601 OSL cywil vs wehrmacht - różnice

Identyfikacja motocykli i ich części
Awatar użytkownika
endrju

601 OSL cywil vs wehrmacht - różnice

Post autor: endrju »

Witam,

Mam pytanie bo ostatnio rozmawiałem z kilkoma ludźmi o wiele dłuższym stażu motocyklowym i kolekcjach kilkudziesięciu motocykli, w tym podramowych kaloszy, jak i OSLek i padło takie stwierdzenie, że 601OSL cywil niewiele się różni od wehrmachta. Z tego co ja się orientuję w różnicach, to WH ma:

-trapez na 2 sprężynach
-trapez wzmocniony dodatkowymi rurami
-duży wlew zbiornika
-siedzenie o innym systemie
-inne tłumiki
-inaczej poprowadzone kolanka

Jeśli się gdzieś "walnąłem" - poprawcie i napiszcie jakie jeszcze są różnice.
Awatar użytkownika
enesiak

Re: 601 OSL cywil vs wehrmacht - różnice

Post autor: enesiak »

Cześć, wszystko to z tego powodu, że na wielu przedwojennych reklamówkach 601 OSL, tzw.'wersja II' z 1939 jest prawie identyczna jak model 'WH', tylko jest w cywilnym malowaniu i z chromami - stąd całe zamieszanie...Jest też wielu 'znawców', którzy nie odróżniają wersji 'I' od wersji 'II i WH' lub nawet nie wiedzą, że były różne cywilne 601 OSL. Czyli właśnie wersja z 1938 r. z ramą z płaską płozą pod silnikiem, szerokim trapezem - ale z 4 rurek i z małym bębnem hamulcowym po lewej stronie, itp., itd. Jeszcze starsze wersje 601 OSL były najpierw w ramie 501 OSL i miały tylko większy tłok, cylinder, głowicę inaczej podtoczoną od spodu - ta wersja nie różniła się wizualnie niczym od motocykla 501 OSL z 1937/38r. Następna wersja 601 OSL miała już zamkniętą ramę pod silnikiem właśnie z płaską płozą, ale widelec miała jak w 501 OSL i zwykłe koło przednie również takie samo. Kolejna wersja miała już ramę z zaokrągloną - podgiętą płozą, ale siodło nadal na ściskanych sprężynach, jak 351-501 i takiego motocykla nigdy nie spotkałem i nie widziałem na zdjęciach nawet - to nie wiem jak wyglądał ? Ogółem było ok. 5 wersji 601 OSL i tylko wersja ostatnia, czyli 601 OSL 'II' - była w 90% podobna już do modelu 'WH'. Mało tego - osobiście miałem części od wersji 'I' z 1938r. w lakierze 'dunkelfeldgrau' - czyli że firma produkowała widocznie ich niewielką serię lub były to części do zarekwirowanych przez armię motocykli ? Te części były fabrycznie nowe, fabrycznie zapakowane i miałem je 30 lat temu, więc nie było mowy o 'podróbkach'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
endrju

Post autor: endrju »

Hmm...no to teraz mi i wyjaśniłeś i namieszałeś:) Ale dzięki, Enesiak, już wiem więcej. Pojęcia nie miałem, że było tyle wersji 601-ki. Ale tak aby doprecyzować: czego NIE POWINIEN mieć cywil?
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Od dawna proszę aby ktoś napisał porządny artykuł o 601 OSL na naszą stronę. Może Ty "enesiak" napisałbyś? Masz ku temu niezbędną wiedzę i talent do opisywania. Deklaruję wsparcie w zakresie obróbki dostarczonego surowego materiału.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ