witam
poszukuje sprężyny przedniego widelca występującą w modelach 351/501. wymiary to 210 mm długość , 75 mm szerokość w najszerszym miejscu, grubość drutu to fi 8,5 i ma 12 zwojów. może ktoś posiada lub wie gdzie można dorobić.
sprężyna trapezu
Re: sprężyna trapezu
Po co dorabiać skoro można bezproblemowo kupić współczesne kopie. Jest kilka potencjalnych źródeł.
U Lukesa na stronie nie widzę, ale może ma. W Częstochowie tez warto zapytać.
Swego czasu ktoś sprzedawał nawet na Allegro (lukaszgorecki0), wzmacniane - z nieznacznie grubszego pręta. Kupiłem i potwierdzam, że pasują. Spytaj, może ma jeszcze.
U Lukesa na stronie nie widzę, ale może ma. W Częstochowie tez warto zapytać.
Swego czasu ktoś sprzedawał nawet na Allegro (lukaszgorecki0), wzmacniane - z nieznacznie grubszego pręta. Kupiłem i potwierdzam, że pasują. Spytaj, może ma jeszcze.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Cześć, 20 lat temu chciałem 'dorobić spręzynę' w zakładzie 'sprężynowym' - pan właściciel powiedział wtedy, że jak zamówię 1000 sprężyn - to 'cena spadnie do ok. 80-100zł/ szt.'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Hej. Obecnie nie ma problemu z dorobieniem pojedynczych sztuk sprężyn. Ja do swojego 501OSL być może zdecyduję się dorobić sprężynę, ponieważ są duże problemy z prawidłowym chromowaniem starych sprężyn. Dodatkowo występuje niebezpieczeństwo wystąpienia "kruchości wodorowej" po chromowaniu.
Sprężyny zwieszenia trapezowego w przedwojennych motocyklach był malowane jak i chromowane. Wszystko wskazuje na to, że firma NSU w cywilnym modelu 351/501 OSL stosowała pokrycie chromowe (archiwalne zdjęcia, zachowane egzemplarze sprężyn).
Znany jest temat tzw. "kruchości wodorowej" spreżyn po chromowaniu lub cynkowaniu, jednak słyszałem, że można uniknąć tych negatywnych efektów przez wygrzewanie pokrytego galwanicznie detalu. Być może fabryka stosowała ten proces.
Znany jest temat tzw. "kruchości wodorowej" spreżyn po chromowaniu lub cynkowaniu, jednak słyszałem, że można uniknąć tych negatywnych efektów przez wygrzewanie pokrytego galwanicznie detalu. Być może fabryka stosowała ten proces.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Generalnie - stare sprężyny są kruche, nawet nowe z epoki. Jeździłem w latach 90-tych 601-ką OSL na fabrycznie nowych sprężynach trapezu z epoki - wojennych. Przejeździłem całe lata 90-te i w 1999r. jedna ze sprężyn rozwarstwiła się na połowie obwodu zwoja i pękła...Jeździłem z taką pękniętą z miesiąc, bo nie było skąd wziąć nowej i wreszcie dałem sobie spokój. Dopiero po kilku latach udało mi się trafić używaną na aukcji, a dopiero z 6-7 lat temu bracia Z. zaczęli dorabiać takowe sprężyny - wcześniej nie było skąd ich wziąć, niestety. Od lat też jeżdżę bardzo starymi rowerami i jest tak, że sprężyny w siodełkach 80-100 letnich niestety - pękają w podobny sposób, czyli rozwarstwiają się im zwoje lub pękają tuż przy 'uszkach' na śruby - mocujących je do konstrukcji siodełek. Mam już takich siodełek ok. 10 sztuk, w których pękły sprężyny w ciągu 20 lat jazdy - nawet takie, na których był idealny nikiel lub chrom, tzw. 'zero rdzy'. Ważę raptem 65kg - więc to nie efekt 'przeciążenia', tylko właśnie 'kruchość starych sprężyn'...
Zaś w rowerowym widelcu 'piórowym' - wszystkie oryginalne pióra popękały mi w ciągu ok. tygodnia, były 'kruche jak szkło' pomimo tego - że nie były w ogóle uszkodzone jak go zamontowałem i były wszystkie oryginalne, tylko że sprzed 80-90 lat...
Zaś w rowerowym widelcu 'piórowym' - wszystkie oryginalne pióra popękały mi w ciągu ok. tygodnia, były 'kruche jak szkło' pomimo tego - że nie były w ogóle uszkodzone jak go zamontowałem i były wszystkie oryginalne, tylko że sprzed 80-90 lat...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...