Mam pytanie w jednym z moich silników była założona inna podkładka pod sprężynę w sprzęgle zrywu. Różni się od innych tym że ma wieloklin wewnątrz. Gdy w innych tego nie ma?
Czy jest to modyfikacja użytkowania i czy ma to jakiś sens.
Sprzęgło zrywu w małym 201/251 OSL
Re: Sprzęgło zrywu w małym 201/251 OSL
Z technicznego punktu widzenia takie zabezpieczenie przed okręceniem się śruby jest jak najbardziej sensowne. Dodatkowy otworek w "dekielku" sprzęgła służy do zakotwiczenia pazurka blaszanego zabezpieczenia łba śruby, ale sam dekielek też musi być unieruchomiony na czopie wału i wszystko wskazuje na to, że tę rolę pełni wielowpust w otworze.
To nie tylko specyfika modelu - zabezpieczenie w formie blaszanego krążka z pazurkiem pokazuje m.in. katalog części 351/501 OSL - uzupełnienie z 1940-go roku. Co ciekawe wprowadzono też podkładkę wachlarzową, pewnie jako rozwiązanie zastępcze do sprzęgiełka przedzmianowego. Warto wspomnieć, że w tym samym okresie wprowadzono identyczne zabezpieczenie także dla śruby dźwigni zmiany biegów. Prawdopodobnie uwzględniano doświadczenia frontowe.
We wcześniejszych cywilnych seriach nie stosowano żadnego zabezpieczenia i to wystarczało. Sporo wyjaśnia katalog do 601 OSL, gdzie wyraźnie widać, że I seria miała dekielek bez wielowpustu i podkładkę wachlarzową, natomiast II seria miała już blaszane zabezpieczenie i dekielek z wielowpustem. Można by przyjąć podobny tryb zmian w 251 OSL, ale trudno powiedziec kiedy taką zmine wprowadzono, skoro wojenny katalog 251 OSL WH pokazuje jeszcze stare rozwiązanie. Podsumowując. Pokazane na zdjęciach elementy są oryginalne i jak najbardziej można je zastosować (z korzyścią dla bezpieczeństwa). Trzeba tylko dołożyć podkładkę zabezpieczająca z pazurkiem.
To nie tylko specyfika modelu - zabezpieczenie w formie blaszanego krążka z pazurkiem pokazuje m.in. katalog części 351/501 OSL - uzupełnienie z 1940-go roku. Co ciekawe wprowadzono też podkładkę wachlarzową, pewnie jako rozwiązanie zastępcze do sprzęgiełka przedzmianowego. Warto wspomnieć, że w tym samym okresie wprowadzono identyczne zabezpieczenie także dla śruby dźwigni zmiany biegów. Prawdopodobnie uwzględniano doświadczenia frontowe.
We wcześniejszych cywilnych seriach nie stosowano żadnego zabezpieczenia i to wystarczało. Sporo wyjaśnia katalog do 601 OSL, gdzie wyraźnie widać, że I seria miała dekielek bez wielowpustu i podkładkę wachlarzową, natomiast II seria miała już blaszane zabezpieczenie i dekielek z wielowpustem. Można by przyjąć podobny tryb zmian w 251 OSL, ale trudno powiedziec kiedy taką zmine wprowadzono, skoro wojenny katalog 251 OSL WH pokazuje jeszcze stare rozwiązanie. Podsumowując. Pokazane na zdjęciach elementy są oryginalne i jak najbardziej można je zastosować (z korzyścią dla bezpieczeństwa). Trzeba tylko dołożyć podkładkę zabezpieczająca z pazurkiem.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Witam mam dwa rodzaje sprężyn do sprzęgła zrywu jedna od drugiej rożni się o 5mm myślę że ta krótka nie jest krótsza ze względu na wyrobienie bo mam takie dwie szt. czyżby do WH były może mocniejsze ze względu na dodatkową tarczę sprzęgłowa?
Katalog prawdę powie. Jeśli ta sprężyna występuje przez cały okres produkcji (w różnych katalogach części) pod tym samym numerem, to znaczyło by, że nie była zmieniana.maniek10 pisze:czyżby do WH były może mocniejsze ze względu na dodatkową tarczę sprzęgłowa?
Mam tylko jeden katalog do NSU 251 WH i nie ma tam dwóch numerów ale może od 201OS.
Pozdrawiam
Maniek
Pozdrawiam
Maniek
Sprawdziłem kilka katalogów części - od 1935-go roku do wojennych wersji i wszędzie, bez względu na model (201 OSL, 251 OSL, 351 OT) sprężyn amortyzatora zrywu ma numer katalogowy 59 813. Nawet w modelach powojennych nie zmieniono tego elementu, co sugeruje numer katalogowy 031 059 813.
Może krótsza sprężyna po prostu "siadła"? Albo nie jest od NSU OSL?
Może krótsza sprężyna po prostu "siadła"? Albo nie jest od NSU OSL?
Sprawdził mi nasz kolega z forum w katalogu że sprężyna powinna mieć 50mm długości więc ta krótka jest jak najbardziej prawidłowa i nie zużyta. Pytanie tylko w takim razie od czego jest ta dłuższa. Nie mam katalogu do 351 OSL może były o tej samej średnicy tylko dłuższe?.
Po oczyszczeniu sprężyny pokazało się cechowanie litera ,,S'' może to coś kolegom podpowie?