramy 351/501 OSL przy takiej konfiguracji, pomimo, że tutaj użytkownicy jak i fabryka NSU nie miała żadnych obiekcji o czym świadczy wiele zdjęć z epoki pokazujących te modele z wózkami.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
janusz_p

To fakt że 251 osl nie jest zbyt sztywną konstrukcją pod wózek...
Bardziej by mi pasował do małego kalosza: rama zamknięta podwójna rurowa tylko ta moooc no i może tylko 3biegi to też nie rewelacja..
Pogdybać sobie chociaż można ;)
Awatar użytkownika
enesiak

Cały problem polega na tym, żeby wózek mocować do motocykla, szczególnie takiego z otwartą ramą - 4-punktowo, czyli nawet jeśli wózek był fabrycznie wyprodukowany jako 'trójpunktowy', to nieznacznie zmodyfikować jego ramę, dodać jeden zastrzał ukośny i znaleźć takie miejsce na motocyklu, które będzie się nadawało do zamontowania uchwytu ramy wózka. Przy dobrze przeprowadzonych i nawet nieznacznych modyfikacjach - można cały motocykl z otwartą ramą po prostu jakby 'usztywnić' i wzmocnić konstrukcją ramy wózka bocznego i jego czterema uchwytami-zastrzałami. Dawniej dużo wózków bocznych miało uchwyty-zastrzały mocowane na swojej ramie często na odkuwanych obejmach - dzięki czemu można je było dowolnie przesuwać i dopasowywać do ramy motocykla.
Awatar użytkownika
enesiak

A jeszcze - co do 'małej mocy' w małym 'kaloszu podramowym' - to miałem 20 lat temu na to 'receptę'- silnik 350 OHV i bym go na poważnie zamontował do motorka, tylko nie mogłem znaleźć ramy 301 T niestety. Wiem, że takich silników teoretycznie 'nie było' - ale ja go miałem i ktoś na nim wcześniej jeździł, a jak zdjąłem głowicę i zobaczyłem jego zawory - większej średnicy niż w dużych OS-OSL, to miałem z nim całkowitą 'zagwozdkę'...Albo był to jakiś 'wyczynowy silnik 351 OHV 'S', albo wyjątkowo dopracowana 'wydumka Dobromira', która mogła się nieźle sprawdzać w szybkich jazdach i eksploatacji z wózkami ? Poszedł do Leszna na przełomie XX / XXI wieku - za części 601 OSL...
Awatar użytkownika
janusz_p

OHV czyli od osl-ki?
Awatar użytkownika
enesiak

Nie od OSL-ki, w latach 20-stych NSU produkowała górnozaworową 250-tkę od 1926r., czyli takiego 'małego kalosza OHV' - podramówkę o mocy 10 KM i 500-tkę od roku 1926-7, czyli 'dużego-podramowego kalosza OHV 500', o mocy 16-20 KM, różnie to podają. Ja zaś miałem silnik 350 OHV - czyli 'średniego kalosza OHV', a jego blok wyglądał jak 301 'T' lub wczesny 351. Dlatego był nietypowy, bo w literaturze podają tylko te modele 250 i 500 OHV w latach 1926 - 29.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

janusz_p pisze:Pogdybać sobie chociaż można ;)
Ale nie je mówię, że nie jest możliwa delikatna eksploatacja 251 OSL z wózkiem. Nie chciałem Cię całkiem zniechęcać. Chodziło tylko o uświadomienie minusów tego rozwiązania.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
janusz_p

Spiker pisze: Nie chciałem Cię całkiem zniechęcać.
Wcale mnie nie zniechęciłeś, właśnie o tak konstruktywną debatę mi chodzi.
Miałem okazję kupić wózek stoye ss za dobre pieniądze jednak sprzedawca się namyślił że na razie trochę mu szkoda się pozbywać takiego fanta.
Póki się coś ciekawego nie pojawi zostawiam to na poziomie rozważania za i przeciw.

aktualne zdj z ebay uchwyty wózka bocznego do osl 251

Pozdrawiam Janusz
Załączniki
$_57.JPG
Awatar użytkownika
enesiak

No to mam jeszcze tabelkę z wymiarami i ciężarami wózków bocznych, z Poradnika Motocyklisty z 1959r. Jak widać - najlżejsza wymieniona przyczepka stosowana do skuterów [ zaznaczona gwiazdką ] - waży zaledwie 10 kg, a ma aż 180cm długości...
Załączniki
DSC02837.JPG
DSC02836.JPG
ODPOWIEDZ